Blomster. Remonterende roser er gode til at strække sæsonen, men det er prydløg på overraskende vis også

En humlebi arbejder flittigt i rækken med stangbønner. Stangbønnerne slynger sig frodigt op ad et rionetstativ. Rionettet er dekorativt, fordi toppen af det rustne jern ved hjælp af en vinkelsliber blev skåret af i lidt forskellig højde. På den måde er rionettet pludselig en skulpturel væg, og den summende bi er skøn at betragte, idet den grådigt besøger hver en bønneblomst og spreder pollen. Resultatet er mange bønner og en have, der i sommervarmen favner alle sanser.

Honeycomb

Jeg fik lyst til at fange essensen af sensommer i en koncentreret smag af nektar og honning. Honeycomb er tilmed sjovt at frembringe. Den boblefyldte sprøde karamel bliver til ved en kemisk proces, idet natron drysses i karamellen. Det er ikke svært, blot skal man være præcis med tidspunktet, hvor natron tilsættes.

200 g lyst rørsukker

2 spsk. honning

1 spsk. glykosesirup

½ dl vand

2 tsk. natron

Varm vand, rørsukker, honning og glykosesirup op i en gryde. Lad massen boble på medium varme. Hold nøje øje med, at massen ikke brænder på - rør rundt en gang imellem - brug en træske.

Når karamellen efter cirka 30 minutter antager en smuk ravgylden farve og virker mere sej (massen er nu 150 grader varm, hvis du måler med et sukkertermometer) slukkes for blusset, og i samme øjeblik, massen ikke bobler (efter cirka 30 sekunder), tilsættes natron - rør godt rundt med en træske.

Hæld honeycomben ud i en bageform beklædt med bagepapir, der er smurt med lidt solsikkeolie. Lad honeycomben køle af og bræk den i stykker.

Opbevar i en tætsluttende beholder. Holdbarheden er cirka en uge. Honeycomb kan bruges som slik, den er god at knuse som lækkert drys til is og andre desserter og kager.

Vi er nået til den mere urskovsagtige stemning, hvilket giver en tryg fornemmelse. Vinden rasler behageligt i bladene, mens solen glider om bag en buttet sky. Regnen har været ventet længe. Hver dag i en uge. Men vi må ligge i en lomme, de tunge dråber løber udenom. Truslen eller håbet, om man vil, fordi de sidste nysåede afgrøder trænger til regn, har kun figureret i horisonten.

Hvor blev den af?

Der er plantet en del i haven hen over sommeren. Også stauder, og indimellem kommer jeg i tanke om dem. Alt det, der har stået i haven længe, er imidlertid velvoksent og dækker hurtigt over, at der blev arbejdet i bedet. Det kan godt give sved på panden. Dels kræver de nye planter lys, dels er det ikke rart pludselig at have glemt, hvor en ny drøm blev placeret, hvorefter det heller ikke synes muligt at genfinde stedet, selvom man leder.

Sådan havde jeg det med en ny kvæsurt, Sanguisorba, en plante, jeg sætter stor pris på. Heldigvis fandt jeg den tilfældigt - klemt af storkenæb, hvorfra den blev befriet. Til næste år vil jeg nyde kvæsurtens specielle flaskerenseragtige blomster, der i dette tilfælde fremstår i hindbærpink.

Brolagt med udfordringer

Når jeg planter nyt i haven, er noget valgt med hjertet andet med hjernen. Kvæsurten er håndplukket med hjernen, den hører til havens nemme planter, der passer ind i den naturlige staudehave, man ikke behøver kere sig meget om.

Sådan er det ikke med roserne. De er valgt med hjertet, for skulle man cykle uden om problemer, ville haveroser vokse, hvor peberet gror. De koster simpelthen hjerteblod, men lige nu skyder roserne med friske saftspændte skud, der lover udsprungne blomster som en del af sensommerens og det gryende efterårs vidunderlige finale. Man bliver mindet om, at roserne trods alt er værd at elske.

Uendelig blomstring

Remonterende roser - altså roser, der genblomstrer - er med andre ord gode til at strække sæsonen, og en prydløg har vist sig at være overraskende god til det samme.

Prydløg, Allium, "Summer Beauty" fik jeg i haven sidste år, og den springer i blomst, når andre prydløg står med frøstande i stedet for knopper. Nu er det anden sæson for "Summer Beauty", og jeg bliver mere og mere glad for den. De lyse, lavendelfarvede blomster vajer på graciøse stilke så sent som sidst i juli, og blomstringen varer ved, selvom kalenderbladet vender til august. Højst usædvanligt for prydløg, der egentlig er en forsommerfornøjelse.

Det er nemt at dyrke prydløg. De trives et solrigt sted i veldrænet ikke for tung jord. "Summer Beauty" er tørketålende, når planten er veletableret, hvilket gør den velegnet til præriebeplantning og krukker. Som en ekstra gevinst er det utroligt, som sommerfugle og bier flokkes om blomsterne. "Summer Beauty" virker som en magnet på dagpåfugleøje.

Der findes mange flotte prydløg, både knopper, blomster og frøstande er dekorative. Prydløg kommer i handlen i september samtidig med tulipaner og narcisser, og løgene lægges i september til oktober. Små prydløg lægges i cirka fem centimeters dybde, store prydløg lægges 10-15 centimeter dybt.

Allium "Summer Beauty" bliver cirka 40 centimeter høj. Planten har ry for at virke afskrækkende på bladlus. Prydløg hører til de rådyr- og haresikre planter - dyrene rører dem ikke.

Af Birgitte Hasholt, livsstil@jfmedier.dk

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.

Mere om emnet

Se alle
Honeycomb

Honeycomb