Sådan klarer du julefrokosten uden tømmermænd

Julemaden er ofte bedre tjent med øl end rødvin, som har det svært med syrligheden i rødkål. Udbuddet er bredt, og man kan vælge en frisk bitter øl som kontrast eller en mere sød, fyldig ale til at matche det mørke kød og en ditto sov. Arkivfoto

Sådan klarer du julefrokosten uden tømmermænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny type gær og en sundere livsstil har løftet salgstallene for alkoholfri øl med 28 procent på et år. Svaneke Bryghus har seksdoblet produktionen af årets alkoholfri juleøl, og Ørbæk Bryggeri lancerer en alkoholfri tørstslukker med snert af hindbær til foråret.

Alkoholfri øl vinder frem på julebordet som ledsager til sild, and og flæskesteg i en grad, så Svaneke Bryghus i år har seksdoblet produktionen af Don't Worry Julebryg.

Det lille bornholmske bryghus har efter premieren på 5000 liter i fjor sendt 30.000 liter af sæson-øllen ud til Rema 1000's og Coops butikker. I sidstnævnte står også en nyhed i form af Ørbæk Bryggeris Christmas Ale, og vi forbrugere får flere alkoholfri øl de kommende år.

En øl må kaldes alkoholfri, når procenten er under 0,5, og Bryggeriforeningen har noteret en stigning i salget af alkoholfri øl på knap 28 procent i perioden fra november 2017 til oktober i år, når man sammenligner med samme periode året før. Salget har dermed rundet 12 millioner dåser og flasker årligt.

Også Ørbæk Bryggeri har mærket en stor efterspørgsel til julebordet og kan melde udsolgt fra lageret af den helt nye Christmas Ale, og man skal drikke omkring fem liter af øllen for at få en genstand i blodet - og det magter de færreste vel.

Lettere julemad som Adam Aamanns smørrebrød går fint med Svaneke Bryghus's alkoholfri julebryg. Arkivfoto: Vibeke Volder
Lettere julemad som Adam Aamanns smørrebrød går fint med Svaneke Bryghus's alkoholfri julebryg. Arkivfoto: Vibeke Volder

Tørstslukker

Ifølge salgs- og marketingkoordinator Gurli Kampmann fra Ørbæk Bryggeri er Christmas Ale en tørstslukker brygget direkte til julens klassiske retter, og både Svaneke Bryghus og Ørbæk Bryggeri benytter en særlig gær, som omsætter en meget begrænset mængde sukker til alkohol, og dermed kan brygmestrene undgå de to traditionelle teknikker uddampning og osmose og bevare smagen i øllen.

- Vi vil gerne skabe et godt økologisk alternativ til de traditionelle juleøl. Vores Christmas Ale er brygget som en traditionel brown ale og er en mørk, fyldig alkoholfri øl, og salget er gået over al forventning, siger Gurli Kampmann.

Med Christmas Ale har Ørbæk Bryghus fået appetit på at lave en forårsøl, en såkaldt sour ale med en snert af hindbær, som bliver døbt Low Spring.

Svaneke Bryghus har været med i nogle år og testede den første produktion af alkoholfri øl i 2015, og i dag har det bornholmske bryggeri tre alkoholfrie øl i sortimentet under titlen Don't Worry med tanke på evnen til at holde hovedet klart - en brown ale, en pale ale og endelig årets julebryg, som blev introduceret i fjor.

- Der har været et hul derude, og de alkohol-lette øl fænger bare. 2017 var et testår for os, men nu har Don't Worry Julebryg taget fart til julebordet. Den er kommet ud mellem hænderne hos hr. og fru Hansen, som har manglet en ordentlig øl til maden med en alkoholprocent, hvor man alligevel kan køre hjem, forklarer salgschef Martin Hansen.

- Alkoholfri øl er ikke et fy-ord længere, og i dag er det mere en livsstil at drikke alkoholfri øl, vurderer Martin Hansen.

Justerer med humle og brændt malt

Den danske enzymvirksomhed Christian Hansen udviklede den særlige gærstamme, som er i stand til at give øl med lav alkohol, og blandt andre producenten Mikkeller bruger den til en stribe øl. Gærtypen skaber bedre øl end de mere hårdhændede metoder med efterbehandling af en almindelig øl.

- Når man efterbehandler og vander en øl ud, går man ofte på kompromis og mister noget smag. Vi har vores måde at brygge den alkohol-lette øl på, og med den måde kommer vi længere frem i bussen og får mere smag, forklarer Martin Hansen.

Til gengæld kræver de alkoholfrie øl mere arbejde af bryggeren, for de indeholder mere restsukker - det er nemlig ikke blevet spist af gærcellerne - og det kræver en justering med bitter humle i en pale ale eller brændt malt som i juleøllen.

- Vores testøl i 2015 var meget sødmefulde, og nu komplementerer vi med ekstra brændt malt og balancerer sødmen med bitterhed, så juleøllen får en ekstra krydret smag, siger Martin Hansen.

Men det koster ifølge salgschefen at justere øllen med økologisk humle.

- Jo, det er en dyr sag. Den er både alkoholfri og økologisk, og humle er dyrt. Men det gør bare noget ved smagen, så du får en meget mere smagfuld alkoholfri øl.

Sådan klarer du julefrokosten uden tømmermænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce