Man behøver ikke sidde derhjemme og klippe gækkebreve og male æg alene. Der er masser af oplevelser for børn i påsken - også nogle mere utraditionelle aktiviteter. De fleste er endda gratis. Vi guider til 20 af påskens fynske og jyske oplevelser

Haneslagtning

Det er overskriften for Natursamarbejdets begivenhed lørdag 8. april i Aarhus. Men slagtningen af hanen ser man nu ikke. Til gengæld vil den hjemmeslagtede hane blive dissekeret, så de små lærer, hvordan sådan en fugl ser ud under fjerene. Man kan ikke booke billet til begivenheden, pladserne bliver fordelt til dem, der kommer først.

Det er lørdag 8. april klokken 11 til 12 på Dokk1/Aarhus Hovedbibliotek. Entreen er fri.

Morgenfodring

Det er ikke kun døde dyr, man kan opleve i påsken. I Vingsteds jernaldermiljø får børnene og deres voksne lov til at fodre og pleje dyrene, mens de får fortalt, hvordan jernaldermenneskene levede for 2000 år siden. Medbring selv fornuftigt tøj, sko og madkurv, som kan nydes efter veludført arbejde. Tilmelding er ikke nødvendig.

Det er søndag 9. april klokken 10 til 12. Vejlemuseernes Jernalderlandsby, Vingsted. Gratis for børn, voksne skal lægge en 50'er.

Kæmpeklip

Der foldes, klippes og skæres i forsøget på at skabe Vejles største gækkebrev. Det er kunstmuseet, der står bag det ambitiøse klippeprojekt, hvor besøgende børn først får inspiration i museets udstilling Abstrakt Hverdag. Derefter klipper de deres egne abstrakte mønstre i det, der skal blive et kæmpe gækkebrev.

Det er søndag 9. april klokken 11 til 13, Vejle Kunstmuseum. Billetter koster 25 kroner for et barn. De voksne, der følger barnet kommer gratis ind.

Påskepynt torvet

Torvet i Nyborg bliver omdannet til kreativt påskeværksted. Her skal males æg, og arrangørerne forventer, at pladsen midt i byen bliver pyntet op til påske.

Det er mandag og tirsdag, 10. og 11. april, på torvet i Nyborg. Det er gratis at deltage.

Feriekunst

Al kreativ energi behøver ikke at gå til ægmaling og gækkebrevsklip. I Sønderborg kan de 9- til 14-årige bruge deres påskeferie på en kunstworkshop. Det er billedkunstner Maj Dørup, der guider børnene på en rejse ind i billedernes verden.

Det er mandag 10. april på Hovedbiblioteket i Sønderborg. Det koster ingenting, men billetter skal bestilles på forhånd på bibliotekets hjemmeside.

Teater og eventyr

Skuespiller Jytte Abildstrøm og dukketeaterejer Staffan Björklund holder teaterworkshop for børn i Kerteminde. Først ser man tre korte forestillinger: "Madame Rod", "Pølsen på Næsen" og "Haren og Pindsvinet". Dernæst skaber børn og skuespillere deres egne teaterdukker af naturmaterialer.

Det er onsdag 12. april klokken 10 til 12 og igen klokken 14 til 16 på Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Det koster 50 kroner for børn at deltage. Voksne betaler 90 kroner.

Dinoer i pap

Byg din egen dinosaur i pap, avis og tape. Så enkelt kan en succesfuld aktivitet beskrives, for første omgang af byg en dinosaur på Dokk1 i Aarhus er allerede udsolgt, men arrangørerne har skabt en ekstra senere på dagen.

Det er onsdag 12. april klokken 11.30 på Dokk1/Aarhus Hovedbibliotek. Entreen er fri, men book en plads på boernedage.dk/tilmelding.

Biograf for børn

Der bliver slukket for lyset og blændet op for det store, hvide lærred, når biblioteket bliver til børnebiffen i Esbjerg. Det er de 3- til 6-årige, der vil føle sig underholdt, når biograffilmene: "Mortens badebold", "Manden, der var akrobat" og "Binke kan ikke flyve", løber over skærmen.

Det er onsdag den 12. april klokken 11 på Esbjerg Hovedbibliotek. Billetterne er gratis.

Kreativ på museum

De mindste museumsgængere får lov til selv at lave kunst i ferien på Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. Først får de besøgende børn inspiration fra museets udstillinger, dernæst er der kreativt værksted, kun afbrudt af en frokostpause, hvor man indtager sin medbragte medpakke.

Det er onsdag 12. april klokken 11 til 14 på Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i Herning. Entreen koster 50 kroner, og tilmelding er nødvendig på chp@herning.dk senest 6. april.

Påskeophæng

Med tusch, masking tape og andet pynt kan man dekorere ophæng på Hadsten Bibliotek. Der er masser af påskemotiver at vælge imellem, og alle er de udstyret med hul og snor, så de er lige til at hænge op.

Det er mandag til onsdag 10. til 12. april i den betjente åbningstid på Hadsten Bibliotek. Der er fri entre.

Parkour og moderne dans

Tre dage med parkour, hip hop og moderne dans er påskeferie på balletskolen i Odense. For børn fra 0. til 5. klasse er der undervisning for både drenge og piger. Det er Amok Fritid, der står for dans og hop.

Det er mandag til onsdag 10. til 12. april klokken 9 til 15 på Det Kongelige Teater Balletskolen i Odense. Tilmelding og mere information på skolens hjemmeside.

Hama-hygge

Skab påskepynt i perler og plader, når Hammel Bibliotek holder hama-hygge-workshop. Udover perlepåskepynt kan man også lave smykker og hjemmelavede gaver af perlerne.

Det er mandag til onsdag 10. til 12. april klokken 10 på Hammel Bibliotek. Det er gratis at deltage.

Vikingerne vågner

Historien bliver levende, når vikingerne vågner op fra vinteren på Bork Vikingehavn. Alle husene på havnen vil være fyldt af tyske og danske vikinger, som byder indenfor til snak, hygge og historiefortælling. Børnene kan også prøve vikingeaktiviteter som at bage fladbrød, støbe smykker i tin, tage på runejagt, klæde sig i vikingetøj og lege krigere.

Det er torsdag og fredag, 13. og 14. april, klokken 11 til 16 på Bork Vikingehavn. Det koster 60 kroner for voksne, men er gratis for børn under 18, der følges med en voksen.

Vadehavsekspedition

Ifør børnene og dig selv gummistøvler og tag dem med ud på en vandretur på havbunden. Vadehavets bund er blotlagt for en stund, så derfor kan man gå tur på havets bund og opleve et anderledes mylder af liv.

Det er torsdag 13. april klokken 10 til 12.30 på Tønnisgård Naturcenter på Rømø. Det koster 95 kroner for voksne og 45 for børn at deltage.

Orienteringsløb

På små og store ben skal naturen opleves og påskeæg findes, når der er familieorienteringsløb på Fanø. Turen foregår i naturen og på stier, så det kan være svært at have klapvogne med på hele turen. Til gengæld er tempoet så langsomt, at selv de korteste ben kan være med. Turen slutter med saftevand, kiks og ægge- og sækkeløb.

Det er lørdag 15. april klokken 11 hos Kontoret for ukontrolleret kreativitet på Fanø. Entreen koster 50 kroner for både børn og voksne. Tilmelding nødvendig.

10.000 påskeæg

Der er fortryllende æggejagt i fantasilandet Utopia. 10.000 påskeæg med slik er gemt i den magiske skov. De skal findes, og påskeharen skal fanges, skriver arrangørerne bag den store æggejagt i Vejle. Æggejagten foregår af tre omgange: klokken 11, 13 og 15, og varer cirka en time.

Det er lørdag 15. april klokken 11 til 17 i Dystopia Entertainment i Vejle. Entré: 125 kroner. Køb billet på hjemmesiden: utopia.dystopia.dk.

Lego-dage

Klods på klods på klods kan man bygge lige, hvad fantasien rækker til. I Herningcentret bliver torvet fyldt med legoklodser og legomodeller. Udover en stor byggeplads vil der også være konkurrencer og skattejagt.

Det er lørdag til lørdag, 8. april til 15. april, i Herningcentret. Deltagelse er gratis.

Hygge i Den Gamle By

Foråret er på vej i Den Gamle By i Aarhus, og det kan mærkes. Tjenestefolk, herskaber og gårdskarle er klar til at møde påskens gæster og fortælle om de gode gamle dage. Udover liv i gaderne holder bageren, isenkræmmeren, boghandlen, konditoriet og købmanden åben, mens hestevognene kører i gaderne.

Det er lørdag til mandag, 8. til 17 april, fra klokken 10 til 17 i Den Gamle By i Aarhus. Gratis adgang for alle under 18 år.

Stort hoppeland

Der kan hoppes, rutsjes, springes, kravles og klatres, når Dronningborghallen bliver lavet om til et stort hoppeland for 0- til 12-årige børn. Her er rig mulighed for at brænde op til flere påskeæg af til Randers Gymnastiske Forenings påskeaktiviteter.

Det er lørdag til mandag, 8. til 17. april, klokken 9 til 15 i Dronningborghallen, Randers NØ. Børnene skal betale for at være med.

Ægte skattejagt

Børnene kan blive arkæologer på Sønderskov Museum. Der er mulighed for at leje en metaldetektor og med den i hånden afsøge jord omkring museet. Det var på den måde tre amatørarkæologer i sommeren sidste år fandt Danmarks hidtil største guldskat fra vikingestiden i nærheden af museet. Børnene bliver også instrueret i at bruge detektoren ordentligt.

Det er lørdag 8. april og frem i museets åbningstid. Museet på Sønderskov, Brørup. Det koster 50 kroner at leje detektoren.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Digitale medier forstærker påsketraditionerne

Digitale medier forstærker påsketraditionerne

Nye traditioner: Påsken er mere gul og glad end genopstandelse

Nye traditioner: Påsken er mere gul og glad end genopstandelse

Video: 2. klasse forklarer påskens historie på fire minutter

Video: 2. klasse forklarer påskens historie på fire minutter