Stiliserede kyllinger og æg i en skrap gul farve har i 40 år været Georg Jensen Damasks bud på en påskedug. Til dugens jubilæum i år er farven blevet opdateret og afdæmpet, så påskebordet får et blidere, gult underlag.

Geometriske former og klassiske påskemotiver er forenet i Bodil Bødtker-Ness' påskedug, som Georg Jensen Damask har vævet og solgt siden 1978.

Det er glade kyllinger, vinger og fjer, der er vævet ind mellem hinanden i et stiliseret mønster, som - i den originale udgave - udgjorde et stærkt gult underlag for et påskefrokostbord.

I år har Georg Jensen Damask genopfundet påskedugen ved at opdatere den skrappe gule farve, der stod godt til 80'er- og 90'er-boligernes kraftigere farvepalette, men som vil stikke for meget ud i nutidens indretning, hvor douche farver og råt træ, spiller en større rolle. Lemon curd kalder Georg Jensen Damask den blidere gule nuance, som kyllingemotiverne er vævet i i år.

Bodil Bødtker-Næss

1942-88Dansk væver og tekstildesigner.

Blev uddannet fra kunsthåndværkerskolen i København, hvor hun senere selv underviste.

Bodil Bødtker-Næss skabte flere unika gulv- og vægtæpper, men designede også tekstiler blandt andet klassikerne Påskedugen og Juledugen for Georg Jensen Damask fra henholdsvis 1978 og 1975.

Hendes karakteriska var kontrasterne mellem lys og skygge, åbne og lukkede partier og - som i Påskedugen - blanke og matte flader.

De geometriske mønstre og inspiration fra naturen går igen i hendes værker.

Bodil Bødtker-Næss er et markant navn i dansk tekstildesign, både på grund af hendes mange værker, og fordi hun som underviser fik indflydelse på nærmest en hel generation af kommende vævere.

En klassiker i kollektionen

Påskedugen er en af få duge, der har fået lov til at overleve fire årtier i Georg Jensen Damask-kollektionen, men det samme er tilfældet for samme designers juledug fra 1975.

Ens for de to duge er, at de er lavet til traditionsbundne højtider, og mønstre og motiver følger på en nærmest naiv måde netop de højtider. Samtidig er de udført i et stilistisk, forenklet og geometrisk mønster, der ophæver tid og sted omkring dem. Tiden var til gengæld meget til stede i farvevalget til både jule- og påskedug. Men med opdateringen af påskedugen findes begge klassiske duge i udgaver med mere nutidige farver.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.