Akeleje. Stauder med smukt løv skiller sig ud i alt det grønne, og en af dem er endda sneglesikker

Vi har luget, og jeg har plantet flere stauder. Ind imellem rammer en passion. Lige nu gælder det stauder med smukt løv, som kan skille sig ud blandt alt det grønne. Helt ny er idéen ikke, for jeg har længe kredset om mørke næsten sorte blade eller planter med broget løv, men nu har jeg også fået øjnene op for lysende røde blade, og jeg er overrasket over, hvor stor effekten er. Bladene er ligeså interessante som blomster, og pludselig har en knaldrød alunrod tilført et kedeligt hjørne ved udhuset wauw-effekt.

Gransirup

Unge granskud er lysegrønne, svulmende og bløde, og jeg plukker af grantræet ved tørresnorene, imens pinsesolen danser og en gråspurv skælder ud fra kanten af tagrenden. Det er hannen, der er højlydt utilfreds med min tilstedeværelse. Spurveungerne giver skrighals i baggrunden, og jeg forestiller mig hunnen derinde under tagskægget med et forslugent kuld, de to travle forældre er forhindret i at flyve efter mad til, så længe jeg står i vejen. 

Granskud plukkes i forsommeren, og de skønne granskud kan blive til flere lækre ting i køkkenet. Gran er med andre ord en afgrøde, man ikke skal kimse af. Det er aromatisk guld. Gransirup er sødt og krydret, det er velegnet til at sætte tryk på smagen, når det gælder saucer, supper eller gryderetter. Siruppen er også god til kage og dessert - ikke mindst pandekager eller vafler eventuelt også med syltetøj til.

 

1 liter friske unge granskud

7 dl vand

7 dl lyst rørsukker

 

Pluk de friske granskud og skyl dem i koldt vand i et dørslag. Hæld granskuddene i en gryde og tilsæt vand. Kog granskuddene i cirka 15 minutter. Tag gryden af blusset, efter afkøling sættes gryden i køleskabet med låg på, og granskuddene trækker i vandet til næste dag. Hæld granskuddene op i en si, og lad saften løbe fra. Når granskuddene er helt drænet, kasseres de, og saften tilsættes sukker. Kog saft med sukker ind ved svag til middelvarme og jævnlig omrøring til en passende sirups-konsistens, det tager cirka halvanden time. Skum siruppen og hæld den på skoldede helt tørre glas og luk tæt til med det samme.

 

 

Juni er knap så hektisk som maj, hvor det føles som om alt skal skubbes i gang på en gang. Bøgen er lysegrøn, og skovkanten omgiver det hele meget smukt i maj, men følelsen af at være bagefter skal håndteres. Forsommeren er stadig en travl havetid, men alligevel mere hyggelig, når man går og planter, og det hele folder sig ud og bliver bedre.

 

 

Sommervarme

Selvom jeg elsker mine gummistøvler er det også rart at ramme årstiden, hvor det tætte fodtøj mestendels står i værkstedet og er udskiftet med bare fødder i behagelige sandaler. Og netop bare fødder kan give nye sanselige oplevelser, som da jeg stod og inspicerede en kardon - den flotte statelige plante i artiskokfamilien, der brager op af jorden i køkkenhaven. En kold, klam sugekop-fornemmelse ramte min fod i sommervarmen, og et kig ned afslørede skrubtudsen, der opfattede foden som en forhindring, den måtte forcere.

Her er heldigvis mange tudser. Jeg bliver så glad, hver gang jeg ser en, og jeg har tilmed båret en lille tudse ind i drivhuset og sat vand til den og holder øje med, at den hele tiden har noget at drikke. Tudserne er vores hjælpere, de skal gøre det af med snegleæg, måske kan de også tage snegle i babystadiet. Det væsentlige er, at vi sidste år oplevede den Iberiske skovsnegl som et problem, der trængte sig på fra marken, hvorfra vandringen endte i haven. Nu bliver sneglene hakket over, hver gang vi får øje på en eller rettere sagt flere af den invasive art. Vi klarer det indtil videre uden alvorlige udfordringer, men tudserne er en god hjælp ligesom pindsvinet. Vi passer godt på både pindsvin og padder.

 

 

Glubende appetit

Når den rustrøde Iberiske skovsnegl trækker slimspor i haven, er det ikke længere frit, hvad der trives. Sneglene har en forkærlighed for visse vækster, det gælder blandt andet solsikke, som jeg i år har forkultiveret og først plantet ud som ret store planter. Sunde planter med god størrelse klarer sig betydelig bedre mod snegle end små udplantningsplanter. Jeg holder også øje med, om der er planter sneglene viger udenom, så vi ikke skal ærgre os.

 

Akeleje er en af de vækster, sneglene i min have konsekvent ikke spiser, og jeg sætter akeleje på min liste over sneglesikre planter. Akeleje hører samtidig til havens nemmeste planter, når det gælder dyrkning. Intet er mere enkelt end at kaste en håndfuld blanke, sorte akelejefrø og se dem blive til et poetisk blomsterhav med uprætentiøst bondehavepræg.

 

Hvis man samler akelejefrø, er det uforudsigeligt, hvordan blomsterne kommer til at se ud, men det er spændende, og smukke er de altid. De senere år er jeg også blevet fanget af interessen for de mere styrede akelejer - altså sorter, som man ved, hvordan ser ud, og der er en eventyrlig guldgrube at tage af, når sortsbestemte akelejer frembringes fra indkøbte frø.

 

Akeleje hører til de toårige stauder, hvilket vil sige, at de danner blade første år og blomstrer året efter. Akelejer er ikke kræsne, men let fugtig, veldrænet jord er bedst, og de ynder vekslende skygge. Almindelig akeleje Aquilegia vulgaris bliver cirka 80 centimeter høj. Den blomstrer overvældende i begyndelsen af juni.

 

 

 

Tip

Tip

Akeleje er en kortlivet staude, men den sår gerne sig selv. Akelejerne krydser sig indbyrdes, så der dukker nye smukke slags op. Hvis man gerne vil styre, hvordan akelejerne ser ud, skal man satse på sorter, der ikke har krydset sig med andre. Man kan flytte akelejerne ved forsigtigt at grave dem op og plante dem igen, det plejer at gå godt.

 

 

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.