Læge: Charlotte Bøving stiller høje krav til dem, hun på tv flytter ind hos, og endnu højere til sig selv. Målet er altid det højeste. Brændstoffet er en grundlæggende følelse af ikke at være "god nok". Anerkendelse blev hendes værn mod mobning i skolen og utryghed i barndomshjemmet

Om Charlotte Bøvings hals hænger en tyk guldkæde. Vedhænget er en elefant med diamant i spidsen af snablen. Hun tager den aldrig af. Hun sover med den, svømmer med den og stopper den op i sports-bh'en, når hun løber. Elefanten er en gave, hun gav sig selv det år, hun flyttede tilbage til Varde og begyndte som tredjemand i sine forældres lægepraksis.

- Jeg gav mig selv den her elefant som et symbol på styrke. Den glemmer aldrig, men den kan godt tilgive. Tilgivelse fylder meget for mig i det at elske et menneske.

Charlotte Bøving har haft brug for en elefants kræfter, og hun har haft brug for at tilgive.

I lægehjemmet i Varde herskede der i hendes og broren Christians barndom ikke altid idyl. Her herskede Gerhard, et festfyrværkeri på gode dage, en tyran og en voldsmand på dårlige.

- Jeg havde en ret ubekymret barndom og følte mig elsket. Jeg var lægebarn og altid med på jobbet. Jeg har altid modtaget meget kærlighed fra andre mennesker. Jeg er blevet passet af sygeplejersker og portører, og vi havde altid en ung pige i huset, som fyldte mig med kærlighed og opmærksomhed. En af dem havde en mor her i byen, som blev min reservebedste. Mine forældre havde altid travlt, så jeg har tilbragt rigtig mange stunder med barnepiger. I dag ser jeg det som en fordel, for på den måde har jeg fået fyldt nogle huller, som ikke altid blev fyldt af mine forældre. Jeg har aldrig været i tvivl om deres kærlighed, men tid og tilstedeværelse kunne man godt savne indimellem. Min mor har nogle gange sagt, at hun havde det med børn som dronning Margrethe: Det var dejligt, når de blev store ... ja, sådan er det. Jeg har ikke savnet kærlighed.

Hjemme-konsultation

Charlotte Bøving hjælper mennesker i sin lægepraksis i det smukke jugendhus i Varde, hvor hendes konsultation med stort skind på gulvet og de to små hunde, Coco og Tinke, blidt snorkende på store hynder i et hjørne minder mere om et hjemmekontor end et sted, hvor gæsterne er patienter. Hun underviser og skriver lærebogsmateriale til folkeskolen. Hun trækker på hele sit kendisnetværk og arrangerer "Kvindeforum" i en række byer. Hun er også i gang med nye optagelser til DR2-programmet "Lægen flytter ind", som sendes til efteråret. Hendes krop er i topform, og det er ganske enkelt en nødvendighed, hvis hun skal have kræfter til det hele. Det skal hun, og det vil hun.

Klar til at spinge til

For nylig udviklede et foredrag i kulturcentret Magion i Grindsted sig dramatisk, da en mand pludselig faldt om, og 350 gæster så den spinkle læge flå mikrofonen af og springe ned fra scenen. Andre trådte til og ydede førsthjælp, så Charlotte Bøving kunne koncentrere sig om at holde overblikket og give en god overlevering til kollegerne i læge-helikopteren. Hun fik også sagt til mandens kone og datter, at de skulle tage afsked med ham nu, for han havde fået en stor blodprop, og det var ikke sikkert, at han ville overleve. Det gjorde han ikke, og Charlotte Bøving har siden fået familiens tak for sin professionelle og direkte måde at være på.

- Jeg er jo vokset op i en lægefamilie, og lige akkurat dér har jeg nok den største force i det job, jeg har. Det har altid været en naturlighed at tale om liv og død. Når man siger ja til livet, siger man også ja til sorg og til døden. De to går hånd i hånd, det kan ikke være anderledes. Efter foredrag er jeg tit helt høj. Efter Grindsted havde jeg det lidt blandet, men synes, at jeg fik den hanket godt op efter pausen, så det blev en stor, fed understregning af et budskab: Vi ved aldrig, hvornår vi for sidste gang ser ind i øjnene på dem, vi elsker.

Tæt på selvmord

Havde nogen oftere sagt de tre ord til Charlotte, er det ikke sikkert, at hun som 14-årig havde siddet i bøgeskoven i Varde med en kniv i hånden. Hun var så ked af det. Skoledagene bestod af endeløse mobberier. Hjemme var stemningen højspændt.

- Jeg kom i skole et år for tidligt. Det blev en svær start. Jeg var fysisk mindre end de andre og havde et godt hoved, så jeg blev hurtigt hende den lille irriterende Kloge Åge. Jeg havde altid været vant til at blive udfordret på intellektet, fordi jeg hele tiden var omgivet af voksne. Det gad andre børn ikke høre på, så der var kontant afregning. Jeg blev mobbet rigtig, rigtig meget. Jeg er blevet vendt i hundelort. Jeg har fået tæv på vej hjem fra skole. Jeg har fået tæv i skolen.

Charlotte holdt mobningen for sig selv

- Jeg ville ikke gøre min mor ked af det, for jeg syntes, hun havde udfordringer nok. Hun havde et rigtig hårdt ægteskab med min far. Der var meget vold og hor udenom for nu at sige det ligeud. Min far gik ikke stille med dørene. Han har været hjemme og præsentere adskillige elskerinder. Det har været barskt. Der var had-kærlighedsforhold mellem de to og altid drama. Det var voldsomt. Min mor er blevet banket sønder og sammen, har brækket kæbe, arme og ribben, fået slået tænder ud. Han var virkelig voldsom. Og vi stod ved siden af og kunne ikke gøre noget. Det har fyldt rigtig meget. Derfor ville jeg ikke gøre min mor ked af det ved at komme og sige, at jeg også havde bøvl. Men jeg spurgte min mor: "Kommer jeg i fængsel, hvis jeg slår far ihjel?"

Den dag i skoven stak Charlotte kniven i skeden og besluttede sig for at overleve og for, at ingen skulle få hende ned med nakken.

Hende, der blev valgt først til rundbold

Hendes redning i skolen blev, at hun var god til atletik og uovertruffen med en bold. På den måde fik hun drengenes anerkendelse og blev altid valgt først, når der var idræt på skemaet.

- Der begyndte jeg at få en lille smule selvtillid, siger hun om det, der siden blev en vigtig del af hendes liv: De fysiske toppræstationer.

Charlotte Bøving er flere gange nordisk mester i triatlon, danmarksmester i ironman og har mange håndboldmesterskaber bag sig. Hun blev klubmester i Varde det første år, hun rørte ved en golfbold, og var den kvinde i Danmark, der hurtigst kom ned i handicap.

Sine erfaringer som mobbeoffer har hun formået at vende til en styrke.

- Havde jeg ikke haft det med mig, er jeg ikke sikker på, at jeg havde været den her figthter. Jeg fortæller børn, der bliver mobbet, min egen historie, og kommer også ud på skoler og gymnasier for at fortælle. Det gør jeg virkelig gerne, for jeg bløder selv, når nogen har det sådan.

"Sådan" er utryghed og en utilstrækkelighedsfølelse, som Charlotte Bøving kender godt. "Er jeg god nok?" Det spørgsmål har hun stillet sig mange gange.

- Jeg er vokset op med at have den her fornemmelse for stemninger. Vores far kunne komme hjem i godt humør og hele huset fløjtede, og der var tag til himlen. Og han kunne vende på en tallerken. Det kunne bare være, at jeg tog en kartoffel og kom til at tabe den ned i saftevandet. Det var nok til, at han ryddede hele middagsbordet og kastede med Wiinblad-vaser.

Charlotte trækker med en kraftfuld bevægelse den usynlige dug af.

- Der skulle så lidt til. Så hele min barndom, ungdom og voksendom har være utryg. Altid utryg. Hvis man vippede på en stol. Hvis man spildte et eller andet. "For helvede", lød det så, og alle fór sammen. Sådan var han i alle sammenhænge, også i voksne relationer, og han er sluppet forbandet godt fra det, fordi han også var fantastisk. Han havde begge sider.

Da faren døde for et år siden, fortalte Charlotte og hendes bror præsten om deres opvækst.

- Jeg har virkelig elsket mig far. Og jeg har også virkelig hadet min far. Men hadet er jeg fuldstændig i fred med i dag. Det fylder ikke mere. Præsten ringede mig op dagen inden begravelsen og skulle næsten have førstehjælp. Efter at vi havde fortalt vores historie, havde han så svært ved at skrive sin tale, for han syntes, at vi havde en forfærdelig historie. Men han sagde det rigtig smukt i kirken: "Jeres far var en klippe. Han gik efter alt det, han ville. Men han var også en klippe, som dem, der elskede ham, kunne slå sig på." Det var så smukt og rigtig sagt, og han har fået en gravsten, der ligner en klippe.

Selvværdet er krøllet

Charlotte Bøving er selv lidt af en klippe med sin spinke, toptrænede krop, hvor der ikke er et gram fedt for meget. Bomstærk og klar i mælet er hun også i fortællingen om barndommen. Hendes ord kommer uden tøven. Uden tårer. Charlotte er færdig med at græde over det, der var - og ikke var. For hun ved, hvad det også har givet. Et drive. Et brændstof.

Hun griber et stykke papir på bordet, krøller det sammen og glatter det ud igen. Helt glat bliver det ikke.

- Det her er lille Charlotte, der blev mobbet i skolen. Det er mit grundlæggende selvværd. Det kompenserer jeg for med min selvtillid. Hele mit drive er at kompensere for mit manglende selvværd. Det er min motivation. Det at få anerkendelse. Måske higer jeg aller mest efter anerkendelsen fra min mor, og hun er heldigvis blevet god til at give den. Hun er stolt af mig nu, men det tog hende lang tid at sige det. Da vi var kompagnoner, fik jeg altid at vide, at jeg ikke var flittig nok. Og hvis der er noget, jeg er, så er det faktisk flittig.

Den største ros gav hun mig en dag, hvor hun sagde: "Jeg kan jeg godt forstå, at du følger alle de drømme, du har mulighed for at følge. Gud, hvor har du et spændende liv."

Charlotte Bøving er enig. Hun har et spændende liv, hvor hun får mulighed for at bruge sig selv til kanten og indimellem også ud over kanten, et liv, hvor der må betales en pris. Et forlist forhold til kæresten Pernille er en del af prisen. For selv om der ikke var mangel på kærlighed, blev udfordringen med to adresser, børn, savn og stor travlhed for meget. I dag nøjes de to med at være venner.

At være den bedste

At præstere, at være god og helst den bedste er indlejret i Charlotte Bøvings dna. Hun har svært ved at komme i tanke om noget, hun ikke er god til. For er der endelig noget, så øver hun sig og prøver at blive god. Rigtig god. Ved foredraget i Grindsted var det alle præstationerne, hun fortalte om, da hun præsenterede sig.

- Det har jo altid været min overlevelsesstrategi. En psykolog forklarede mig engang, at kontrol har været min eneste overlevelsesmekanisme, når tingene var svære. Så det at kunne kontrollere at være god til det, jeg laver, eller løbe hurtigere end de andre, det har været det, der har gjort, at jeg har overlevet. Jeg tror, det er drivet for rigtig mange af vores topsportsfolk, topperformere, topchefer. De har også noget med i bagagen, der har været svært. Noget, som gør, at de lige nøjagtig går det skridt videre.

Selv om patienterne godt kan finde på at brokke sig, når Charlotte Bøving er væk fra klinikken, har hun ingen planer om at skrue ned for det, hun brænder for.

- Da jeg lavede Go' Morgen Danmark, tror jeg ikke, du kunne sætte én finger på min faglighed. Det betød, at jeg forberedte mig meget, for når man går på kamera, så skal det ikke kun holde til Hr. og Fru Danmark. Det skal holde til, at professoren sidder og kigger med. Det skal holde til, at Sundhedsstyrelsen sidder og kigger med, og man er nødt til at have en faglig standard, der er rigtig høj. Jeg nyder at have den standard i dag, for det er også det, der giver mine patienter tryghed. De ved, at jeg er på beatet og følger med.

Her får man sandheden at vide

Noget, patienterne også trygt kan regne med, er, at de fra lægen får nærvær og sandheder, også selv om det er sandheder, de hellere ville være foruden: "Fed" er "fed" og bliver ikke forklædt som "overvægtig" i Charlotte Bøvings vokabular, der også indeholder ord som "rødvinspatter" og bandeord på række. Hun stiller krav til patienterne om selv at gøre noget ved det, de kan gøre noget ved. Nogle bliver fornærmede og går. De fleste kommer tilbage.

Indimellem kan det være besværligt at have sådan en sandsigerske indeni, men spørger Charlotte Bøving sig selv, om hun gider, er svaret altid "ja".

- Den dag, jeg mister det drive, skal jeg holde op med at være praktiserende læge. Jeg kan ikke lade være med at sige sandheden. Mit kald er i virkeligheden at hjælpe mennesker. Det her med at kunne mærke stemninger og at have fornemmelsen for, hvor folk er henne, fornemmelsen for, hvor langt jeg kan gå i en situation. Det er det, der bærer mig i de programmer (Lægen flytter ind, red.) Det er det, der gør, at jeg har en god fornemmelse, når jeg hjælper folk i klinikken. Jeg ved, at jeg kan gå lige dertil, og så skal jeg ikke gå længere.

På den måde er Charlotte Bøving meget klogere end den far, der ikke var særligt fintfølende, som ikke kendte grænsen, og som gjorde livet svært for sine børn .

- Jeg tror, det er et drive for rigtig mange mennesker, at de ikke har følt sig gode nok. I dag synes jeg, det er positivt, for jeg udretter jo rigtig meget med det. Det er blevet mit brændstof, som jeg bruger bevidst til at gøre det, jeg brænder for. Og så længe man brænder for noget, så brænder man ikke ud - det må du godt citere mig for.