Min have: Frugt frem til frost

Efterårshindbærret ?Polka? modner fra midt i august og frem til frost. Sorten er højtydende, og bærrene er faste med rigtig god smag. Foto: Birgitte Hasholt

Min have: Frugt frem til frost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg fodrer fuglene med fedtkugler og æbler på gårdspladsen. Begge dele er hængt op i et lille gulfrugtet rønnebærtræ, som også huser to mistelten. Misteltenens bær triller stille og roligt mod det arketypiske juleudseende, hvor de bliver hvide og glasagtige; smukt og hyggeligt og min målestok for, at vi er nået til november og ganske snart december.

Småfuglene lader til at vide, at det om kort tid bliver koldt. De flyver i pendulfart imellem skoven, det fedtholdige foder på gårdspladsen og paradisæbletræet i haven. På visse tidspunkter er forsamlingen et flimrende virvar af vippende haler, farver og mønstre på musvit, blåmejse, topmejse, sumpmejse, solsort og bogfinke. Halemejserne har også været forbi, men de er pist væk igen. Bogfinken lever i øvrigt fint op til sit navn for tiden. Den samler bog fra bøgetræerne og sidder på en gren blandt gyldne blade med det blanke brune trekantede frø i næbet.

Hønsene er også ude. Om efteråret er bedene tætte, og de flittige hønsefødder kan næsten ikke slippe af sted med at skrabe; i hvert fald ikke, så det gør noget. Samtidig er der en masse nærende at spise. Nedfaldsæbler er hofretten, men også insekter, regnorme og hindbær. Jeg fryder mig over flokken, der går rundt i haven anført af den store hane. Hønsene ser smukke ud, og jeg ved, at hvis de er velfodrede og får et par timers ekstra lys fra pæren i loftet i hønsehuset, er der håb om, at de på trods af den mørke årstid bliver ved med at lægge æg. Ikke mange, men nok til at holde husholdningen kørende.

 

Foto: Birgitte Hasholt
Foto: Birgitte Hasholt

Robuste hindbær

Hindbærrene, som hønsene strækker hals for at nå, er vi fælles om at stræbe efter. Indimellem er jeg strategisk og plukker dagens høst, før jeg åbner lågen til hønsegården. Efterårshindbærrenes intense smag forlænger sommeren, og det er det bedste hindbær-år i mands minde, blandt andet fordi frosten falder sent.

Hindbær Rubus idaeus er hjemmehørende i Europa og den tempererede del af Asien. Planten er en robust løvfældende busk med strittende grene og bløde torne. Den bliver op til halvanden meter høj og en til to meter bred, så den fylder godt i haven.

Vi finder også vildtvoksende hindbær i skoven. Skovhindbærrene modner om sommeren, men her plukker vi ikke store mængder. De vilde bær er ret små, men det er hyggeligt at plukke skovhindbær, imens sommersolen sies igennem trætoppene.

Hindbær i haven er de forædlede storfrugtede sorter, og de er noget af det nemmeste at dyrke. Ved plantning sættes rodklumpen i jorden i samme dybde, som den stod i potten. Voksestedet skal være solrigt med fugtig jord; helst et sted, hvor der ikke har vokset hindbær før. Regn med en afstand imellem planterne på cirka en halv meter og to en halv meter imellem rækkerne.

Mine hindbær er efterhånden et buskads, men jeg bestræber mig på at dyrke på række. Man skal også helst binde op, så der er system i sagerne, når bærrene skal plukkes, og en vis luftighed, som forebygger svampeangreb.

 

Foto: Birgitte Hasholt
Foto: Birgitte Hasholt

Tidlige eller sene bær

Man kan vælge imellem sommer- og efterårshindbær. De efterårsbærende hindbær er gode, fordi man undgår hindbærbillens larver i bærrene. Efterårshindbærret "Autumn Bliss" er almindeligt og har en fin smag. "Polka" er jeg blevet meget glad for. "Polka" er også efterårsbærende, smagen er god, og bærret er mere fast end "Autumn Bliss". Da jeg var i Sverige i sommer, tog jeg to sommerhindbærbuske med hjem: "Preussen", som er meget hårdfør, og "Risarp dessert" , der giver store bær i rigelig mængde. Gode sommerhindbær kunne også være "Algonquin" eller "Glen Ample".

 

Beskæring

Der er forskel på beskæring af sommer- og efterårshindbær, fordi sommerbærende sorter sætter bær på sideskuddene af andet års grene, hvorimod efterårsbærende sorter sætter skud, som bærer bær samme år.

Sommerbærende hindbærbuske beskæres således, at alle gamle skud - altså dem, der har båret frugt, klippes af ved grunden straks efter høst. Unge skud bevares, men tyndes lidt ud. De efterårsbærende hindbær beskæres ganske enkelt ved, at man fjerner alle skud ved grunden fra januar til marts, derefter kan man tynde lidt ud i de nye skud i maj.

 

Tip

Hindbær breder sig ved rodskud. Vil man formere hindbær, kan eksisterende planter deles tidligt om foråret eller om efteråret. Det er nemt at få opgravede dele af hindbærplanten til at gro.

Bær er over en bred kam sunde, fordi de har et højt indhold af antioxidanter. Hindbær har desuden et højt fiberindhold og modvirker betændelsestilstande i kroppen.

Høns er smukke i haven, men også ideelle til overskudsdeling og mindskelse af madspil. Hønsene får havens udtjente eller forvoksede frugter og grøntsager. Samtidig med, at hønsene rydder op, kvitterer de med frisklagte meget velsmagende æg og Jordens bedste gødning.

I sidste uge kunne du i denne klumme læse om store gyldne pærekvæder. Hvis du både har hindbær og kvæder i haven om efteråret, prøv da at blande de to frugter i marmelade. Kvæden skrælles, og kernehuset fjernes, hvorefter kødet skæres i små stykker og koges sammen med hindbær. Når kvædestykkerne er møre, moses de med en gaffel. Smag marmeladen til med sukker og eventuelt vanilje og hæld den kogende marmelade på steriliserede glas (skoldet og skyllet i whisky eller vodka). Luk til med det samme. Alliancen mellem hindbær og kvæde er yderst aromatisk, og marmeladen har en god konsistens.

 

Min have: Frugt frem til frost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce