Madanmelderen go'kender: Smagen af Fyn er samlet i en ny hotdog

Snapperen er en ny fynsk gourmethotdog, der er lavet af udelukkende fynske råvarer. Brødet er bagt med rygeost og fynsk fløde, pølsen er krydret med brændenælde, ramsløg og fugtet med æblemost, og ganituren er spidskål med mayo og flere fynske æbler. Foto: Kim Rune

Madanmelderen go'kender: Smagen af Fyn er samlet i en ny hotdog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snapperen hedder sommerens nye fynske hotdog. Med æblemost, rygeost, fynsk oksekød, brændenælder og ramsløg vil flere turist- og spisesteder brande fynsk fastfood. Vi testede den nye hotdog sammen med den lokale avis' madanmelder.

Rygeost, æbleflæsk, brunsviger og ... hotdoggen snapperen.

Sommeren må vise, om den nye fynske fastfood skriver sig ind på listen over madvarer, der hører til et besøg på øen i midten af Danmark.

Udviklerne bag har gjort deres til at samle fortællingen om den fynske frugthave og andre råvarer plukket, slagtet, skummet, røget og bagt på Fyn i et stykke fastfood, som man hurtigt snapper med på vejen.

- Vi har prøvet på at finde en fynsk signaturret, som kunne give fastfoodbranchen et løft. Det landede på en hotdog med oksekødspølse med brændenælde og ramsløg, brød med rygeost og fynsk fløde, garniture med fynsk spidskål og æblemost samt rugbrødscrumble, siger Morten Tukjær, der ejer Havnegrillen i Assens.

Han har stillet sig bag disken, hvor han flækker et af de tunge brød på den forkerte led.

- Den skal være lidt anderledes. Og for at sige det ligeud er det skidebesværligt. Men hvis man ikke har et Kim Larsen-gab, passer hotdoggen bedre i munden, da den er bredere end høj. Skal du have din pølse well-done? spørger han og vender de mørke, grove oksekødspølser på grillen.

- Den må godt have lidt saft. Den skal ikke være for tør, svarer Martin Seymour, Fyens Stiftstidendes madanmelder, der er taget med på havnegrillen for at prøvesmage Snapperen.

Her kan du købe den fynske hotdog
Snapperen bliver foreløbigt solgt hos:- Camp One Bøjden Strand

- Odense Zoo

- Bøsøre Strand og Feriepark

- Odense Idrætshal

- Havnegrillen i Assens

- Gorillapark i Svendborg

- Egeskov Slot ved Kværndrup

Råvarerne til hotdoggen kommer fra Nr. Søby Slagteri, Rises bageri og Thaisens Hus.

Hotdoggen koster mellem 40 og 50 kroner.
Morten Tukjær, indehaver af Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen, som den fynske madanmelder Martin Seymour her er ved at få serveret. Foto: Kim Rune
Morten Tukjær, indehaver af Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen, som den fynske madanmelder Martin Seymour her er ved at få serveret. Foto: Kim Rune

Lokale, fynske råvarer

Grillbaren, der ligger på kanten af Lillebælt med udsigt til Bågø-færgen og marinaen, er en af foreløbigt syv fynske steder, der sælger gourmethotdoggen hele sommeren.

Grillens ejer har sammen med en stor gruppe af fynske turistaktører, fødevareproducenter og kokkeelever fra Kold College været med til at udvikle det nye fastfoodprodukt siden foråret 2018.

Snapperen er den første i en længere række af fynske signaturretter, der skal sælges på grillbarer, campingpladser og attraktioner over hele øen, og som skal fortælle historien om bæredygtige, velsmagende, lokale fødevarer.

- Det hele er lokalt produceret. Oksekødet er fra fynsk kvæg, og pølserne bliver lavet nede i Nr. Søby. Garnituren tager Thaisens Hus sig af, og brødet er fra Rise. Så det kan ikke blive mere fynsk, siger Morten Tukjær.

Han mener, det er på tide, at trenden med lokalt produceret mad indtager fastfoodbranchen, der er præget af store partier masseproducerede produkter fra store producenter.

- Vi håber på, at vores kundesegment også er klar til at tænke mere på, hvor råvarerne kommer fra end på prisen. Der er en generel tendens til, at man forholder sig mere til kvalitet, økologi og bæredygtighed. Og når råvarerne er fra Fyn, er de i hvert fald ikke transporteret fire gange rundt om kloden, før man putter dem i munden, siger han.

Pølsen er lavet af oksekød i lammetarm, krydret med fynske urter, og tilsat æblemost for at holde fedtprocenten nede. Madanmelderens dom over pølsen er god. Den smager fedt, har en god struktur og mætter mere end en almindelig grillpølse, mener han. Foto: Kim Rune
Pølsen er lavet af oksekød i lammetarm, krydret med fynske urter, og tilsat æblemost for at holde fedtprocenten nede. Madanmelderens dom over pølsen er god. Den smager fedt, har en god struktur og mætter mere end en almindelig grillpølse, mener han. Foto: Kim Rune

- Den er go'kendt

Bag disken har grillejeren samlet en snapper i og ovenpå brødet. Den fynske hotdog er opbygget som den traditionelle med noget blødt, noget sprødt, noget sødt, fedt, surt og salt. Men måske mangler umamien. Det vender vi tilbage til.

Først skal den fynske madanmelder sætte tænderne i hotdoggen.

- Du må hellere smage på den, mens den stadigvæk er lun, siger Morten Tukjær.

Og Martin Seymour gaber over den flade hotdog.

- Den er faktisk nemmere at spise. Og brødet smager supergodt. Der er smag af rygeost og fløde, og det giver en svampet fornemmelse. Der er mere fylde i. Pølsen er også mere smagfuld og fed end en almindelig pølse. Der er mere struktur, og man kan smage krydderier og æblemost. Det eneste, jeg ikke er specielt vild med, er rugbrødsknaset på toppen, siger han.

- Men det er også, fordi jeg er meget begejstret for ristede løg. Og jeg kan ikke se, hvorfor man ikke kunne bruge løg eller måske porrer, der er dyrket på Fyn. Den mangler også noget af den umami, man får fra de ristede løg. For den har det meste af sødmen, syren og salten, men den mangler lige det sidste, vurderer madanmelderen.

- Smager den af Fyn?

- Det giver fin mening at kalde den en fynsk hotdog på grund af råvarerne. Fyn er kendt for rygeost og æbler, og det er indarbejdet ret godt i pølsen og brødet. Derudover kommer oksekødet og de andre råvarer også fra øen. Så den er go'kendt, siger Martin Seymour.

Brødet bliver flækket på en anden led end normalt. Mest fordi det skulle være lidt anderledes, fortæller Morten Tukjær. Det gør hotdoggen lidt sværere at lave, men nemmere at spise. Foto: Kim Rune
Brødet bliver flækket på en anden led end normalt. Mest fordi det skulle være lidt anderledes, fortæller Morten Tukjær. Det gør hotdoggen lidt sværere at lave, men nemmere at spise. Foto: Kim Rune

Stamkunder til Snapperen

Sommeren igennem sælger Havnegrillen i Assens deres egen lille bid af Fyn. Men det er ikke kun turisterne, der er bidt på den nye hotdog - også stamkunderne har overgivet sig til især den fynske pølse. I hvert fald for en stund.

- Der er flere, end jeg havde regnet med, der køber den. Og mange køber faktisk kun pølsen med brød til. Men om der er stamkunder til Snapperen, er ikke til at sige endnu. Folk synes altid, det er sjovt, når der kommer noget nyt. Men vi må bare håbe, at denne har en længere levetid. For når Tulip og Gøl og de andre pølseproducenter introducerer noget nyt, kører det lige en halv sæson, og så er de væk igen. Vores kunder har en tendens til at vende tilbage til det gamle. Det traditionelle, siger Morten Tukjær.

Men skulle Snapperen forsvinde igen, kommer der ny fynsk fastfood til næste år. Morten Tukjær fortæller, at den næste idé fra gruppen bag Snapperen er fynsk fladbrød. Selvfølgelig udtalt uden d'erne.

Der er rygeost og fynsk fløde i pølsebrødet, der bliver bagt af Rises bageri i Odense. Det giver en svampet lethed og mere fylde til hotdoggen. Foto: Kim Rune
Der er rygeost og fynsk fløde i pølsebrødet, der bliver bagt af Rises bageri i Odense. Det giver en svampet lethed og mere fylde til hotdoggen. Foto: Kim Rune
Morten Tukjær, der ejer Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen i samarbejde med andre fynske turist- og spisesteder, fødevareproducenter og kokkeelever fra Kold College. Sommeren over bliver den solgt på foreløbigt syv forskellige steder på Fyn. Foto: Kim Rune
Morten Tukjær, der ejer Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen i samarbejde med andre fynske turist- og spisesteder, fødevareproducenter og kokkeelever fra Kold College. Sommeren over bliver den solgt på foreløbigt syv forskellige steder på Fyn. Foto: Kim Rune
Morten Tukjær, der ejer Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen i samarbejde med andre fynske turist- og spisesteder, fødevareproducenter og kokkeelever fra Kold College. Sommeren over bliver den solgt på foreløbigt syv forskellige steder på Fyn. Foto: Kim Rune
Morten Tukjær, der ejer Havnegrillen i Assens, har været med til at udvikle Snapperen i samarbejde med andre fynske turist- og spisesteder, fødevareproducenter og kokkeelever fra Kold College. Sommeren over bliver den solgt på foreløbigt syv forskellige steder på Fyn. Foto: Kim Rune
Garnituren på Snapperen består af to slags spidskål med mayo og æble samt rugbrødscrumble. Foto: Kim Rune
Garnituren på Snapperen består af to slags spidskål med mayo og æble samt rugbrødscrumble. Foto: Kim Rune
Snapperen er Fyn i en hotdog: rygeost, æblemost, fynsk oksekød, spidskål og urter fra øen. Foto: Kim Rune
Snapperen er Fyn i en hotdog: rygeost, æblemost, fynsk oksekød, spidskål og urter fra øen. Foto: Kim Rune
Snapperen er Fyn i en hotdog: rygeost, æblemost, fynsk oksekød, spidskål og urter fra øen. Foto: Kim Rune
Snapperen er Fyn i en hotdog: rygeost, æblemost, fynsk oksekød, spidskål og urter fra øen. Foto: Kim Rune

        - Den er go'kendt, siger Martin Seymour, der er madanmelder på Fyens Stiftstidende, efter han har sat tænderne i Snapperen. Havnegrillen i Assens ligger med bølgeskvulp og Bågøfærgen i baggrunden. Foto: Kim Rune
- Den er go'kendt, siger Martin Seymour, der er madanmelder på Fyens Stiftstidende, efter han har sat tænderne i Snapperen. Havnegrillen i Assens ligger med bølgeskvulp og Bågøfærgen i baggrunden. Foto: Kim Rune

Madanmelderen go'kender: Smagen af Fyn er samlet i en ny hotdog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce