Rock ved komfuret. Musik i køkkenet kan inspirere til store præstationer - især når man selv får lov at vælge

De fleste køkkener er efter min bedste overbevisning uhensigtsmæssigt indrettet.

Ikke fordi der er for mange instrumenter og apparater klodset op mellem hinanden. Ikke fordi design overskygger funktionalitet, og alt for mange nye køkkener over de seneste 20 år først og fremmest skal se ud snarere end bruges. Det er slemt nok - men helt galt er det, at kun de færreste køkkener har tænkt musikken ind i indretningen.

Tilgiv mig - klummen i dag er ikke overvældende seriøs, men den er skam både oprigtigt og alvorligt ment. Den handler om at sætte musik til madlavning, en syssel, de færreste beskæftiger sig med på systematisk niveau.

Musik hører til mad

Af alle kogebøger, jeg nogensinde er stødt på, er kun én enkelt forsynet med en cd, "Rock'n'roll-kogebogen" af Olsen, den skaldede kok, og det er faktisk en lille smule underligt.

Jeg mener bare: Der må være mange andre end mig, som ser en sammenhæng mellem musik og mad og ikke bare nyder, men elsker at høre musik til madlavning.

Selvvalgte toner, som gør rutinearbejdet til en fornøjelse, hvor man får lyst til at skrælle en ekstra kartoffel for bare at høre nummeret færdigt.

Selvfølgelig er der tidspunkter, som kræver ro, når man skal kontrollere syden fra stegepanden, og det kan også ske, at en gryde koger tør, hvis ikke lyden advarer, og koncentrationen forstyrres af en længere guitarsolo. Men det er alt sammen et spørgsmål om rutine.

For mig begyndte madlavning og musik at hænge sammen, da min ældste, socialistisk-funderede storebror ("frihed uden frihed til at undertrykke andre") tvang mig til udføre lavpraktiske køkkenopgaver under hans anvisninger på hans madlavningsdage mod at få lov at lytte til "Tipparaden" eller "Top 30" med Jørgen Mylius på transistorradioen. Og siden har kombinationen bare hængt ved.

Jeg vil gå så langt som til at sige, at et køkken uden adgang til musik dræber madglæden før eller siden. Måske er det derfor, jeg aldrig blev kok, for jeg har ikke hørt om restaurantkøkkener med høj musik, for så vil ingen kunne høre kommandoerne flyve gennem luften, gæsterne ville måske blive sure, og hvem skulle i øvrigt bestemme, hvad der skulle på?

Ipad frem for fedtet cd

Jeg vil selv bestemme, og jeg har anskaffet mig det perfekte køkken til formålet: en HTH-model med indbygget højttaler og Ipad i skabssektionen.

Med den indretning har jeg aldrig musikvalget længere end et fingeraftryk væk, og det er godt nok en klar forbedring fra gamle dage, hvor man skulle frem og tilbage mellem køkken og cd-afspiller og fedte både skiver og maskineri til med stift piskede æggehvider eller fiskefars på fingrene.

Musikken letter ikke bare rutinearbejdet, men inspirerer også til eksperimenter og variation, når den formidler stemninger. Der er afgjort retter, som jeg aldrig ville være nået frem til uden musik i ørerne, og her taler vi vel at mærke ikke den omsiggribende og altødelæggende multi-tasking, som truer nye generationers langsigtede hjerneaktivitet, men en sund kombination af instrumental/vokal stimulation og praktisk arbejde.

Det fordrer enten velvilje fra omgivelserne, eller at man er alene hjemme. For musikken skal naturligvis helst være høj som i meget høj. Ikke kun til stadionrock, men også for at facilitere, at man selv stemmer i uden at blive mindet om, hvorfor talentet aldrig rakte til en scenekarriere.

Derfor kan de store oplevelser være sjældne eftermiddage, hvor familien er engageret andetsteds, og derfor er musik til køkkenarbejdet ingen daglig luksus og derfor særlig værdsat. Ikke mindst fordi den færdige middag aldrig bliver ringere af assistance fra højttalerne. Prøv selv at eksperimentere.