Lejligheden er et kreativt benspænd

Smukke solbriller skal ikke gemmes væk, men udstilles. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Lejligheden er et kreativt benspænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guldsmed Josephine Bergsøe er kendt for sit magiske smykkeunivers, og også hendes fjerdesalslejlighed på Christianshavn emmer af foretagsomhed.

Mange kender Josephine Bergsøe fra hendes smykkeunivers med tråde af guld og sølv, der vikler sig om smaragder, koraller, perler og opaler, dødningehoveder og diamanter. Og ikke kun herhjemme. Hendes design sælges også i byer som Los Angeles og New York. Og så bliver smykkerne fløjet ind til Hollywood, når Susanne Bier mangler bling til sine superstjerner. I år kan Josephine fejre 30-års jubilæum som smykkedesigner.

- Jeg har lavet smykker altid. Om jeg bliver træt af det? Aldrig. Det er jo mit sprog. En skribent bliver ikke færdig med skrive, og de færreste bliver trætte af at tale. Jeg udtrykker mig allermest oprigtigt gennem mine smykker, siger hun i christianshavnerlejligheden.

I de franske kaffeskåle er der kulsort espresso, og fra væggen bliver vi iagttaget af håndtegnede versioner af Josephine og hendes to døtre: Filuka, der i dag er 19 år og nybagt mor, og Tallulah på 22 år.

Josephine Bergsøe bor for første gang i sit voksne liv alene, men Ib Spang Olsen, der er pigernes farfar, har sørget for, at minderne fra barndommen er værd at skilte med, når de er udformet i hans streg.

Det er en foretagsom beboer, der har indtaget den lavloftede bolig. Det er kun lige over en måned siden, at hun flyttede fra en kæmpe kasse i Lyngby til sine 74 kvadratmeter i København. Alligevel ser det ud, som om hun har boet her i en menneskealder.

- Den her lejlighed har været planlagt i mit hoved i over seks år. Da jeg flyttede hjemmefra første gang som 16-årig, flyttede jeg til Christianshavn. Nu er jeg kommet hjem igen, fortæller Josephine Bergsøe.

Det er ikke tilfældigt, at hun er landet her.

- Christianshavn har altid repræsenteret noget uopnåeligt. At bo her er det bedste, jeg kan forestille mig. Nørrebro er også skønt, men den bydel henvender sig særligt til de unge, til forældrekøberne og til de små nye familier. Christianshavn er eklektisk. Tosser og hipstere bor side om side med de helt gamle tidligere ansatte fra B&W. Der er en diversitet her, som er forsvundet mange andre steder i byen. Her er ikke "picture perfect", og det er det, der gør det fedt.

Josephine Bergsøe har dekoreret med bladguld og egne håndmalerier i køkkenet. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Josephine Bergsøe har dekoreret med bladguld og egne håndmalerier i køkkenet. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Fra familiekabale til komplet ro

Josephine Bergsøe boede med sin kæreste, Troels Seidenfaden, og deres fem sammenbragte teenagere i den store villa i Lyngby. Men da Josephines Bergsøes yngste datter flyttede hjemmefra, greb hun selv chancen.

- I fem år har jeg kigget efter et sted, der bare skulle være mit. Jeg har brug for at lukke døren. Og have lov til at fluekneppe detaljerne. Jeg har haft masser af år med børn og deres kærester ind og ud og vasketøj i bunker alle vegne. Nu vil jeg have orden. Og vælge en indretning, der er helt min. Så kan jeg få et sommerhus sammen med min kæreste, hvor vi kan parkere alle kompromiserne, siger hun. Josephine Bergsøe har tidligere været gift med barndomskæresten, instruktør Lasse Spang Olsen, men da de blev skilt, havde hun for første gang mulighed for at indrette et hus, som hun ville, med sine to døtre.

Josephine Bergsøes lampe i køkkenet er en Ikea-lampe, som hun selv har dekoreret. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Josephine Bergsøes lampe i køkkenet er en Ikea-lampe, som hun selv har dekoreret. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Damehuset

- Vi kaldte det damehuset. Dengang lavede jeg en prioriteret liste over de ting, der var allervigtigst for et hjem, og så realiserede vi det bare. Tallulah ville gerne have en helikopterlandingsplads. Det ønske kunne jeg ikke indfri. Men halvdelen af budgettet gik til et spa-agtigt badeværelse. Jeg havde bare lige overset, at med den løsning havde jeg også købt en evigt låst dør, pigehvin og en lind strøm af ansigtsmasker, der diffunderede ind og ud af rummet, er hendes erindring om huset i Ravnsnæs i Høsterkøb, som de tre boede i det første år efter skilsmissen.

Dengang hentede de ting på Bali og indrettede sig præcis så feminint og bohemet, som de tre ville. Og det er efter samme devise, Josephine Bergsøe har indrettet ud fra den dag i dag. Hun har indkøbt tæpper og krukker i Marrakech i Marokko og været inde over alle løsninger i lejligheden, der i dag ligner en sættekasse-version af Ali Babas magiske hule. Hun tøver ikke, når hun bliver spurgt, hvad det nye hjem har givet hende.

- Ro. Jeg er ikke begyndt at savne noget endnu. Det kommer måske til foråret, hvor jeg savner en have. Men ikke nu.

Panelerne har Josephine Bergsøe selv lavet på vandfast masonit og pyntet med bladguld og fjer. Det er sådan noget man kan gøre, når man bor alene, er hendes mening. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Panelerne har Josephine Bergsøe selv lavet på vandfast masonit og pyntet med bladguld og fjer. Det er sådan noget man kan gøre, når man bor alene, er hendes mening. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Skrællede alt væk

Hun købte lejligheden uden at have set andet end entréen. Hun kunne mærke, at der ikke var et sekund at spilde.

- Jeg havde ledt i fem år efter den perfekte lejlighed, og jeg havde skrevet under på slutsedler før, hvor det gik i vasken. Jeg nåede godt nok at tænke: "Hold kæft, hvor er her lavloftet." Jeg så først stedet rigtigt ugen efter, da alt var underskrevet, og pengene var overført. Der blev jeg glædeligt overrasket. Det lave loft og det fantastiske lys spillede så fint sammen.

Den mindre plads fordrede bevidste valg, og Josephine Bergsøe blev hurtigt klar over, at der var meget, hun gerne ville undvære fra sin gamle bolig.

- Jeg skrællede næsten det hele væk. Jeg har kun bord og spisebordsstole med derfra. Jeg har ikke engang en sofa endnu. Jeg behøver kun at have ting, der er nødvendige eller æstetiske. Det er ekstremt forkælet og så fantastisk.

Stolene har tidligere stået på guldsmedens værksted, og spisebordet har hendes søster, Laura Bergsøe, der er møbelsnedker, foræret hende.

- Alle tingene i det gamle hus var så store. Alt her passer lige ind.

Lejligheden er kun 74 kvadratmeter stor, men rig på nips og historier. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lejligheden er kun 74 kvadratmeter stor, men rig på nips og historier. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Ikke et naturtalent

Josephine Bergsøe blev udlært i 1989 af guldsmed Klaus Kroman.

- Han var typen, der sagde, at han ikke skulle have nogen lærling, men han tog mig alligevel. Det er jeg ham dybt taknemmelig for, fortæller guldsmeden, der lavede sit første smykke i 4. klasse på Bernadotteskolen.

- Jeg er ikke et naturtalent som håndværker, men det har han tæsket ind i mig. Nu er jeg god til håndværket - og ikke bare stærk på det kreative. Jeg har haft min gode veninde, Marianne Dulong, ansat, og da hun åbnede sit eget sted, blev Klaus Kroman chef for værkstedet. Nu vil han drosle ned for arbejdet og lave sine egne ting. Derfor sidder han nu hos mig igen på mit værksted på Kgs. Nytorv. Cirklen er sluttet.

Det er i sin pavillon ved Kongens Have, at hun har det største udvalg af smykker, men hun er repræsenteret i hele Danmark og i gallerier i Los Angeles, New York og Amsterdam. Og så designer hun ofte smykker til film.

- Jeg har lavet smykker til Susanne Biers BBC-serie "The Night Manager", hvor mine smykker skulle understøtte en af karakterernes udvikling. Og til "Skammerens Datter" har jeg lavet skammertegnet. Det smykke skal repræsentere en kæmpe kraft - det skal være værdifuldt og æstetisk smukt, men det må samtidig ikke se dyrt ud.

Smukke sko har fået hædesplads midt i stuen. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Smukke sko har fået hædesplads midt i stuen. Foto: Niels Ahlmann Olesen

30-års jubilæum

Sammen med en fotograf arbejder hun på en bog om smykker for at markere jubilæet.

- Jeg har arbejdet på den i fem år, så nu skal den være færdig. Den skal ud. Jeg har lige været på skriveophold i Marrakech, og det var vildt inspirerende. Der er så mange dygtige håndværkere derude, og man blev mindet om, hvad det giver til den æstetiske oplevelse, at genstande er lavet fra bunden og i hånden. Der sad en mand på jorden og bankede et helt badekar op i kobber. Når man ved, hvor svært det er at slå noget op, så får man respekt for de traditioner, der lever videre i de arabiske samfund. Og jeg blev pinligt bevidst om, hvor afgørende det er, at vi værner om vores egne håndværkstraditioner.

Tilbage i Danmark konstaterede Josephine Bergsøe, at det er ikke kun er måden, hun bor på, der har ændret sig med den nye lejlighed. Den repræsenterer også et kreativt benspænd.

- Det at jeg kan få ro i hovedet, og at det er mig, der bestemmer her, påvirker mig allerede. Og så er det første gang, at jeg ikke bor med et værksted indlejret i hjemmet. Det gør, at min proces ændrer sig, fortæller guldsmeden, der er vant til at kaste sig over værktøj, guld og ædelsten, så snart en god idé opstår.

- Nu er jeg nødt til at tegne alting først. Jeg er altid gået direkte til metallet. Nu går jeg til papiret først. Det udvikler mig, og jeg er spændt på at se, hvad det giver til de færdige smykker om et år.

Maleriet er af Patrick Bastardoz og er det første maleri, hun selv købte i Paris for 15 år siden. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Maleriet er af Patrick Bastardoz og er det første maleri, hun selv købte i Paris for 15 år siden. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Josephine Bergsøe er ikke bange for at afprøve alle sine smykker - på en enkelt hånd. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Josephine Bergsøe er ikke bange for at afprøve alle sine smykker - på en enkelt hånd. Foto: Niels Ahlmann Olesen

    Josephine Bergsøe er altid iført sit eget design. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Josephine Bergsøe er altid iført sit eget design. Foto: Niels Ahlmann Olesen

    Lampen er en gammel gadelampe fra København, som Josephines søster har lavet, og som hun selv har dekoreret indvendigt. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lampen er en gammel gadelampe fra København, som Josephines søster har lavet, og som hun selv har dekoreret indvendigt. Foto: Niels Ahlmann Olesen

    Badeværelset er som taget ud af
Badeværelset er som taget ud af "Tusind og en nat". Foto: Niels Ahlmann Olesen

    Spisebordet er lavet af Josephine Bergsøes søster, Laura Bergsøe, der er møbelsnedker. Bordpladen er én enkel planke fra Champagne i Frankrig. Stolene har hun fra sit værksted. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Spisebordet er lavet af Josephine Bergsøes søster, Laura Bergsøe, der er møbelsnedker. Bordpladen er én enkel planke fra Champagne i Frankrig. Stolene har hun fra sit værksted. Foto: Niels Ahlmann Olesen

    Ifølge guldsmeden er køkkenmodulerne både et maleri og godt håndværk. Messingoverfladen arbejder stadig. Den er ikke færdig med at finde sit udtryk. Den har kun fået voks, så den vil ældes, anløbe og kun blive smukkere. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Ifølge guldsmeden er køkkenmodulerne både et maleri og godt håndværk. Messingoverfladen arbejder stadig. Den er ikke færdig med at finde sit udtryk. Den har kun fået voks, så den vil ældes, anløbe og kun blive smukkere. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Lejligheden er et kreativt benspænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce