Som barn frembragte jeg marcipan sammen med min farmor, ikke fordi det var jul, bare fordi vi skulle prøve det. Og den hjemmelavede marcipan er med råvarernes enkelhed en virkelig gangbar lækkerbisken hele året, selvfølgelig også til påske. Om sommeren kan man eksperimentere med at koge rosenvand på rosernes velduftende kronblade og bruge rosenvandet til siruppen i marcipanen. Klimaændringer med varme vintre giver nye muligheder for at dyrke mandel i Danmark, især et lunt og skærmet sted. Måtte du være selvforsynende med den ret hårdføre ferskenmandel, Prunus x amygdalopersica - en krydsning imellem mandel og fersken - skal du dog være opmærksom på, at ferskenmandler indeholder det giftige stof blåsyre, som gør, at de skal have en speciel behandling med kogning ved god udluftning, inden de kan bruges til at spise.

Til 120 g:

½ dl vand

40 g lyst rørsukker

100 g mandler

Mandlerne skoldes og afskalles. Kog vand og sukker ind til en boblende sirup. Kør mandlerne grundigt i en minihakker, til de er helt fintmalede. Hæld mandelmelet i en skål og tilsæt i en tynd stråle siruppen, imens der øjeblikkelig blandes, så siruppen æltes godt ind i mandelmelet. Marcipanen opbevares i køleskab, eksempelvis indpakket i husholdningsfilm.