Det er første runde af Maria Hougaard Djursaas kamp mod tyske Alexandra Buch. Alexandra farer frem mod Maria, der står afventende. Alexandra skyder nogle slag af sted, og de ender med at bryde på gulvet. Maria får fat om halsen på Alexandra i et rear naked choke. I denne position, der er en form for kvælertag, stopper Marias spændte arme for blodtilførslen til modstanderens hjerne. Maria strammer sit greb.

Maria Hougaard Djursaa

37 år og ved at uddanne sig til social­rådgiver i Odense. Har tidligere taget vagtkursus, hvor MMA var et nyttigt værktøj.

Oprindeligt fra Bogense og har aldrig boet andre steder end på Fyn. Bor nu i Odense.

Træner MMA i Fight Gym Odense.

Har en søn på fire år sammen med eksmanden Morten Hougaard, der også træner MMA.

"Den sidder der, jeg kan mærke, at jeg har rigtigt fat," tænker Maria.

Hvis ikke Alexandra kommer fri, vil hun besvime. Uret tikker. Der er få sekunder tilbage. Maria strammer til. I sidste sekund "tapper" Alexandra. Hun har givet op, og Maria har vundet.

Sådan husker Maria Hougaard Djursaa en af sine bedste MMA-kampe. MMA står for mixed martial arts. Det vil sige, at der i den ottekantede ring er alle former for kampsport tilladt.

To kæmpere mødes og kæmper med enten amatørregler eller professionelle regler.

Maria Hougaard Djursaa er den eneste kvinde, der kæmper på professionelt plan i Danmark. I de professionelle regler er næsten alt tilladt. Der må dog ikke sparkes i skridt, rykkes i hår eller prikkes i øjne. Men knæ til hovedet og albuer er tilladt, modsat amatørreglerne. Hver kæmper har derfor sin egen stil og styrker.

Kampen kan både vindes stående eller på gulvet. For at vinde skal man enten slå sin modstander ud i en knockout, en submission - der er en arm- ,ben eller halslås, som tvinger modstanderen til at give op - eller en teknisk knockout, hvor dommeren stopper kampen. Vindes kampen ikke på en af disse måder inden for tre runder af fem minutter, så er beslutningen op til en jury, som sidder uden for ringen og vurderer kæmpernes teknik og dominans i kampen.

Lidt ligesom skak

For Maria Hougaard Djursaa begyndte det hele for 12 år siden, da hun gik i gang med at dyrke fitness-thaiboksning. Her mødte hun sin eksmand, Morten Hougaard, der trænede MMA.

- I begyndelsen syntes jeg, det var grænseoverskridende. Når man ligger på gulvet og kæmper, er man meget tæt på nogle fremmede mennesker, fortæller Maria.

Alligevel syntes hun, at det så spændende ud, og begyndte at træne det meget med Morten. For Maria blev MMA interessant, fordi det er en måde at udfordre sig selv på samtidig med, at man får et break fra hverdagen. Fra sin første professionelle kamp kan hun ikke huske meget andet, end at de slog hårdt. Tempoet er højt og adrenalinen pumper under en kamp.

Sporten ser voldsom ud, men fordi alle former for kampsport er tilladt, skal man kunne forudse sin modstanders næste træk.

- Det er lidt ligesom skak, man skal hele tiden være foran, fortæller Maria.

Amning og vægttab

Maria og Morten blev gift og sammen fik de Malte, der i dag er fire år. Før og under graviditeten døjede Maria med væskeophobninger i kroppen, og hun endte med at veje 110 kilo efter graviditeten.

For at komme tilbage i form begyndte hun hos sin personlige træner, Claus Sloth. Her trænede hun samtidig med, at hun ammede. To til tre gange om ugen var det med Claus Sloths træning, og derudover havde hun også MMA-træning, fedtforbrænding og en fokuseret diæt.

- Jeg grinte meget, men det var for at undgå at græde, fortæller Maria om presset under træningen, og fortsætter:

- Nogle gange troede jeg ikke, at jeg ville overleve.

Efter et år med intens træning havde Maria tabt hele 43 kilo og var tilbage i kampform. Men så blev hun og Morten skilt.

Blå mærker påvirker ikke Malte

Skilsmissen påvirkede Marias evne til at kæmpe. De næste to kampe efter skilsmissen tabte hun.

- Mit hoved var et helt andet sted, jeg havde ingen gejst, fortæller hun.

Morten havde altid hjulpet Maria med vægt og træning. Han vidste lige præcis, hvad der fungerede bedst for hende. Nu skulle hun til at vænne sig til at stå på egne ben. Både i træningen og derhjemme.

Når Maria Hougaard Djursaa træner op til en kamp, træner hun hver dag. Det betyder, at Malte bliver passet af familie om aftenen, når hun er væk.

Men Malte er selvfølgelig allervigtigst, og nu hvor hun studerer, har hun mange gode timer med ham om eftermiddagen, hvor de har masser af tid til at lege. Marias kampsport er dog ikke noget, der påvirker ham. Han reagerer ikke på hendes blå mærker og kommer ikke op at slås i børnehaven.

- Han er vant til at se mig træne, så vi har et afslappet forhold til det, siger Maria.

Malte har aldrig været inde at se hverken Maria eller hans far, Morten, kæmpe. Men han har været vant til at tage med ud i træningshallen og se sine forældre træne.

- Mor og far bokser, og man må kun slå til træning, siger Malte til sin mor.

En ny kamp

De seneste to måneder har hun forberedt sig på en ny kamp.

Ud over intens træning hver aften forbedreder hun sig ved kun at indtage cirka 1200 kalorier dagligt for at komme ned i sin vægtklasse, der er 65,8 kilo.

Dagen før kamp har hun indvejning. Hvis ikke hun rammer sin vægtklasse, kan hun risikere at tabe noget af sit salær fra kampen. Derfor bruger hun meget af denne dag på at tabe så meget som mulig vægt i væske. Hun bruger dagen i enten sauna eller et meget varmt badekar. Og hun forventer, at hun skal svede fem kilo væk den dag.

I denne weekend skal Maria Hougaard Djursaa kæmpe i Odense Kaserne Hal til "MMA Fight Night - Last Call". Hun skal møde Lina Akhtar Länsberg fra Sverige. Det er den tredje kamp efter skilsmissen, og denne gang har hun hovedet med.

I næste uge kan du læse, hvordan kampen gik.

Tekst og foto: Louise Koustrup, lok@jfmedier.dk

Mere om emnet

Se alle
Maria Hougaard Djursaa

Maria Hougaard Djursaa