Kosmos i november

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus kaldes også kosmos, og den hvide ?Purity? henter mælkevejen ned på jorden. Stolt kavaler er en sommerblomst, men den er hårdfør og giver først op, når frosten for alvor puster sin kolde ånde ind over haven.

Kosmos i november

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nylig så jeg Lars von Triers film "Melancholia" om verdens undergang og to søstres forskellige måder at takle udsigten til tilintetgørelse på. November er tæt på årets ende dog uden at være den totale destruktion. Alligevel indeholder måneden melankoli, imens naturen lukker ned og siger farvel med havens smukke hyben, de sidste blomster og skovens flammende løv.

 

Hvid stolt kavaler er elegant i efterårshaven.
Hvid stolt kavaler er elegant i efterårshaven.

Måske bliver vinteren streng

November kan vejrmæssigt sagtens betragtes som trøstesløs, jeg forventer kedelig grå, men alle fordomme er gjort til skamme. Senefteråret har foldet sig ud med en seriøs ildkugle i form af en meteor på en klar blækblå aftenhimmel. Min bedre halvdel så lyset, da han var ude med hunden - tydeligt herude på landet, for her er virkelig mørkt.

Om dagen har solen lunet, og havens og skovens løv er en perlerække af grønne, brune, gule og glødende bærfarvede nuancer. Træernes efterårsdragt gør mig målløs, den svinger sig op til usædvanlige højder i stedet for at ligge fortabt på jorden, og tager man ordlyden i et gammelt vejrvarsel for pålydende, er der noget i vente. Vejrvarslet lyder: "Når løvet ej for frosten vil falde, vogt dig, det bliver en streng vinter for alle".

 

Hvid stolt kavaler er elegant i efterårshaven.
Hvid stolt kavaler er elegant i efterårshaven.

Det kan du gøre nu

Vi har kun haft minimale frostgrader indtil videre, og der har været fine stunder til efterårssysler ude. Det er nødvendigt at få alle hvidløg i jorden, inden kulden for alvor bider og bundfryser bedene, men jeg har heldigvis børstet hænderne af i havebukserne og sagt: "Færdigt arbejde med hvidløgsrækkerne". Nu kan de plantede hvidløgsfed stille og roligt skyde rødder i tøvejr og begynde at gro med grønne toppe, når foråret kommer.

Foråret vil også vække nye blomster til live, og november er god til visse forberedelser. Et sted, jeg ofte kører forbi, er usædvanligt, fordi der bølger et valmuehav i dybe flotte farver foran huset om sommeren. Der er tale om opiumsvalmue Papaver somniferum, som virkelig ser ud af noget, og der er ikke rigtig andet i haven. Her om efteråret er hele molevitten slået med en plæneklipper, og jeg forestiller mig, hvordan frøene fra de store buttede valmuekapsler er eksploderet ud over det hele, så valmuerne kan begynde forfra, som de plejer.

Jeg har også drysset opiumsvalmue i mine bede. November er en fin måned til det, og jeg har bedst held med at så valmuer om efteråret. Valmuen er en nem plante, men den lykkes ikke altid ved forårssåning i min have.

 

Måneskinsblomster

Nogle sommerblomster bliver ved med at blomstre om efteråret. Det gælder især stolt kavaler, der på trods af blomsternes forfinede silkeagtige udseende er hårdfør og sågar i stand til at rejse sig igen efter den første fuldmånefrost.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Stolt kavaler kaldes også kosmos. Planten hører til de nemmeste sommerblomster, man kan vælge, den bliver omfangsrig, blomstrer overdådigt og har det fineste filigranagtige æblegrønne løv. Stolt kavaler findes i farverne dyb rødviolet, sart pink, helt lys gul, hvid, eller kronbladene kan changere i hvid og rosa. Noget af det skønne ved stolt kavaler er, at den er udmærket til at så sig selv, når frøene modnes om efteråret. Vær opmærksom på, at nogle sorter er hybrider, og hvis hybriderne får lov til at smide frø, er næste generation ikke nødvendigvis identisk med moderplanten. Hybrider kan også have sterile frø.

Dyrkning

Stolt kavaler Cosmos bipinnatus sås direkte i bedet om foråret, når al fare for frost er ovre, eller man kan forkultivere i vindueskarm eller drivhus. Frøene spirer i løbet af cirka otte dage ved 21 grader. Ved forkultivering prikles og ompottes planterne efter behov. Plant ud på friland, når der ikke længere er fare for frost. Inden udplantning på friland skal de forkultiverede planter hærdes. Sæt dem i let skygge og læ nogle timer om dagen. Det tager et par dage at hærde planterne, og de skal ind om natten.

 

Tip

Stolt kavaler er en skøn snitblomst, og plukker man flittigt til buketter samt snupper visne blomsterhoveder, formår planterne at stå i flor indtil frost; ja de fortsætter endda med at blomstre efter den første frost, hvis minusgraderne ikke er slemme.

Nogle slags Cosmos bipinnatus fylder godt i landskabet. En plante kan blive omfangsrig og nå en højde på over en meter, men der findes også lave slags. Lav stolt kavaler passer godt til små haver eller til krukker.

Vær opmærksom på planteafstand, når du sår eller planter stolt kavaler. De fyldige sorter skal have god plads omkring sig for at udvikle sig optimalt.

Man kan "gå kulørt" med kosmos, men den rent hvide er også helt eminent. Tænker man frem til efterårshaven er den hvide Cosmos bipinnatus utrolig smuk, fordi den står godt til gyldent løv og mørkegrønne nuancer. Om sommeren lyser hvide blomster op i sommernatten.

Høst frø af dine stolte kavalerer i november, hvis der er fine frøstande. Frøene tørres nogle dage og opbevares tørt, mørkt og køligt.

Forbered også en anden sommerblomst i november. Kast frø af valmuer, det er et godt tidspunkt nu. Husk at stampe jorden efter såning, så frøene trykkes godt mod jordoverfladen. Frø spirer ikke, hvis de har dårlig kontakt med jorden.

 

Kosmos i november

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce