Kære læser. Jeg vil bruge min sidste klumme her på kanalen til at gøre status. Sammen med dig.

Jeg har nemlig i mange år ønsket mig, at vi kunne holde nytårsaften i juli.

Det er der mange grunde til. Man er fri for at ligne et blegt medlem fra "The Addams Family" i et eller andet sort outfit peppet op med noget udefinerbart glimmerhalløj, og man er fri for lige at være kommet ud af en juleferie, hvor stress­niveauet og den nedadgående bankkonto har haft rigelig med tid til at danse om juletræet i en skøn klang af bjælder, der bimler i så høj en tone, at du nærmest kaster dig om halsen på 1. januar af bare glæde over at være på den anden side af juleræset.

Og her står vi så. 1. januar med ondt i håret og hiver os lidt i det der flæsk, der sidder godt fast på maveskindet og håber på, at det nye år vil være sød mod os og bringe noget godt med sig.

Mange mennesker laver ikke nytårsforsætter, fordi vi godt ved, at vi ikke kan holde de løfter, vi så rundhåndet deler ud af til os selv. Men vi håber. Vi håber på, at alt bliver godt, og vi forsøger at være optimister, når vi går en travetur 1. januar for at få luft i ansigtet og for se, om alle de gode løfter skulle ligge gemt under en udblødt nytårsraket, der ligger og flader ud på asfalten.

Og med det billede in mente, synes jeg, det ville være langt bedre at kunne stå i juli og gøre status. Lidt sommerbrun hud hjælper altid på humøret, og de lyse nætter, bilder jeg mig ind, er bedre til at omfavne krisen, hvis nu det har været et lorteår. Det er immervæk rarere at kunne tude ned i et badehåndklæde, mens man får varmet kroppen op, end at stå der 1. januar, hvor livet kan synes som en stor grå masse, der oven i hatten er kold og klam.

Så helle for, at vi gør status og leger nytårsaften om sommeren. Lad os bruge sommeren på at tænke over, om vi er på den rette hylde med jobbet. Om vi har den krop, vi gerne vil have, eller om vi måske skulle tage et par runder mere i den pool, vi alligevel ligger ved. Om vi er glade i vores familie, eller om der også der skal skrues på et par knapper, for at vi har det godt.

 

Rigtigt mange mennesker møder op på jobbet efter en sommerferie og har det, som om de skal i fængsel. Og rigtigt mange mennesker fandt ud af i sommerferien, at den mand eller kvinde, de er sammen med, måske heller ikke er den, der gør dem allermest lykkelig. Kort sagt er der mange skilsmisser og jobopsigelser i august. Endnu en god grund til, at man aktivt bruger sommeren til at gøre status. Er jeg der, hvor jeg gerne vil være?

Ja ja, jeg ved det godt. Vi behøver ikke at afbryde ferien og den gode sommerstemning med at skulle være (alt for) eksistentielle, men der er fem spørgsmål, du kan stille dig selv, som kan hjælpe dig med at gøre status, og som muligvis vil få dig et godt sted hen i dine tanker, hvis nu du stod og manglede et sceneskift i dit liv.

 

For at lege med skal du glemme alle tanker om penge og fornuft. Okay? Tak.

Hvad elskede du at lave som barn?

Hvad ville du arbejde med, hvis ikke penge var et issue?

Hvilken aktivitet får dig til at glemme tid og sted?

Hvilket menneske beundrer du - og for hvilke kvaliteter?

Du får at vide, at du har en uge tilbage at leve i, hvor skal du nå at rejse hen? Hvem skal du snakke med? Hvad skal du spise? Hvad skal du opleve?

 

Nej, der er intet facit. Og måske giver de ikke umiddelbart mening, men brug alligevel din sommer på at summe over disse spørgsmål. Jeg ved, du får noget godt ud af det.

Hav det godt. Tak, fordi du læste med. Vi ses måske ude i virkeligheden et sted, og så håber jeg, du er lige præcis der, hvor du gerne vil være.

 

  • fyens.dk