Kloge fugle og stjerneflot køkkenhave

Bladbede "Lipstick" har smukke pink stilke. Jeg såede "Lipstick" som sen sommersåning og håber, at planterne overvintrer. Foto: Birgitte Hasholt

Kloge fugle og stjerneflot køkkenhave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Førhen skulle man være færdig med udearbejdet midt i december. Det var nødvendigt at hænge i, afgrøderne skulle i hus, for var de ikke i sikkerhed, bredte uhyggen sig. De underjordiske kunne komme og ødelægge høsten, hvis den var frit tilgængelig.

Ravne kunne også være med til at sprede uhygge i tidligere tider. De var sorgfugle med dystre varsler om ulykke og død, men ravnen er også blevet anset for at være en lykke- og budbringer og for at være en klog fugl - det sidste er rigtigt. Ravnen har særlige kommunikative evner, den er i stand til at bruge redskaber, den er snu, og den er så kløgtig, at den er i stand til at lægge planer. Som noget meget bemærkelsesværdigt i dyreriget rangerer ravnens bevidsthed på et niveau, der sætter den i stand til at udskyde sit umiddelbare behov for senere at nyde fordelen.

Forekomsten af ravne her på mit sted var overraskende sidste vinter, i år er antallet endnu mere bemærkelsesværdigt. Rullende "Roark" fylder luften, og de sorte fugle sidder i de høje træer, leger akrobatisk i luften eller svæver smukt over haven og mit skovløberhus som silhuetter på den bleggrå vinterhimmel.

Landsbyen, vi bor ved, hed Kragerup i gamle dage, og måske har her altid været mange kragefugle. Ravnen er vores største kragefugl, og den virker både mytisk og mystisk. Den er kulravende sort, og den er karismatisk, fordi man fornemmer, at den er intelligent. Først kunne jeg ikke knække koden til ravnenes markante forsamling her på stedet, men nøglen til gåden ligger selvfølgelig i mad. Vi har tænkt på, om der lå et ådsel inde i skoven, men så faldt mit blik på marken, hvor landmanden dyrkede majs, indtil afgrøden blev skåret i oktober. Og dér sad ravnene blandt de flænsede stubbe ganske enkelt i gang med at rydde op i spildte majskorn i markens mørke mudrede furer.

Bladbede er en stjerneflot gammel kulturarvsplante, som er i familie med rødbede og spinat. De julerøde bladbeder sætter kulør på køkkenhaven i december. Foto: Birgitte Hasholt
Bladbede er en stjerneflot gammel kulturarvsplante, som er i familie med rødbede og spinat. De julerøde bladbeder sætter kulør på køkkenhaven i december. Foto: Birgitte Hasholt

Julefarvede grøntsager

Hvor ravnen er sort i vinterlyset, er køkkenhaven visse steder farvestrålende i julemåneden. Bladbede Beta vulgaris cicla er rimelig vinterhårdfør, og den lyser op. Bladbede findes i hvid, planten kaldes også sølvbede, men jeg vælger de kønne kulørte bladbeder med spektakulære smørblomstgule, læbestiftpink, bolcherøde eller mandarin-orange stilke.

Bladbedernes blade er grønne eller på nogle sorter vinrøde, og der opstår et magisk farvespil, fordi bladnerverne har samme farve som de farvemættede stilke, og farven forgrener sig som et flot net på plantens kønne buklede bladværk.

Man kommer automatisk til at betragte bladbeder som et dekorativt indslag i haven, og bladbeder er skønne at kombinere med blomster. Om sommeren muntrer morgenfruer sig imellem alle mulige grøntsager i min køkkenhave, og morgenfrue er også nabo til bladbederne.

Bladbede sås i maj til juni i en til to centimeters dybde i velforarbejdet jord, regn med en afstand på 20 til 30 centimeter imellem planterne og cirka 40 centimeter mellem rækkerne. Man kan høste af planterne cirka to måneder efter såning, og man kan også høste i de kolde måneder. Bladbede er rimelig vinterhårdfør.

Bladbedernes stilke koges let og spises som asparges eller skæres i mindre stykker og lynsteges. Hvis man hælder piskefløde ved stegte bladbedestykker og smager til med lidt havsalt og peber, står man med en delikatesse. Bladbede indeholder oxalsyre, men oxalsyren neutraliseres, når man tilsætter mælkeprodukter. Spæde bladbeder anvendes i salat og som spinat. Bladbede har et højt indhold af jern, A- og C-vitamin.

 

 

Bladbede er rimelig vinterhårdfør og kan klare en vis mængde frost. Foto: Birgitte Hasholt
Bladbede er rimelig vinterhårdfør og kan klare en vis mængde frost. Foto: Birgitte Hasholt

Tip

Man kan købe bladbedefrø, som giver planter i én kulør. Man kan også købe en frøpakke med blandede farver for eksempel "Bright lights", der giver bladbeder i en vifte af regnbuens varme farver.

Hvis vinteren er mild, kan bladbederne overvintre og sætte friske skud til foråret.

Så en lille række bladbeder i juli som sen såning - det giver planter til overvintring.

 

 

Nøddekager

50 styk

Årets sidste haveklumme rundes af med en småkageopskrift og ønsket om en rigtig god jul og godt nytår. Småkageopskriften stammer fra mit julevisit hos Kirsten på gården, hvor jeg henter hestemøg til min køkkenhave. Kirsten har nøddekage-opskriften fra sin mor, og småkagerne er sprøde, smeltende lækre og nemme at bage. Oprindelig er der ikke salt og appelsinskal i, men et lille nip salt klæder de fleste småkager, og appelsinsmag passer ualmindelig godt til mørk chokolade.

 

200 g. smør

200 g. sukker

200 g. mel

125 g. grofthakkede hasselnøddekerner

75 g. grofthakket mørk chokolade

1 tsk. hjortetaksalt

1 æg

1 knsp. fint havsalt

Evt. revet skal af en vasket øko-appelsin

 

Smørret tages ud af køleskabet en smule før, dejen skal blandes. Vend hjortetaksalt i melet, skær smørret ud i mindre stykker og bland det i og ælt dejen sammen med de øvrige ingredienser. Sæt små toppe af dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Der skal være lidt afstand mellem kagerne, fordi de flyder ud. Bag småkagerne ved 200 grader varmluft i forvarmet ovn i cirka otte minutter. Småkagerne skal lige nå at tage lidt farve, så de bliver sprøde.

Kloge fugle og stjerneflot køkkenhave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce