I køkkenet: Tre opskrifter på vinterens kål

Lun rosenkålssalat med saltede mandler. Foto: Fra bogen "Sæson"/Line Thit Klein.

I køkkenet: Tre opskrifter på vinterens kål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fire årstider er udgangspunktet for madskribent Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Brønnum, der har lavet kogebogen "Sæson", der udkommer til april. Foråret er tid for asparges, kalv og stenbiderrogn, sommeren er kartofler, jordbær og jomfruhummere. Efteråret er brombær, svampe, rødder og græskar. Og vinteren er gris, torsk og kål. Bolig og Livsstil har fået lov til at bringe et uddrag af den kommende kogebog: opskrifter på tre slags vinterkål.

Lun fyldig rosenkålssalat

(2 personer)

 

250 g rosenkål

1 løg

20 g smør

1 dl piskefløde

¼ tsk. chiliflager

25 g soltørret tomater

50 g saltmandler

 

Rens rosenkål, pil de flotteste yderste blade af, og skær kernen i halve. Pil og hak løg. Sauter løg og de halve kål ved lav varme i en stor pande i smør. De må ikke brune. Tilsæt fløde og chili. Lad det småkoge i fem minutter, til kålen er mør. Hold det lunt.

Snit de soltørrede tomater i mundrette stykker. Steg de pæne rosenkålsblade i lidt olie sammen med de soltørrede tomater i to minutter. Sluk og vend saltmandlerne i. Anret de flødekogte kål med de stegte blade, soltørrede tomater og mandler, og servér straks, eller pak ned til madpakken næste dag.

Kogebogen "Sæson"
Opskrifterne kommer fra bogen "Sæson", der er skrevet af forfatter og madskribent Helle Brønnum Carlsen sammen med datteren Louise Beck Brønnum, der arbejder med fødevarevidenskab. Som titlen antyder dækker bogen de fire årstider, og de råvarer, der er i sæson. Hver årstid er delt op i underkapitlerne: kød, fisk, skaldyr, grøntsager og frugt.

Bogen udkommer til foråret på FADL's Forlag.
Grønlangkål med skindstegt kyllingebryst. Foto: Fra bogen
Grønlangkål med skindstegt kyllingebryst. Foto: Fra bogen "Sæson"/Line Thit Klein.

Det 21. århundredes grønlangkål med skindstegt kyllingebryst

(2 personer)

 

4 skiver pancetta (eller tyndskåret bacon)

500 g grønkål

1 stort fed hvidløg

½ dl hvidvin

20 g smør

2 spsk. mel

2 dl mælk

50 g pecorino

salt og peber

2 kyllingbryster, med skind

olivenolie og smør

salt og peber

 

Steg baconskiver af i en pande, til de er sprøde. Tag dem af, og kom grønkål med hvidløg på samme pande, og steg i et til to minutter. Tilsæt hvidvin, og tag panden af varmen. Lad det stå i to minutter. Tag grønkålen over på et fad, men gem væden.

Smelt smør i en gryde. Kom mel ved, og rør i to minutter, til melet er fordelt godt i smørret, og stegt let af. Kom mælken ved, og væden fra kålen. Rør, til saucen tyknes, og kom revet ost i. Hæld den over grønkålen, og gratiner det hele i 10 minutter.

Drys kylling med salt og peber, og tænd for en pande. Kom lidt olivenolie på, og start med skindsiden nedad ved høj varme. Efter to til tre minutter vend, og skru ned for varmen. Tilsæt en stor klat smør, og brug en ske til at hælde den smeltede smør over kyllingebrysterne. Steg i yderligere 15 minutter. Servér kylling til grønkål og med sprøde baconskiver.

Blomkål mættet med brunet smør, salvie og løg. Foto: Fra bogen
Blomkål mættet med brunet smør, salvie og løg. Foto: Fra bogen "Sæson for smag"/Line Thit Klein.

Blomkål mættet med brunet smør, salvie og løg

(2-4 personer)

 

1 blomkålshoved

2 spsk. eddike

1 spsk. salt

100 g smør

½ bdt. salvieblade

1 skalotteløg

salt og peber

evt. godt brød og grøn salat

 

Tænd ovnen på 200 grader. Rens blomkålshoved, og skær blade og bund fra. Kom det helt i en gryde, og dæk med vand. Tilsæt eddike og salt, og bring det i kog. Kog det i 8 til 10 minutter. Kom derefter blomkålen i et ovnfast fad, og bag det i 15 til 20 minutter, indtil det er lysebrunt på toppen. 

Smelt smør i en lille gryde ved høj varme. Kom salvieblade i, og friter dem i et til to minutter. Det vil sprutte lidt.

Tag forsigtigt bladene op med en gaffel, og læg dem på et stykke køkkenrulle. Skru ned, og varm smørret langsomt ved konstant omrøring, indtil det er brunt og dufter lidt af hasselnød. Skær skalotteløget i fine små ringe, og kom dem i smørret.

Ved servering hældes det lune smør og løgene over blomkålen. Drys de sprøde salvieblade over, og servér straks. Eventuelt med godt brød og en grøn salat til.

"Sæson" hedder kogebogen, der er skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Louise Beck Carlsen. Foto: FADL's forlag

I køkkenet: Tre opskrifter på vinterens kål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce