Hvorfor er det så populært at bo i Odense?


Hvorfor er det så populært at bo i Odense?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2,1 mio. kr. Det er prisen, hvis man ønsker at købe et gennemsnitligt hus i Odense på 140 m2. I nabokommuner som Nyborg, Assens og Faaborg-Midtfyn koster et tilsvarende hus kun godt det halve, og på Ærø og Langeland kan man slippe med en tredjedel.

Med de tal in mente kan man godt undre sig over befolkningsudviklingen på Fyn. De seneste 10 år er befolkningstallet på Fyn nemlig steget med 13.400 personer, men alene i Odense har 13.800 nye valgt at slå sig ned. Det betyder med andre ord, at mens der er blevet flere indbyggere i Odense, er antallet af fynboer samlet set faldet i de resterende kommuner, og det gode spørgsmål er: Hvorfor?

Når Odense trækker i de unge mennesker, skyldes det et væld af faktorer. For det første beskæftigelsesmulighederne, da det er nemmere at finde flere job i en stor by end i en lille. Samtidig bor en del af de unge mennesker allerede i Odense, da de store uddannelsesinstitutioner er placeret her. Kompromisset ved at blive boende kan derfor være nemmere at indgå med sin partner end aftalen om at flytte væk.

Med en god uddannelse følger normalt også en god løn. Derfor vil mange unge odenseanere have råd til at blive boende, selv om de efter endt uddannelse ønsker at skifte lejelejligheden ud med en ejerbolig. Og her hjælper den lave rente. I øjeblikket kan man låne en mio. kr. i realkreditinstituttet for under 800 kr. om måneden efter skat, hvis man vælger et variabelt forrentet lån uden afdrag. Det er billigt, og derfor har rentefaldet givet vis betydning for den fortsatte tilstrømning til Odense.

En bolig i Odense og to job inden for kort afstand giver mere tid til børn og karriere, og det er også noget, som mange unge mennesker lægger vægt på. Falder valget på en lejlighed i midtbyen, slippe man desuden for både havearbejde og udvendig vedligeholdelse, og selv om vi er mange, der nyder den friske luft og den grønne plæne, er det ikke alle, der sætter lige så stor pris på at slå græs, skovle sne, fjerne nedfaldsfrugt og klippe hæk.

Mange unge mennesker opbygger også en identittet som bymenneske under deres studieår. De ser dem selv som en del byen, og mange sætter pris på den kultur og de koncerter, som Odense også tilbyder. Specialbutikker, et stort udvalg af forretninger, nem afgang til svømmehal, fitness og cafeer er også på positivlisten. En beslutning om at flytte ud af Odense kan derfor også få betydning for, hvordan de unge mennesker ser sig selv.

Byfornyelser med lækre baggårde og den større fokus på grønne arealer og legepladser har desuden gjort det nemmere at kompensere for den manglende have og dermed nemmere at bo i byen med børn. Det er ikke længere nødvendigt at flytte til forstæderne, for at børnene kan trække vejret, og forbedrede cykelstier og flere daginstitutioner trækker i samme retning.

Samtidig kan udviklingen hurtigt gå hen og blive selvforstærkende, da mennesker har en bevidst eller ubevidst forkærlighed for at gruppere sig. Når andre unge familier bliver i byen, bliver det nemmere at finde et kvarter, hvor naboen ligner ens egen familie, og som derfor føles trygt og velkendt.

Overordnet set har de unge mennesker derfor mange argumenter for at blive boende i Odense. Der er også mange argumenter for at flytte ud, men uanset hvad er det kun den enkelte familie, der kan afgøre, hvad der er den rigtige bopæl for netop dem.

Hvorfor er det så populært at bo i Odense?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce