Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Stressflygtninge er en gruppe sommerhusejere, der bruger sommerhuset til at komme væk fra hverdagen og ud i naturen. Illustration: Gert Ejton

Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er sommerhuset en økonomisk investering eller en investering i familietid? Forskere bag undersøgelsen "Sommerhuse i Danmark. Hvem har dem, og hvordan bruges de?" har opdelt de danske sommerhusejere i fire kasser.

Stressflygtninge

Omtrent en fjerdedel af de danske sommerhusejere tager i sommerhus for at flygte fra hverdag og stress. Det er folk i beskæftigelse, som bor i ejerbolig og enfamilieshus. En stor del af dem er børnefamilier.

Det er sjældent, at gruppen har arvet et sommerhus eller købt det i et område, som de har tilknytning til i forvejen. Deres motiver er i stedet at komme tæt på naturen, slappe af fra hverdagen og være sammen med familie og venner.

Der er også både tv og plads til sovende gæster i sommerhuset. Sommerhusene ligger oftest på naturgrunde, så der ikke er meget at passe. Og sommerhusene bruges for det meste i weekender og ferie, men ikke ofte i hverdagene, da ejerne har travlt.

"Parcelhuserstatterne" kalder forskerne bag undersøgelsen den gruppe sommerhusejere, der udlever parcelhusdrømmen i sommerhuset i stedet for den primære bolig, som oftest er en lejlighed i byen. Illustration: Gert Ejton

Arvingerne

En lige så stor gruppe af ejere har arvet sommerhuset og har beholdt det, fordi de har tilknytning til området, huset ligger i. En stor del af arvingerne er pensionister, både par og enlige, som også ejer deres primære bolig.

De arvede sommerhuse har en lavere standard end resten. Der er sjældent internet og opvaskemaskine, og kun halvdelen af husene kan opvarmes hele året. Derfor bruger arvingerne heller ikke sommerhuset så ofte. Knap halvdelen bruges kun nogle få weekender eller ferier om året.

De arvede sommerhuse ligger oftest på naturgrund, har sjældent indhegning, blomsterbede eller græsplæner, der skal holdes. Når sommerhusene bliver brugt er de største motiver at slappe af, komme tæt på naturen, og fordi ejerne har en tilknytning til området.

Investorerne er også en type af sommerhusejere. De køber sommerhuse for at leje dem ud eller for at have penge i fast ejendom. Illustration: Gert Ejton
Investorerne er også en type af sommerhusejere. De køber sommerhuse for at leje dem ud eller for at have penge i fast ejendom. Illustration: Gert Ejton

Investorerne

For lidt mere end hver femte sommerhusejer er det altafgørende ved sommerhuset investering i fast ejendom. Investorerne ejer sommerhusene med den højeste standard: Boligerne kan opvarmes hele året, der er opvaskemaskiner, gode badefaciliteter, fjernsyn og plads til sovende gæster.

Der er tale om dyre sommerhuse. Investorerne er oftest i beskæftigelse, men der findes også pensionister iblandt. De er alle boligejere og bor i enfamilieshuse. Sommerhusene bliver sjældent brugt af investorerne selv, muligvis har de dem kun for at tjene penge på udlejning.

"Arvingerne" har oftest de mest primitive sommerhuse. Illustration: Gert Ejton

"Parcelhuserstatterne"

Den meget lidt mundrette betegnelse har forskerne givet den største gruppe af sommerhusejere. Parcelhuserstatter er næsten hver tredje af sommerhusejerne i Danmark. For dem er det vigtigt, at de kan lide at passe hus og have, græsplænen er velplejet, og der er blomsterbede at luge.

Grunden er omkranset af en klippet hæk eller et stakit og ligger ofte i sommerhusområder eller endda byer. Sommerhuset har en høj standard: gode badefaciliteter, tv, opvaskemaskine og mulighed for opvarmning året rundt.

Ejerne bruger ofte sommerhuset i weekender og ferie og er den gruppe, der bruger sommerhuset oftest på hverdagene. Halvdelen af dem er lejere og bor i lejligheder, og en del er uden for arbejdsmarkedet eller pensionister.

Udover at sommerhuset erstatter parcelhuset, bruger ejerne sommerhuset til at komme væk fra dagligdagen og til at være sammen med venner og familie.

Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce