Høj og hyggelig plante

Broget salvie Salvia sclarea sætter en grøn bladroset første år og blomstrer overvældende andet år.

Høj og hyggelig plante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dagen skifter imellem blå himmel med tryk på blå og let grå, idet et tyndt skydække trækker ind over solen. Sneen lyser op og maler alting optimistisk, man kan trods alt mærke, at vinteren formildes. Tulipanspirerne i krukker har samtidig travlt med at gro, de er tidligere på vej end forventet og lader sig ikke bremse af, at frosten har bidt i et par dage, og hvidt nedbør drysser blidt.

Mod syd ved den nedlagte mødding varmer solen, når den er fremme, og netop dér beskyttet mod bidevind står en generøs mængde potter tilplantet med tulipaner. Der er også narcisser, og en enkelt potte med vintergækker er flyttet rundt om hjørnet ind i drivhuset for at fremme vintergækkernes fine hvide nikkende blommer.

Planen var, at alle potter tilplantet med blomsterløg skulle holde flyttedag til drivhuset, men jeg venter. Det ser ud til, at det ikke er nødvendigt at give tulipanerne et forspring, og jeg mindes engang, nogle tulipaner i urtepotter i drivhuset tog fart i en sådan grad, at det blev for meget. Tulipanernes storhedstid varede kun kort på grund af varmen.

Broget salvie Salvia sclarea, også kaldet muskat-salvie, er en af de smukkeste prydplanter til den uprætentiøse have. Uanset hvor man planter broget salvie, spreder den en skøn stemning. Her læner den lidt mere end en meter høje plante sig op ad kastanjehegnet i køkkenhaven.
Broget salvie Salvia sclarea, også kaldet muskat-salvie, er en af de smukkeste prydplanter til den uprætentiøse have. Uanset hvor man planter broget salvie, spreder den en skøn stemning. Her læner den lidt mere end en meter høje plante sig op ad kastanjehegnet i køkkenhaven.

Overvældende blomstring

Hver årstid har sin charme, og efteråret stod virkelig i blomsterløgenes tegn. Ud over de pottedyrkede blomsterløg plantede jeg i et væk løg i græsplænen, lidt i bedene og på udvalgte steder på marken til forvildning. Jeg kan godt lide den vilde have. Bliver det alt for strømlinet og pænt, passer det ikke til mit landsted, men der skal absolut være masser af blomster.

Den uprætentiøse, hyggelige stil går igen i køkkenhaven. Her blandes grøntsager og blomster, og det har udviklet sig således, fordi pladsen er trang, når jeg ønsker at prøve nyt. Alskens grøntsager deler plads med blomster; gerne spiselige blomster, så der alligevel er en meningsfuld sammenhæng: Køkkenhaven kan fortæres.

En vækst, der egentlig er spiselig, men som bruges som prydplante, er den prægtige broget salvie Salvia sclarea også kaldet skarleje eller muskat-salvie. Broget salvie er uden tvivl en yndlingsplante. Skønheden er overvældende, fordi denne salvie fylder godt med sine blomstrende spir i hvidt og douce blåviolet med stjerneskær. Nuancerne passer til alt, løvet er filtet og grønt tilsat en anelse gråligt.

Det filtede løv fristede i begyndelsen den iberiske skovsnegl.

Sneglefesten fik sveden til at pible på min pande, men den bundærgerlige invasion endte heldigvis ikke i en katastrofe. Broget salvie klarede skærene, og da den voksede til, var sneglene ikke længere særlig interesserede.

Muskatsalvie og morgenfrue er en rigtig god kombination især i køkkenhaven. Morgenfruens orange pangfarve er flot sammen med den douche lyslilla salvie, og begge planter tilfører haven uhøjtidelig hygge.
 
Muskatsalvie og morgenfrue er en rigtig god kombination især i køkkenhaven. Morgenfruens orange pangfarve er flot sammen med den douche lyslilla salvie, og begge planter tilfører haven uhøjtidelig hygge.  

Dyrkning

Broget salvie hører til de toårige planter, der danner grønne blade første år og blomstrer andet år. Frøene af broget salvie forkultiveres eller sås på voksestedet om foråret. Hvis man sår på voksestedet, er såtidspunktet maj, forkultivering i vindueskarm eller drivhus kan være tidligere. Man kan plante ud fra sidst på sommeren til september; regn med en afstand imellem planterne på cirka 40 centimer.

Broget salvie er ikke kræsen med hensyn til jordbundsforhold, men den ynder sol og bliver flottest og op til 120 centimeter høj, hvis den forkæles med næring. Sollys og gødning får den rigeligt af i køkkenhaven, og derfor synes jeg, det er godt at have den stående dér. Man kan også dyrke broget salvie i krukker.

Man kan forlænge plantens levetid ved at fjerne frøstandene, men man kan også lade dem sidde og lade broget salvie kaste frø og så sig selv. Jeg lod frøstandene blive på mine planter og vil holde godt øje med spirer, når foråret kommer. Spæde blade af broget salvie skal skærmes for snegle.

Broget salvies blomster og blade er spiselige, men jeg bruger ikke planten i køkkenet, da den smagsmæssigt ikke er spændende. Hellere nyde den overvældende skønhed, hele planten tilfører haven.

Som lægeurt er broget salvie blandt andet kendt for at fremme fordøjelsen, dæmpe opkast og dulme nerverne.

Broget salvie betragtes som en kortlivet staude. Man kan være heldig, at den holder i mere end to år især, hvis den ikke står for vådt. Planten kan så sig selv, hvis den får lov til at smide frø.

Tip

Vi er ikke helt færdige med læsertips til brillante tomater. Henning Kaas skriver, at han finder, at "Gartenfreude" er den mest velsmagende cherrytomat i drivhuset. "Gartenfreude" er en gammelkendt sort populær til hobbygartneri, og man kan tage frø af sine egne planter.

Hvid aubergine "Finger fruit white", som jeg skrev om for et par klummer siden, har nogle kvindelige læsere spurgt til. Hvor finder man frøene? Svaret er, at det er vanskeligt at skaffe sorten "Finger fruit white" i år, men de hvide auberginer er generelt gode, fordi de har en rund skøn smag uanset variant. Gå gerne efter en sort, der giver frugter af mindre størrelse, de er dekorative og yderige. De hvide auberginer er lækre, hvis man skærer dem i stykker og steger dem i olivenolie på en varm pande og krydrer med havsalt og peber. Prøv også at tilsætte knust hvidløg. Hvid aubergine er desuden rigtig god i gryderetter.

Høj og hyggelig plante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce