Sødme. I efteråret forrige år blev der plantet Senga Sengana, og nu viser jordbærsorten, hvad den duer til

Tunge blygrå skyer trækker ind over haven, imens regnen ruller, og lyden af dråber varierer i intensitet. Det rusker. Den danske sommer byder på byger, der går og kommer, men midsommer blev fejret med bål og brændende knitrende gløder. Det kan sagtens være havevejr, selvom man indefra oprigtigt tvivler.

 

 

Romantiske planter

Er du fast haveklummelæser, ved du, at jeg hvert år frembringer mange planter fra frø. De seneste par år har jeg også revet mig og købt nye stauder både forår og sommer. Og netop den måde at gå med nys opståede idéer, der folder sig ud, så man modellerer havebilledet i højsæsonen, er skønt og spændende.

Sommerlagkage

Lagkage med hjemmeavlede bær er en drøm om sommeren. Og der skal bruges æg, hvilket vi har i overflod på denne årstid. Skønne æg med blommer, der er farvet orange af alt det grønne, vi kaster ind til hønsene i hønsegården. Æggene giver flotte gule lagkagebunde og en lækker creme, som danner fyldet sammen med friske jordbær og makroner. 

Lagkagebunde

4 hele æg

250 g sukker

100 g hvedemel

50 g kartoffelmel

1 tsk. bagepulver

 

Pisk æg og sukker meget grundigt - gerne i 5 til 10 minutter. Mel, kartoffelmel og bagepulver sigtes og vendes i æggesnapsen. Beklæd bunden af en springform (springformens diameter cirka 22 centimeter) med bagepapir ved at lægge et stykke bagepapir over bunden af springformen, klem derefter ringen på og klip det resterende bagepapir af. Hæld dejen i springformen og bag kagen i cirka en time ved 170 grader varmluft. Når kagen er kølet af, deles den med en god skarp kniv i to bunde.

 

Kagecreme

2 æg

3 spsk. sukker

1 spsk. maizenamel

2 ½ dl mælk (sød- eller letmælk)

Korn af 1 vaniljestang

1 dl piskefløde

 

Pisk æg, sukker, maizenamel og vanilje sammen i en tykbundet gryde. Tilsæt mælk og varm op under konstant omrøring, til cremen tykner. Lad cremen koge et øjeblik, mens der stadig piskes. Tag gryden af blusset og rør rundt i cremen, til den er gået af kog. Lad cremen køle af. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den i den kolde kagecreme.

 

Fordel kagecreme, knuste makroner og friske jordbær skåret i skiver på den ene lagkagebund og læg den anden bund ovenpå.

 

Pynt

Glasur af flormelis rørt op med kogende vand fordeles på toppen af kagen. Pisk to deciliter piskefløde til flødeskum og smør flødeskum på siden af lagkagen, resten af flødeskummet serveres til. Til sidst toppes lagkagen med friske jordbær.

 

 

En kæmpe ridderspore sætter pludselig et bed på den anden ende, og en ekstra følelse af tæthed i den romantiske retning bølger i brystet, når man skuer resultatet, der rammer lige ned i rosernes højtid. Riddersporernes og rosernes urkraft vækkes fra midsommer og holder nogle uger frem. Der er tale om kulturarvsplanter med tryk på fornemmelsen af frodig have, fordi de fylder godt. Med slyng- og klatreroser kan man oven i købet arbejde med blomster, der svinger sig op i luften. Et godt tip, hvis man er utålmodig med en ny have, der hurtigt skal se ud af noget.

 

 

Køkkenhaven

Vi har endelig plantet foden i den periode, hvor de spiselige vækster er klar. En humlebi har forvildet sig ind af køkkenvinduet, der står på klem, den summer i vindueskarmen, imens to skålfulde jordbær venter på at blive nippet. Jordbærsæsonen blev indledt ugen før sankthans. Det var varmt, og med ét var der masser af modne bær, og det har fortsat siden på trods af blandet vejr.

 

Jeg er fast besluttet på, at der skal være styr på jordbærrækkerne i år, ikke engang morgenfrue får lov til at opholde sig der. Imellem jordbærrene er der fuldstændig rene stier. Man kan lægge hvedehalm eller havrehalm omkring jordbærplanterne, det er en gammel, stadig gangbar metode til at holde ukrudt nede og bærrene rene. Samtidig er halmen med til at dæmpe angreb af gråskimmel.

 

Jordbærplanter giver et godt udbytte i to-tre år, derefter skal de udskiftes, for at der stadig er frugt. Jordbærplanter sender udløbere ud, og de slår rod, hvorefter man står med en ny lille plante. Når man planter jordbær, skal det nye sted med jordbær være frisk jord. For at mindske sygdomme må der ikke have stået jordbær i tre til fire år. Planterne sættes med cirka 25 centimeters mellemrum, og man må ikke dække kronen, den skal flugte frit med jordoverfladen.

 

Forrige efterår plantede jeg den tyske jordbærsort fra 1950'erne: Senga Sengana. I år viser Senga Sengana, hvad den dur til. Det er flotte bær - gennemfarvet røde, de smager godt friske, men er også fine at fryse. Senga Sengana er sårbar overfor gråskimmel, og vi er omhyggelige med at plukke rent, så bærrene ikke begynder at mugne og smitte hinanden. Ud over Senga Sengana har jeg et par rækker med Polka og Korona. De to sidstnævnte er på listen over gode bær til økologisk dyrkning.

 

 

Tip

Hold jordbærrækkerne rene, så jordbærrene ikke skal konkurrere med ukrudt. Ved formering satses på de højest ydende planter; mærk dem af og tag aflæggere derfra. Jordbær gødes om efteråret - organisk gødning er godt.

 

 

  • fyens.dk