Uimodståelig. Lad Blå Bukkehorn være et smukt, naturligt indslag i køkken- og krydderurtehaven og brug planten frisk eller tørret i køkkenet

Det er det fineste forårsvejr, lyset har fået en anden farve. I går bragte en haglbyge med isnende prik på kinder og pande ellers mindelser om den slags vintervejr, vi ønsker hen, hvor peberet gror. Men i dag begiver man sig frivilligt ud, og spirer i bedene suger også det glade budskab til sig: Endelig forår.

Jeg spejder efter mine yndlingsplanter blandt erantis og spæde skvalderkålblade. Både skvalderkålen og erantis er tæppedannende, og selvom erantis er en frydefuld forårsbebuder og dårligt er sammenlignelig med skvalderkålskræk, skal man være varsom med erantis som med ukrudt. erantis har den egenskab, at den beholder bladene helt frem til juni, og står den som et tæt bunddække, kvæler den andre vækster.

Vrøvl

45 styk 

De gamle familieopskrifter eller arvede kogebøger med gulnede sider er i brug, når jeg bager småkager, og til denne småkageopskrift har jeg ladet mig inspirere af typen: "Vrøvl".

 

Småkagen er sprød og smeltende lækker. Med tørrede blade af blå bukkehorn stødt i en morter kan småkagerne oven i købet krydres, så de smager himmelsk af valnødder, selvom ingredienslisten ikke har set skyggen af nød.

 

150 g. hvedemel

125 g. smør

125 g. sukker

½ tsk. vaniljepulver eller korn af 1 vaniljestang

1 ½ tsk. tørrede blade af Blå bukkehorn stødt til pulver i en morter

1 knsp. fint havsalt

1 spsk. piskefløde

1 æggeblomme

 

Alle ingredienser æltes sammen. Dejen er lind, hvilket giver et sprødt og smeltende resultat, men føles dejen for blød at arbejde med, lægges den lidt i køleskabet eller tilsættes en lille smule mere mel. Rul ud på et grundigt meldrysset bord og stik småkager ud med et snapseglas. Flyt med en paletkniv kagerne over på en bageplade beklædt med bagepapir og bag småkagerne i cirka 14 minutter ved 175 grader varmluft i forvarmet ovn. Når småkagerne er bagt, lægges de på en bagerist til afkøling.

Forår i drivhuset

"En rose er en rose er en rose". Den berømte sætning fra et digt af Gertrude Stein kan fortolkes og diskuteres, men inde i drivhuset er det rigtigt. Jeg har ladet en rose overvintre derinde i en potte, og fremskredne skud vifter om sig med forårsfornemmelser. Rosen bærer en blegrød rosenknop og navnet "James Galway". Det er en slyngrose. Jeg drømmer altid om brede fyldige rosenbuske eller rosengrene svingende om noget, så de kan klatre til vejrs. Og selvfølgelig må de allerhelst dufte.

"James Galway" er en engelsk rose, så duften og et yndefuldt romantisk udtryk har den med sig. Jeg synes også de engelske roser er lidt svære, men håber "James Galway" lykkes, imens jeg fremtvinger sommerduft fra stilkens overvintrede rosenknop.

Uimodståelig blå

Haven er ikke længere kun på tankeplan. Nu sker der faktisk noget, og mange ting kan man begynde at så indenfor i vindueskarmen. Tomaterne satte jeg til spiring sidst i februar, spæde grønne kimblade dukkede op i løbet af knap en uge. Marts er måneden til mere tomatsåning samt såning af tomatillo og nogle af de blomstrende planter, som er lidt længe om at komme i gang. Det gælder blandt andet voksurt, som har meget mørke næsten metallicblå blomster og dækblade. Den er uimodståelig.

Blåt er flot, og voksurt har en ekstremt intens udstråling med de blå nikkende blomster. En anden blå er langt mere sart, men også rigtig indtagende. Blå bukkehorn ligner kløver, og den har små lyseblå blomster, der henter himlen ned på jorden i et aldeles yndigt pomponlignende flor. Den bliver cirka 60 centimeter høj og er letløvet og graciøs.

Jeg blev opmærksom på blå bukkehorns kvaliteter for et par sæsoner siden. Den kan endda spises. Nu har det taget et par år at lære planten godt at kende, og jeg ikke vil undvære den. Jeg har lært at bruge bladene, som er en helt almindelig spise - ikke i Danmark, hvor den er usædvanlig at dyrke, men i flere andre lande.

Blå bukkehorn Trigonella caerulea er i familie med almindelig bukkehorn Trigonella foenum-graécum med gule blomster, som igen er medlem af ærteblomstfamilien.

I Tyskland kaldes Blå bukkehorn Brotklee, og den bruges tørret til at give smag til brød. Blå bukkehorn bruges også i Mellemøsten i både frisk og tørret stand, og det opsigtsvækkende er, at Blå bukkehorns duftende blade har valnøddearoma i en sådan grad, at det ikke er svært at fremmane smagen af valnød.

Blå bukkehorn sås på voksestedet om foråret, når jorden er bekvem. Planten ynder veldrænet, velgødet jord og trives i fuld sol. Frøene dækkes let, og jorden stampes lidt til, hvorefter der vandes.

Tip

Lad Blå bukkehorn være et naturligt smukt indslag i krydder- eller køkkenhaven og høst af bladene til frisk brug eller tør planten og anvend de tørrede blade som krydderi. Til tørring kan man plukke et bundt og hænge det op et tørt, lunt og luftigt sted i skygge. Ud over at spise Blå bukkehorn er den smuk i naturlige buketter.

  • fyens.dk