Mindfulness. Havearbejde kan være et modstykke til den digitale, stillesiddende verden, mener Helle Troelsen, der har skabt et stykke have, der stimulerer alle sanser, bag sit bindingsværkshus. Fra haven vil hun udbrede idéen om, at man bliver lykkelig af havearbejde - helt bogstavelig talt.

Her er pludselig helt stille. Bag smedejernslågen og den grønne hæk, der omkranser et lille stykke af haven, vokser græsset mellem fødderne og frugttræer står med hvide blomster og knopper. Øjne og ører slapper af i det, Helle Troelsen kalder meditationshaven, som er fyldt med blomme, pære og bugnende hostaer. Her er ro mellem de lave træer, og kontrasten er skærende i forhold til det sansebombardement, man kommer igennem i resten af Helle Troelsens farvekoordinerede, cottage-inspirerede have.

Troensehaven

Helle Troelsen har gravet den 3200 kvadratmeter store have uden hjælp fra maskiner. Hun har selv planlagt og anlagt alt i haven siden 2012.

Haven er under stadig udvikling, og i Helle Troelsens plantelaboratorium er hække på vej frem, nye stauder ved at udvikle sig og fermenterede frø ved at blive til tomater og andre drivhusplanter.

Helle Troelsen holder åben have en gang om måneden i sommerhalvåret. Det sker gennem Haveselskabet. Hun deltager også på havemarkeder. Både på markeder og i haven sælger hun ud af sine overskydende stauder og andre planter.

1. april startede hun virksomheden Troensehaven, hvor hun tilbyder havedesign, konsulenthjælp og foredrag. Hun kombinerer også sin tidligere profession som leder med havearbejdet og holder kurser om ledelse fra haven.

Der er ved at blive skrevet en bog om Helle Troelsens have. Det er fotograf Stuart McIntyre, der fotograferer til bogen. Forfatteren er stadig en hemmelighed.

Læs mere på troensehaven.dk og se, hvornår du kan besøge Helle Troelsens have. 

Hun sætter sig på en bænk og kigger under træernes grene.

- Her er bare så dejlig ro, siger hun.

En have for alle sanser

Bindingsværksbyen Troense var engang frugthave for Valdemar Slot. Alle beboerne skulle plante frugttræer i haverne og aflevere udbyttet til slottet. Derfor står der mange krogede, gamle frugttræer bag de velholdte idylliske huse i landsbyen. Men Helle Troelsen ville have mere end bare en frugthave bag sit hus, da hun flyttede ind i 2012. På fem år har hun forvandlet baghaven til flere blomstrende, duftende og levende rum, hvor man kan finde mindfulness, meditation og antistress.

- En have skal tale til alle vores sanser. Der skal være dufte, farver, lyd og smage. Vores liv og vores verden foregår ofte oppe i hovedet og bag en skærm eller med en Iphone i hånden, og der får man ikke stimuleret nogle af alle sanserne. Haven skal være et modstykke, siger Helle Troelsen.

Duftene overtager haven, når roserne springer ud, og sommerens varme forstærker de søde noter i luften. Farverne har hun fyldt sine bugtende bede med. Farvekoordineret i hvide, blålige, brændte, varme og kølige nuancer vil staude-bedene springe ud. Hun har planlagt det sådan, at der fra de første vintergækker og erantis, til de sidste roser afblomstrer i december, er farver i haven.

Mellem farver og dufte står også planter, som tiltrækker insekter, guldsmede og sommerfugle. Fuglehuse lokker på husets gavl nye flyvende beboere til haven, og et foderbræt tiltrækker en gylden fasan. Også pindsvin og frøer er flyttet ind i baghaven.

- Det skal summe og leve, så det også taler til høresansen. Men det er også vigtigt med stor biodiversitet i haven, for at den trives, fortæller Helle Troelsen, der også sørger for, at jorden er levende af orme og skolopendre.

Stimuleringen af smagssansen kommer helt af sig selv, når æbler, pærer, kiwi, abrikos, figen og vin begynder at bære frugt. For så kan man nærmest spise sig mæt på en tur rundt i mellem køkkenhavens bede og frugttræ-espalier.

Fingrene i jorden

I mange år har Helle Troelsen brugt havens sanseaktiverende evne til at koble af. Efter en lang arbejdsdag som offentlig leder, har et par timer i haven balanceret hende. Og fra 1. april fratrådte hun sit lederjob for at arbejde fra sin have. Som havedesigner, konsulent og foredragsholder vil hun udbrede sin filosofi om den levende have og mindfulness gennem havearbejde.

Som passion og arbejde vokser sammen, er Helle Troelsen nærmest vokset sammen med sin have. Hun ved, hvor pindsvinene ligger i hi, og hvor snegle og orme bor. I jakkelommen har hun en havesaks, og hænderne fjerner planter, der er kommet på afveje eller har den forkerte nuance. Men det er også sundt at få jord under neglene, mener hun.

- Der er undersøgelser, der viser, at der lever en bakterie i jorden, som gør at vi danner serotonin i hjernen. Det er faktisk ligesom en lykkepille at lave havearbejde, siger hun.

Og sådan får hun også stimuleret den femte sans: følesansen, gennem arbejdet i haven.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Blandt feer og alfer: Her er den magiske have i Allerup

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven