Mylder. De første sommeruger har været en fryd af blomster, men også det vilde fugleliv

Under paradisæbletræet har de første sommeruger været en fryd af blomster. Bølgekronet storkenæb Geranium phaeum har bemægtiget sig bedet, hvilket i bund og grund er blevet for meget. Men planten kan opstå i nye nuancer, når den sår sig selv, og på den måde er den alligevel spændende i fri dressur.

Haven er med andre ord ikke et topstyret sted i alle kroge og kanter. Den er pæn nu, fordi grundig lugning af skvalderkål og andet uønsket ukrudt er bragt til ende omkring Sankt Hans, men vildskaben lever.

Romantisk rosensalat

Der er usædvanlig godt styr på mit jordbærbed i år. Stykket er tyndet ud, så planterne ikke fremstår som en bred bunddækkende flade, men derimod brillerer i lange lige rækker med smalle stier, man kan gå på. Der er også net over jordbærrene, så fuglene ikke forgriber sig på bærrene, når de reflekterer som rubiner ved solglimt og frister sarte solsortsjæle. 

Haven er trukket i sommertøjet, og hele herligheden af roser, jordbær og urter kan blive til en romantisk salat, der er så smuk, at den er et sommerbryllup værdig.

 

Friske jordbær skylles med stilk på i koldt vand, hvorefter de drypper af, og blomsten nippes af. Pluk kronblade af en rose, høst frisk basilikum og skvalderkålblade og skyl forsigtigt skvalderkålen i koldt vand og lad den dryppe af. Jeg har brugt brogetbladet skvalderkål, der har grønne blade med flødefarvede schatteringer. Denne skvalderkål er spektakulær, den er smuk og ikke nær så invasiv som almindelig skvalderkål, og den er god at dyrke i krukke. Skvalderkål til køkkenbrug skal plukkes i tilpas ungt stadie, så bladene ikke er for grove.

 

Skær jordbærrene i skiver og anret en salat med jordbærskiver, rosenblade, basilikum, skvalderkål og smuldret fetaost. Salaten smager godt med et dryp god balsamicoeddike.

 

 

Skånet

I skellet mellem haven og marken står der et meget højt grantræ, som man sagtens kunne ønske sig væk. Og jeg har haft fældeplaner i den retning for at skabe mere ordentlighed, indtil jeg blev mindet om, hvor meget netop den viltre gran betyder for Danmarks mindste fugl. Den lillebitte fuglekonge tager ophold og finder trivsel i kæmpegranen i min have.

Med den bølgekronede storkenæb, der arter sig uregerligt i bedet, er det ligeså. Jeg tænkte, at når vi nu var i gang med at luge, kunne vi rydde ud i den bølgekronede storkenæb og opnå et mere stilsikkert udtryk. Midt i juni er bølgekronet storkenæb oven i købet afblomstret. Tilbage står plantens effektive bunddækkende evne, der bringer skygge for ukrudt, og for enden af hver stilk vajer frøstande, der har givet geraniumgruppen navnet storkenæb. Frøstanden ligner et langt spidst næb.

Pludselig giver mylderet af frøstande mening. Dompap kommer til - hannen med smukt rosafarvet bryst og den afdæmpede gråbrune hun - begge med karakteristisk sort kalot på hovedet.

De smukke dompap er runde og tætte i udtrykket, de er både buttede og nuttede og bringer farve og liv til bedet. Fuglene balancerer, hvor de kan finde fodfæste i det bølgende geraniumhav og spiser af frøstandene, så det er en lyst. Jeg er endnu en gang blevet mindet om, hvor vigtigt det er at levne plads til naturlige øer fremfor at gå efter en fuldstændig friseret have.

 

 

Skyggerosen

I begyndelsen af juni blomstrer rosen "Frühlingsduft" i skyggen af den store gran, der har fået lov til at blive stående. Som hovedregel kræver roser mindst seks timers fuld sol om dagen for at blomstre, men nogle kan folde sig ud et mere dunkelt sted og ved at stamme grantræet en smule op, er der akkurat lys nok til, at "Frühlingsduft" sætter knopper og vælder sine vidunderlige duftende cremefarvede til svagtrosa blomster ud.

"Frühlingsduft" stammer fra 1949, og den regnes for at være en sund rose, hvilket jeg ud fra erfaringen i min have kan skrive under på. Rosen er kraftigtvoksende, den kan blive to meter høj og mindst lige så bred, den udvikler sig til en anseelig busk.

Når det gælder roser, er det ikke kun blomsterne, der skal være smukke. Også løvet bør være kønt og sundt. På "Frühlingsduft" er bladene mørkegrønne og matte og uden særlig tendens til rosernes fjende nummer et: Stråleplet eller rosenrust, som giver grimme spættede gule blade.

Roser kræver generelt rigelig væde, de skal ikke stå tørt, men må heller ikke soppe i vand. Derudover har roser godt af organisk gødning, som kan være formuldet dyremøg eller et færdigprodukt, man køber. Organisk gødning frigiver næringsstoffer langsomt, og man kan nøjes med at gøde roserne om foråret og en gang i løbet af sommeren. Fra første august skal roserne ikke gødes mere, da kvælstof sætter gang i den grønne vækst, og nye bløde skud er sarte og klarer sig ikke godt igennem vinter.

Historisk set har roser vokset i klosterhaverne i middelalderen, hvor man plukkede og brugte blomsternes helende kraft. Rosensaft har blandt andet været anvendt mod tandpine. "Frülingsduft" er en forædlet klitrose. Klitrose kaldes også pimpinellerose. Pimpinelleroser er frodige og meget nemme at få til at trives, og nogle kan anvendes et skyggefuldt sted.

Tip

I et mildt forår kan man fjerne udtjente eller syge rosengrene allerede i marts, men vent med den øvrige beskæring til april. Et gammelt mundheld siger, at rosernes beskæres, når forsythiaen blomstrer.

  • fyens.dk