Guldaldermalerier tager på danmarksturné

L.A. Rings "Guldsmedeværksted" fra 1917 er en del af Wilhelm Hansens originale samling, der nu rejser Danmark rundt. Foto: Ordrupgaard

Guldaldermalerier tager på danmarksturné

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens museet Ordrupgaard fylder 100 år, tager samlingen af malerier på to års turné rundt i Danmark. De første byer, der får besøg af danske guldalder- og fynbomaleres værker, er Holstebro og Ribe.

Det er 100 år siden, at Wilhelm Hansen første gang åbnede dørene til herskabshjemmet Ordrupgaard, for en gang om ugen at vise sin overdådige malerisamling frem for et fremmed publikum. Begejstringen for billedkunst og glæden ved værkerne skulle deles med et større publikum end hans hustru Henny. Derfor er det også helt i stifterens ånd, at Ordrupgaards samling af danske malere bliver delt med resten af Danmark, når den de næste to år kan opleves i fire byer. Frem til 21. marts er det Holstebro Kunstmuseum, der lægger vægge til Wilhelm Hansens samling, derefter rejser den til Ribe Kunstmuseum, hvor den vil åbne 9. juni.

- Vi håber, at rigtig mange danskere vil få glæde af samlingen. Turnéen er en unik mulighed for at dele en af Danmarks fineste kunstsamlinger med resten af landet, og vi glæder os meget til mødet mellem vores kunstværker og gæsterne landet rundt, siger Anne-Birgitte Fonsmark, der er Ordrupgaards direktør.

Det er første gang i dansk museumshistorie, at en permanent samling på den måde rejser ud i landet. Og det sker både for at fejre et 100 års jubilæum, men også for at samlingen har et liv, mens museet lukkes i to år på grund af den omfattende om- og tilbygning Himmelhaven. Der er sket meget på Ordrupgaard, siden Wilhelm og Henny Hansen åbnede dørene til deres samling af kunst. I 2005 blev huset udvidet med en tilbygning tegnet af arkitekten Zaha Hadid, der har skabt rammerne om udstillinger med blandt andre Monet, Van Gogh og Gauguin. Museet omfatter også arkitekten og mødeldesigneren Finn Juhls hus og en park med samtidskunstværker. Det bliver udvidet med Himmelhaven, tegnet på den norske tegnestue Snøhetta. Tilbygningen skal give museets franske samling optimale betingelser, så museet igen kan udstille de sarte pasteller af Edgar Degas, der i øjeblikket ikke kan opleves af offentligheden.

Danmarksturnéen, der hedder "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år", ledsages af bogen "Dansk kunst på Ordrupgaard". Det er direktør Anne-Birgitte Fonsmark, der har skrevet bogen om samlingens første 100 år, som er rigt illustreret med billeder fra museets arkiv.

Det kan du se på udstillingen
Udstillingen "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år" viser et udvalg af de værker, som Wilhelm Hansen samlede fra 1892 og frem.Det første maleri, han købte, er et lille oliemaleri af Johan Thomas Lundbye, som også kan opleves på udstillingen. Efterfølgende købte han værker af unge samtidsmalere som Peter Hansen, L.A. Ring, Theodor

Philipsen og Vilhelm Hammershøi. Den sidste deltager på udstillingen med ni værker - blandt andet "Hvide døre" som er en nyerhvervelse.

I 1916 købte samleren det første franske maleri. Nogle af de franske værker er så sarte, at de ikke kan vises for offentligheden, men man vil opleve Armand Guillaumin, Charles-François Daubigny og Narcisse Diaz de la Peña.

Udstillingen kan ses på Holstebro Kunstmuseum til 21. marts, hvorefter den flyttes til Ribe og åbner 9. juni. Den vil også komme til Sorø Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg, inden den finder hjem igen i 2019.

Se mere på ordrupgaard.dk.
Vilhelm Hammershøis
Vilhelm Hammershøis "Hvide døre" er malet i 1899. Det er et af ni Hammershøi-værker, man kan opleve i udstillingen "Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år". Foto: Ordrupgaard
Johannes Larsens
Johannes Larsens "Hvinænder i en våge" fra 1899. Foto: Ordrupgaard/Anders Sune Berg
Herskabsvillaen, der blev til et museum. Ordrupgaards hovedbygning fotograferet af Andreas Omvik.
Herskabsvillaen, der blev til et museum. Ordrupgaards hovedbygning fotograferet af Andreas Omvik.

Guldaldermalerier tager på danmarksturné

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce