Christina og Dennis Hou Holck ejer og driver Holckenhavn Slot ved Nyborg. Hun er 14. generation af slægten på godset og arvede det som 16-årig efter sin far. Foto: Robert Wengler

Godsejerfrue på Holckenhavn Slot: - Da jeg arvede godset, skulle jeg forsørge min mor

Da Christina Hou Holck i en alder af 16 mistede sin far på tragisk vis, arvede den unge baronesse samtidig et faldefærdigt Holckenhavn Slot og blev sin mors arbejdsgiver og forsørger. Her 30 år efter gør Christina Hou Holck sig stadig umage hver eneste dag for at løfte arven med sin mand Dennis Hou Holck ved sin side. Sammen har parret skabt en velsmurt hotelvirksomhed i Nyborg, der for første gang kan melde stort set alt udsolgt et år frem i tiden.

Det er sat i stand efter alle kunstens regler - og flyttet med kran efter Christina Hou Holck, hver gang hun er flyttet. Det har helt sikkert været noget af et syn de i alt fire gange, selv om det altid blot var indenfor de samme 200 meter. Ikke desto mindre var det med nerverne uden på tøjet og svedperler på overlæben, at opgaven blev givet til en betroet medarbejder, som højt hævet over trækronerne gang på gang fragtede det lille rød- og hvidmalede legehus til Christina Hou Holcks nye adresse på Holckenhavn Slot.

- Min far lavede det til mig, og det har derfor altid betydet rigtig meget for mig. Det er min mand, der har sat det i stand til mig, siger Christina Hou Holck og ser kærligt på sin mand, som sidder ved siden af hende i den store, bløde sofa i deres private hjem.

Hun har trukket benene op under sig og inviterer alle andre til at gøre det samme. Det må gerne være pænt, men det skal først og fremmest være hyggeligt og rart. Som med alt andet.

Meget har forandret sig, siden Christina Hou Holck som 16-årig stod ansigt til ansigt med chokket og sorgen over at miste sin far Iver Holck, der som 45-årig tog sit eget liv. Med arven efter ham som den førstefødte i baroniet og erkendelsen af, at hun allerede som teenager skulle forsørge sin egen mor, gennemføre et generationsskifte med en voldsom arveafgift på dengang 32 procent og finde på en måde at stoppe Holckenhavns glidende forfald, blev Christina Hou Holck meget hurtigt voksen.

Christina og Dennis Hou Holck bor privat i et hus ved siden af slottet sammen med deres to børn. Foto: Robert Wengler
Christina og Dennis Hou Holck bor privat i et hus ved siden af slottet sammen med deres to børn. Foto: Robert Wengler

Redningsaktionen

Legehuset har der dog altid været plads til, for ligesom med Holckenhavn Slot er der en helt særlig historie og rigtig mange følelser forbundet med kvadratmeterne, uanset i hvilken stand de to størrelser har haft gennem årene. Til at begynde med var det noget med at sidde så stille som overhovedet muligt for at samle stumperne sammen. Det formelle skifte, der i alt kostede 20 millioner kroner, tog syv år, og der var ingen penge.

- Det mest angstprovokerende var ikke at arve Holckenhavn, for jeg havde jo min mor, og hun tog slagene for mig. Det mest angstprovokerende var det faktum, at min mor var hjemmegående, og da min far var væk, var hendes økonomiske fundament det pludselig også. Det mest overvældende var, at jeg skulle forsørge min mor. Vores relation blev sat på hovedet. Dertil kom, at hun ikke kunne lide at bede om ting, og jeg kan huske, det føltes rigtig væmmeligt, mindes Christina Hou Holck med en klump i halsen.

Det havde måske været det mest økonomiske netop da at sælge barndomshjemmet, gården Konradslund med sit firelængede bindingsværk. Det lå i hvert fald lige til højrebenet, som hun selv husker det.

- Måske ville skiftet heller ikke have taget så lang tid. Jeg kunne bare ikke. Jeg kunne ikke finde modet til at bede min mor flytte fra mit barndomshjem. Og jeg syntes, det ville ødelægge ejendommen at skære det midt igennem til to ejendomme. Hvad ville der så være tilbage at bevare for et gods? I stedet solgte vi yderkanten af hele ejendommen fra samt et landbrugsstykke på Stenø, som ligger nordenfjord ind mod Nyborg, for at der var en form for elastik. Alligevel kom vi ikke helt i hus og lavede en lånefinansiering for at få det sidste på plads.

Christina Hou Holck taler om udmatrikuleringer, om renters rente, om balancegang på en knivsæg og om at bo i et enkelt værelse på slottet med blot en seng og et kogeblus, imens hun med en godsforvalter og en skytte forsøgte at redde et slot uden el og varme, men til gengæld med utallige pulterkamre.

Christina Hou Holcks farfar havde haft boligretten på Holckenhavn Slot og flyttede med hendes farmor fra Bavelse Gods i Glumsø til Nyborg i 1970'erne. Kun 400 kvadratmeter af Holckenhavns i alt 5000 var derfor sat i stand og beboelig, og alt krævede en meget kærlig hånd.

- Det lå aldrig i kortene, at min far og mor skulle flytte ind på slottet, netop fordi min farfar havde boligretten. Renoveringen af slottet blev hele tiden skubbet foran. Til mig. Og det mindede min mor mig altid om, forklarer Christina Hou Holck og læner sig tilbage i sofaens mange puder.

En ganske almindelig arbejdsdag for Christina Hou Holck kan sagtens være i en weekend som den sidste, hun netop har haft: Lørdag formiddag havde hun fremvisning for kommende brudepar og afholdt bagefter en bryllupsfest og var omkring gæsterne til det sidste. Søndagen startede allerede klokken 9 og sluttede klokken 18.30 med planlægningsmøder for tre kommende brudepar. Mandag er Christina Hou Holck ofte helt udmattet, men hun arbejder alligevel. Foto: Robert Wengler
En ganske almindelig arbejdsdag for Christina Hou Holck kan sagtens være i en weekend som den sidste, hun netop har haft: Lørdag formiddag havde hun fremvisning for kommende brudepar og afholdt bagefter en bryllupsfest og var omkring gæsterne til det sidste. Søndagen startede allerede klokken 9 og sluttede klokken 18.30 med planlægningsmøder for tre kommende brudepar. Mandag er Christina Hou Holck ofte helt udmattet, men hun arbejder alligevel. Foto: Robert Wengler

Pligt, pli og mors modspil

Christina Hou Holck blev aldrig spurgt, om hun ville arve Holckenhavn Slot. Sådan var det bare. Men hvad hun som 14. generation af slægten på Holckenhavn Slot skulle have med i rygsækken til det hverv, var valgfrit. Eller rettere næsten valgfrit. Christina Hou Holcks mor, Lislotte Holck, sagde altid, at hun måtte blive lige, hvad hun havde lyst til. Hendes far gav hende derimod valget mellem jurist, læge eller økonom, og hendes egen drøm om at blive arkitekt var ikke en af mulighederne.

- Da jeg ikke kunne lide tal og ikke tåle blod, ja, så blev det jurist, siger Christina Hou Holck grinende.

Hun gennemførte uddannelsen, afsluttede det, hun var begyndt på, og hvad vigtigere er: hun har aldrig fortrudt det, for det viste sig at være ret brugbart.

- Det var jo egentlig underligt, for på det tidspunkt var min far her jo ikke længere, siger Christina Hou Holck eftertænksomt noget tid efter.

Men måske var det alligevel ikke så underligt, for Christina Hou Holck er født og opdraget med, at pligten kommer først. Altid.

- Min far havde et mere gammeldags syn på opdragelse end min mor. Min mor var meget frisindig og mit ét og alt. Hun insisterede for eksempel på, at jeg skulle gå i en almindelig folkeskole i Vindinge med børn fra området, og at jeg skulle konfirmeres med alle de andre børn i Vindinge Kirke fremfor i Holckenhavns egen kirke. Min far var så den, der lagde plien ind over og krævede at se min karakterbog og havde samtaler med mine lærere, hvis jeg ikke fik det, der svarer til 12. Jeg kan huske, jeg fik min første hest, da jeg var otte år, og den var hele mit liv. Jeg red skovene tynde med mine veninder. Min far holdt på, at jeg altid skulle gøre min staldgang ren, og hvis der var noget, jeg havde overset, blev jeg bare sendt ud en gang til, mindes hun.

Dennis Hou Holck. Foto: Robert Wengler
Dennis Hou Holck. Foto: Robert Wengler

Det bedste fra to verdener

Christina Hou Holck kan huske staldgulvets gnubrede belægning, som gjorde det meget svært at få halmstråene til at løsne sig, når hun fejede. Den dengang otteårige baronesse måtte lægge alle kræfter i, for at det blev pænt.

- Og alligevel kunne min far altid finde to-tre halmstrå, der ikke kunne komme med, og så skulle jeg derover i stalden igen med den der gule kost fra Harald Nyborg, fortæller Christina Hou Holck, halvt grinende, halvt hovedrystende, inden hun bliver alvorlig igen.

- Min far havde mange forventninger til mig, men min mor blødte det på en eller anden måde altid op og satte mig i situationer for at vise mig, at jeg jo godt kunne. Hun var et godt modspil til min far.

Det lyser ud af Christina Hou Holck her i sofaen, at hun har arvet sin mors lyse sind, men hun lægger heller ikke skjul på, at hendes fars normsæt, dyder og insisteren på struktur ligger så dybt i hende, at de også er blevet en del af hende.

- Jeg ville helt afgjort ikke være blevet den, jeg er, hvis jeg ikke havde haft min far. Hele min arbejdsmoral har jeg fra ham. Han ville have, at jeg skulle vide, hvad penge var, understreger hun og nævner en lang række småjobs, hun havde i en ung alder med sin far som chauffør.

- Han kørte mig, når jeg skulle møde klokken fem om morgenen og lave morgenmad til brobisserne, dengang Storebæltsbroen blev bygget. Jeg har været opvasker på samtlige restauranter i Nyborg, tjent sølle 50 kroner på jordbærmarkerne om sommeren og pakket sild på Tenax. Og jeg kunne godt lide det og følte også, at jeg var god til det, siger Christina Hou Holck, som tydeligvis har holdt fast i sin arbejdsmoral, for i dag har hun ikke haft en fridag i 21 dage.

Christina Hou Holck elsker at indrette, elsker blomstrende kirsebærgrene og elsker billederne af sin familie på væggen. De bliver i øvrigt taget hvert eneste år i marts af den samme fotograf. Foto: Robert Wengler
Christina Hou Holck elsker at indrette, elsker blomstrende kirsebærgrene og elsker billederne af sin familie på væggen. De bliver i øvrigt taget hvert eneste år i marts af den samme fotograf. Foto: Robert Wengler

Fyren fra Randers

Dennis Hou Holck kender sin kones historie. Den har han hørt hende fortælle mange gange før. Han blev en del af historien, da han blev inviteret til en kollegas bryllup på Holckenhavn Slot i 2003. Han selv hed Hou Andersen til efternavn dengang, kom fra Randers og arbejdede på et eventbureau i København. På det tidspunkt arbejdede Christina Hou Holck hele tiden og passede på sig selv, så hun ikke skulle blive såret igen. Det betød, at det var bedst ikke at have en kæreste for slet ikke at tale om børn. Men så mødte hun fyren fra Randers, og fire måneder senere lejede Christina Hou Holck en trailer fra Texaco og kørte til Valby.

- Så blev jeg hentet, siger Dennis Hou Holck tørt og smiler skævt til sin bedre halvdel.

- Du havde jo sagt, at du gerne ville, kommer det prompte retur efterfulgt af en latter, der smitter.

Dennis Hou Holck flyttede ikke bare til Fyn, men ind på Holckenhavn Slot og begyndte sammen med Christina Hou Holck at skabe et fundament på et blankt stykke papir med toiletvogne i gården og et slot i Nyborg, som ingen havde hørt om.

De begyndte at stille sig selv spørgsmålene: Hvad brænder vi for? Hvad kan være en god idé? Hvad kan lade sig gøre netop her? Svaret var service, og hotelløsningen faldt dem begge helt naturlig.

- Jeg nåede desværre aldrig at møde Christinas forældre. I forhold til mange andre gods- og slotsejere har vi derfor haft det anderledes her. Friere hænder på en måde. Vi vidste, at der skulle ske noget med bygningsmassens hastige forfald, for hvis vi fortsatte på samme måde, havde det været uopretteligt på et tidspunkt, fortæller Dennis Hou Holck.

Familien har snart boet 10 år i deres hus ved siden af Holckenhavn Slot. Det var Dennis Hou Holck, der primært stod for renoveringen af det gamle hus. Christina Hou Holck havde blot to ønsker til huset: Et åbent ildsted og et badekar. Foto: Robert Wengler
Familien har snart boet 10 år i deres hus ved siden af Holckenhavn Slot. Det var Dennis Hou Holck, der primært stod for renoveringen af det gamle hus. Christina Hou Holck havde blot to ønsker til huset: Et åbent ildsted og et badekar. Foto: Robert Wengler

Holckenhavn-oplevelsen

At Christina Hou Holck gik væk fra tanken om at lave det skønneste advokatkontor, har hun ikke fortrudt et eneste sekund. Det var tværtimod onsdagsfesterne på jurastudiet i København, der fik hende på sporet af det rigtige.

- Jeg lavede mad hele dagen og sørgede for lækre drinks. Det kunne jeg, og det kan jeg. Sætte en god stemning og være rundt om gæsten, så det føles som det hjem, man er væk fra - forenet med moderne komfort i lækre rammer, fortæller Christina Hou Holck begejstret om det, der internt på slottet i dag bliver kaldt "Holckenhavn-oplevelsen".

- Men det havde jo ikke kunnet lykkes, hvis jeg ikke var gift med min mand. Populært sagt er du den, der sørger for, at økonomien fungerer, og jeg sørger for, at virksomheden hele tiden bevæger sig fremad. Jeg bliver ofte grebet af en idé, og du synes tit, at det, vi har, er fint nok. Netop den kombination gør, at det fungerer godt, fastslår Christina Hou Holck og ser på sin mand, som nikker bekræftende.

- Det er helt inde i Christinas dna at gøre folk glade. At skabe en afslappet atmosfære og øjeblikke med og for gæsten. Vi ved, hvad hinanden er gode til og enige om den overordnede forretningsplan for Holckenhavn. Jeg er måske meget praktisk inden for rammen, men respekterer også, at Christina er så iderig. Jeg er altid 99 procent enig i de idéer, og så kan jeg jo godt have en holdning til økonomien i dem, siger Dennis Hou Holck med et smil.

Som barn var det på hesteryggen, at Christina Hou Holck fandt sit frirum - og kom væk fra alle forpligtelserne. I dag har hun stadig hest - for børnenes skyld, men også for hendes egen. Foto: Robert Wengler
Som barn var det på hesteryggen, at Christina Hou Holck fandt sit frirum - og kom væk fra alle forpligtelserne. I dag har hun stadig hest - for børnenes skyld, men også for hendes egen. Foto: Robert Wengler

Skiftehold i familiens navn

Christina og Dennis Hou Holck har rejst sig fra sofaen foran det åbne ildsted i stuen. Her i marts har de boet her i Åløkkehuset få hundrede meter fra deres fælles arbejdsplads i 10 år med deres to børn, Fillippa og Frederik. Og ligesom det er tilfældet med legehuset, der står lige ude foran hoveddøren, er det også Dennis Hou Holck, der her har stået bag den omfattende renovering - og efterkommet sin kones to store ønsker: Et åbent ildsted og et badekar.

- Det blev bygget op fra grunden, da det var meget slidt. Det var kun ydervæggene, der stod tilbage, og det var faktisk dejligt at starte fra et nulpunkt. Og så har det været godt for os at få skilt arbejdsliv og familieliv ad. Der er helt afgjort noget rigtigt i talemåden "ude af syne, ude af sind", grunder Dennis Hou Holck.

De har i en årrække skiftedes til at være hjemme med børnene. Christina Hou Holck fik hverdagene med dem, hvor hun kørte dem i skole og hentede dem igen og var sammen med dem resten af dagen. Dennis Hou Holck fik weekenderne.

- Vi kan vel sige, vi har haft et skiftehold, og måske er det derfor, at vi stadig er så glade for hinanden, siger Christina Hou Holck og griner hjerteligt.

Legehuset. Foto: Robert Wengler
Legehuset. Foto: Robert Wengler

Den evige bekymring

Modellen har i hvert fald virket, for de to direktører oplever for første gang at være næsten fuldt booket et helt år frem i tiden og er allerede nu i fuld gang med at planlægge arrangementerne for 2020.

- Udgangspunktet var så småt, så det er enormt dejligt, at vi er nået hertil, hvor vi ikke skal vende hver en øre, erkender Christina Hou Holck på slottets brostensbelagte gårdsplads inden for voldgraven.

Men helt slappe af kan særligt Christina Hou Holck alligevel ikke, på trods af at kalenderen er fyldt ud med planlægningsmøder med kommende brudepar, bestyrelsesarrangementer og erhvervskonferencer, fremvisninger for potentielle kunder, indretning, håndskrevne kort til alle overnattende gæster og udvikling af nye koncepter, både i samarbejde med køkkenet og de øvrige tre koordinatorer for slottets arrangementer.

- Man er nok altid lidt bekymret, når man ejer så kæmpestor en bygning. For hvad nu hvis tagene pludselig skal skiftes, hvad nu hvis murværket er dårligt, eller stensætningen i voldgraven sætter sig. Bare der dog ikke ligger en stor udgift og venter, for så er der ikke bare tale om 50.000 kroner, men rigtig mange penge. Netop derfor skal man være god til at sætte penge til side, og det er vi, forsikrer Christina Hou Holck på sin vej op af stentrappen og forbi den lille receptionsdisk uden infoskærme eller computere.

Alle værelser på Holckenhavn Slot er opkaldt efter personer, der har haft eller fortsat har en tilknytning til stedet. Her ses nøglerne til Filippa og Frederik Hou Holck-værelserne, opkaldt efter Christina og Dennis Hou Holcks to børn. Foto: Robert Wengler
Alle værelser på Holckenhavn Slot er opkaldt efter personer, der har haft eller fortsat har en tilknytning til stedet. Her ses nøglerne til Filippa og Frederik Hou Holck-værelserne, opkaldt efter Christina og Dennis Hou Holcks to børn. Foto: Robert Wengler

Helt personligt

Den personlige kontakt er vigtig. Det er måske også en del af grunden til, at mange brudepar finder vej til Nyborg på den store dag, selv om slottet faktisk har flere erhvervskunder.

- Jeg holder utroligt mange møder med vores gæster, så jeg præcist ved, hvad de ønsker sig. Jeg laver for eksempel minutplaner for toastmasteren til brylluppet, så jeg er sikker på, at vi er færdige til klokken 24, hvor brudevalsen skal danses. Jeg modtager estimerede tider for alle talerne, og så regner jeg baglæns for at se, hvor hurtigt vi kan køre serveringerne af det, de skal spise og tager højde for, hvor meget taletid der er anmeldt per tale, og hvad jeg ved, det tager, siger Christina Hou Holck.

Hun er på vej gennem frokoststuerne med store guldindrammede malerier af hendes egne forfædre på væggene, videre gennem riddersalen med plads til over 100 gæster omkring det lange bord i midten og ned ad porcelænsgangen, der bliver kaldt sådan på grund af det fine, gamle Royal Copenhagen-stel på væggen.

Det var hendes oldemors. Store vaser pryder med deres blomstrende grene fra kirsebærtræer, som er blevet tilsendt fra København, indtil slottets egne springer ud. Violinfigentræer, antikke små skuffedarier og moderne bordlamper i guld sætter linjen. Christina Hou Holck elsker at indrette.

Turen slutter i Filippa Hou Holcks værelse. Det vil sige ikke hendes eget teenageværelse, men det gæsteværelse på slottet, som er opkaldt efter hende. Og det er ikke gået Frederik Hou Holcks næse forbi, at storesøsterens "værelse" er større end hans, men rumdelingen på det gamle slot fra 1589 står ikke til at ændre. Det faktum at den 10-årige Frederik Hou Holck ikke selv bor på værelset opkaldt efter ham, spiller ikke den store rolle i det samlede regnskab. Sådan er sand søskendekærlighed nemlig, og det står heller ikke til at ændre.

De udgør et godt team, de to direktører på Holckenhavn Slot - og har en klar arbejdsfordeling og arbejdstid for at få både arbejdsliv og familieliv til at gå op i en højere enhed. Foto: Robert Wengler
De udgør et godt team, de to direktører på Holckenhavn Slot - og har en klar arbejdsfordeling og arbejdstid for at få både arbejdsliv og familieliv til at gå op i en højere enhed. Foto: Robert Wengler

Selvfølgelig

Filippa Hou Holck er med sine 14 år i konfirmationsalderen. Til maj skal der være fest på Holckenhavn Slot, og hun skal selvfølgelig konfirmeres med sine klassekammerater i Vindinge Kirke. Ligesom sin mor blev det.

Ellers bliver ordet selvfølgelig næsten aldrig brugt, for hverken Christina eller Dennis Hou Holck tager det som en selvfølge, at Holckenhavn Slot vil blive i familien. Det vigtigste er, at det ikke skal være noget, man gør af pligt. Det skal være et tilvalg, og de vil som forældre skabe et rum, hvor det helt okay for deres børn at sige nej tak.

- Som det ser ud lige nu, virker det til, at én af dem gerne vil. Men det bliver spændende at se, hvad for nogle mennesker de bliver. Deres uddannelsesvalg vil fortælle os rigtig meget. Hvis Filippa vil være folkeskolelærer og Frederik automekaniker, har de jo implicit sagt, at det ikke er det her, de vil, siger Dennis Hou Holck

- Men de begynder at spørge ind til det nu. Nogle gange slås de på bagsædet om, hvem der skal overtage. Andre gange er der ingen af dem, der vil. Det findes altså helt klart i deres bevidsthed, uden at det på nogen måde er konkret. Men det ville da være dejligt, hvis én af dem vil, men altså kun hvis de virkelig har lyst til det, understreger Christina Hou Holck, som er begyndt at gå videre.

Et af slottets 20 andre gæsteværelser er opkaldt efter hendes far. Iver Holck. Selvfølgelig.

Ville han mon have brudt sig om alt det, der er sket med Holckenhavn de sidste 20 år?

Spørgsmålet hænger i luften, indtil Christina Hou Holck til sidst bryder stilheden.

- Jeg tror, min mor ville syntes, det er okay. Jeg er ikke sikker på, at min far ville have brudt sig om processen. Men jeg tror, at han, hvis han så det i dag, ville sige:

"Det er meget godt gået, min pige".


    Receptionen på Holckenhavn Slot er lille og blot en meter lang. Der er ingen infoskærme eller computer, men derimod personlighed bag disken. Foto: Robert Wengler
Receptionen på Holckenhavn Slot er lille og blot en meter lang. Der er ingen infoskærme eller computer, men derimod personlighed bag disken. Foto: Robert Wengler

    Som noget nyt vil Christina og Dennis Hou Holck denne sommer lave et havekoncept i den indre have på den bagerste del af øen, Holckenhavn Slot ligger på. De vil lave en uformel ramme for fredagen inden et bryllup i takt med, at de i stigende grad oplever at deres arrangementer bliver længere i tid. - Vores gæster kommer ofte langvejs fra og kommer her måske allerede torsdag eller fredag før den store fest om lørdagen. Derfor vil vi lave noget mad, grill og streetfood i haven, men gynger til de voksne, en masse lanterne og lyskæder i vores kirsebærtræer, loungesofaer, borde, hynder og puder og små bål, hvor man kan lave skumfiduser til kaffen. Det må gerne være anderledes og adskille sig markant fra lørdagens store fest, fortæller en begejstret Christina Hou Holck. Foto: Robert Wengler
Som noget nyt vil Christina og Dennis Hou Holck denne sommer lave et havekoncept i den indre have på den bagerste del af øen, Holckenhavn Slot ligger på. De vil lave en uformel ramme for fredagen inden et bryllup i takt med, at de i stigende grad oplever at deres arrangementer bliver længere i tid. - Vores gæster kommer ofte langvejs fra og kommer her måske allerede torsdag eller fredag før den store fest om lørdagen. Derfor vil vi lave noget mad, grill og streetfood i haven, men gynger til de voksne, en masse lanterne og lyskæder i vores kirsebærtræer, loungesofaer, borde, hynder og puder og små bål, hvor man kan lave skumfiduser til kaffen. Det må gerne være anderledes og adskille sig markant fra lørdagens store fest, fortæller en begejstret Christina Hou Holck. Foto: Robert Wengler

    En frokost er ved at blive anrettet til et selskab. 60 procent af gæsterne på Holckenhavn Slot er fra erhvervslivet og kommer typisk på hverdagene. De resterende 40 procent er private gæster, der blandt andet besøger slottet i forbindelse med et bryllup, en rund fødselsdag, konfirmation eller et weekendophold. Foto: Robert Wengler
En frokost er ved at blive anrettet til et selskab. 60 procent af gæsterne på Holckenhavn Slot er fra erhvervslivet og kommer typisk på hverdagene. De resterende 40 procent er private gæster, der blandt andet besøger slottet i forbindelse med et bryllup, en rund fødselsdag, konfirmation eller et weekendophold. Foto: Robert Wengler

    Eiler Holck var Christina Hou Holcks syv gange tipoldefar, og det var ham, der blev den første Holck på Holckenhavn Slot i 1672. Da Christian V i 1671 ville belønne særligt loyale undersåtter ved at ophøje dem i en ny klasse af adelige bestående af grever, friherrer og baroner, som de senere blev kaldt, fik Eiler Holck overdraget mod en mindre modydelse Holckenhavn Slot som baroni. Foto: Robert Wengler
Eiler Holck var Christina Hou Holcks syv gange tipoldefar, og det var ham, der blev den første Holck på Holckenhavn Slot i 1672. Da Christian V i 1671 ville belønne særligt loyale undersåtter ved at ophøje dem i en ny klasse af adelige bestående af grever, friherrer og baroner, som de senere blev kaldt, fik Eiler Holck overdraget mod en mindre modydelse Holckenhavn Slot som baroni. Foto: Robert Wengler

    Detaljerne tjekkes. Foto: Robert Wengler
Detaljerne tjekkes. Foto: Robert Wengler

    Christina og Dennis Hou Holcks kontor gemmer sig bag disse vinduer over porten. Foto: Robert Wengler
Christina og Dennis Hou Holcks kontor gemmer sig bag disse vinduer over porten. Foto: Robert Wengler

    Hun har lært at gøre sig umage. Altid. Og det er også noget, hun gerne ser, hendes to børn efterlever. Hendes egne forældre var meget forskellige i deres syn på opdragelse, men fælles for dem var, at de gav Christina Hou Holck meget frihed til for eksempel at rejse. - Jeg tænker tit på, at de lod mig rejse i tre måneder til Malaysia, Bali, Bangkok og Java, og jeg ringede først til dem, da jeg var kommet godt hjem. Jeg ville da selv dø, hvis jeg ikke hørte fra mine børn i tre måneder, udbryder Christina Hou Holck grinende og tilføjer, at hun prøver at huske sig selv på at give sine egne børn noget af den samme frihed. Foto: Robert Wengler
Hun har lært at gøre sig umage. Altid. Og det er også noget, hun gerne ser, hendes to børn efterlever. Hendes egne forældre var meget forskellige i deres syn på opdragelse, men fælles for dem var, at de gav Christina Hou Holck meget frihed til for eksempel at rejse. - Jeg tænker tit på, at de lod mig rejse i tre måneder til Malaysia, Bali, Bangkok og Java, og jeg ringede først til dem, da jeg var kommet godt hjem. Jeg ville da selv dø, hvis jeg ikke hørte fra mine børn i tre måneder, udbryder Christina Hou Holck grinende og tilføjer, at hun prøver at huske sig selv på at give sine egne børn noget af den samme frihed. Foto: Robert Wengler

    Brudepar på Holckenhavn Slot har gennem tiden sendt mange hilsener til Christina og Dennis Hou Holck og resten af holdet efter den store dag. Alle bliver gemt og hængt op som minde på kontoret. Foto: Robert Wengler
Brudepar på Holckenhavn Slot har gennem tiden sendt mange hilsener til Christina og Dennis Hou Holck og resten af holdet efter den store dag. Alle bliver gemt og hængt op som minde på kontoret. Foto: Robert Wengler

    Holckenhavn Slot har egen florist. Foto: Robert Wengler
Holckenhavn Slot har egen florist. Foto: Robert Wengler

    Check-in. Foto: Robert Wengler
Check-in. Foto: Robert Wengler

    Slægtens mange portrætter hænger spredt ud over Holckenhavn Slot. Foto: Robert Wengler
Slægtens mange portrætter hænger spredt ud over Holckenhavn Slot. Foto: Robert Wengler

    Slægtens våbenskjold. Foto: Robert Wengler
Slægtens våbenskjold. Foto: Robert Wengler

    Detalje fra de store badeværelser på Holckenhavn Slot. Foto: Robert Wengler
Detalje fra de store badeværelser på Holckenhavn Slot. Foto: Robert Wengler

    Da slottet er fredet, er rumdelingerne det også. Derfor har det været en særlig udfordring at indrette de 21 forskellige gæsteværelser med tilhørende badeværelser, alle vidt forskellige. Foto: Robert Wengler
Da slottet er fredet, er rumdelingerne det også. Derfor har det været en særlig udfordring at indrette de 21 forskellige gæsteværelser med tilhørende badeværelser, alle vidt forskellige. Foto: Robert Wengler

    Her ses gæsteværelset opkaldt efter Filippa Hou Holck. Foto: Robert Wengler
Her ses gæsteværelset opkaldt efter Filippa Hou Holck. Foto: Robert Wengler

    Overalt på slottet har floristen været på spil. Foto: Robert Wengler
Overalt på slottet har floristen været på spil. Foto: Robert Wengler
Annonce
Annonce