Gode råd. Efter en lang og forladt vinter kan sommerhuset trænge til en ordentlig gennemgang, inden man tager det i brug. Både for indeklimaets og forsikringens skyld, mener Bolius-fagekspert

Det første man skal gøre, når man åbner sommerhuset efter vinteren, er at slå døre og vinduer op og lufte ud. For en kold vinter betyder fugt i et uopvarmet sommerhus, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert hos Bolius.

Fugt

- Lugter der muggent, kan det være et tegn på mug og skimmel. Det er ikke nødvendigvis farligt, men det er en god idé at få luftet ud. Er det en varm dag, kan man bare åbne vinduer og døre og lufte igennem. Men er påsken kold og våd, er det en god idé at tænde op for brændeovnen eller radiatorerne og få varmet huset igennem, så undgår man problemer med indeklimaet, siger Tine R. Sode.

Skadedyr

Mens luften renses for fugt, er der flere ting, man kan tjekke indenfor i huset. Der er mange sommerhuse, der har mus, fortæller fageksperten. Det er altså en god idé at gå en runde og kigge efter dyreekskrementer.

- Man skal gå lidt grundigt til værks og kontrollere om der har været spist af madvarer og tjekke hjørner i hvert rum, om dyr har gnavet i ledninger og den slags, siger hun.

Har man et loftsrum, er det en god idé at stikke hovedet derop og kigge efter tegn på, om en mår er flyttet ind i løbet af vinteren. Er der rodet rundt i isoleringen, er det et tegn på udbudne gæster, som kræver et besøg fra skadedyrsbekæmperen.

Vandskader

Når man tænder for hovedhanen til vandet igen efter vinteren, skal man tjekke om, der er kommet frostskader på rørene. Det gør man ved at tænde for hovedhanen og sørge for, at der er slukket for vand i hele huset. Løber måleren alligevel rundt, er det tegn på utætheder i rørene.

- Det er meget vigtigt at få ordnet, for der kan ske store skader på huset, og det kan koste mange penge, hvis vand siver ud af en utæthed, siger Tine R. Sode, der anbefaler, at man får tilkaldt en VVS'er til at løse problemet.

El-tavlen

De fleste har eltavlen tændt hele året, selv om de ikke er i sommerhuset. Når man kommer tilbage efter en vinter, er det vigtigt at tjekke, om el-systemet virker, som det skal. Først tjekker man relæet med testknappen, dernæst tænder man for al strøm og går rundt med en lampe og tester stikkontakter, der ikke er i brug.

- Det er ikke så ualmindeligt, som man skulle tro, at et lyn er slået ned et sted i nærheden, og er der sket en skade, skal man have det meldt til forsikringsselskabet, men det kan også være, der bare er røget en sikring, som man skal have skiftet, siger hun.

Taget

Udenfor er taget det vigtigste at tjekke, for det er her, at skader har den største påvirkning på huset, forklarer Tine R. Sode.

- Man skal op på en stige og kigge op på taget, om man kan se revner eller ujævnheder, alt efter hvilken tagbeklædning man har. Er inddækninger på plads, og sidder antennen der endnu? Man kan også kigge ned i tagrender for at se, om der ligger stykker af tag, der har revet sig af i en af efterårets stærke storme. Og så skal tagrenderne renses for blade og skidt, når man er deroppe, siger hun.

Træværk og vinduer

Er sommerhuset af træ skal træværket kontrolleres.

- Man går en runde om huset og tjekker, om træet ser frisk ud forneden. Men kan stikke i det med en skruetrækker for at kontrollere for råd. Vinduer skal også tjekkes for råd. Man skal se efter, om de er sorte eller misfarvede, siger Tine R. Sode.

Frostskader i soklen

Og til sidst kan man kontrollere, om vinterens kulde har forårsaget skader på soklen. Der kan være faldet puds af eller kommet revner i løbet af vinteren.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Hvem er du?: Fire typer af sommerhusejere

Sommerhus i sort og hvid

Sommerhus i sort og hvid

Feltstudier: Sådan lever vi på kanten af verden

Feltstudier: Sådan lever vi på kanten af verden