Fingerbøl. De fine blomster på Digitalis passer til en finger, men lad være for der er tale om en dødsensfarlig plante, der til gengæld nemt spreder sig

Tunge dråber folder junis grønne frodighed ud efter flere ugers tørke, og en fugtigvarm morgen er haven et struttende sommerbillede. Jeg lukker vinduerne i drivhuset, når kraftig regn er på vej, men ellers er årstiden skruet hen på konstant udluftning. Øverste del af drivhusets halvdør står åben, og døgnet rundt er vinduerne slået op. Om natten lukker jeg døren, for at vilde dyr ikke kommer ind. En flagermus eller fugl kunne måske bringes ud af kurs og komme til skade i mørket eller på kanten af morgengry.

Hummus med løgtoppe og mynte

Havens krydderurter står grønt og flot lige nu, og krydderurterne er skønne at hente ind i køkkenet. Friske laurbærblade giver en god smag, hvis man lægger dem ved, når man koger kikærter, og friske krydderurter, der er blendet med, gør hummussen ekstra sund. 

200 g tørrede kikærter

2 laurbærblade

Saften af 2 små citroner

1 ½ spsk. tahin

2 spsk. olivenolie

2 dl. yoghurt naturel

½ tsk. havsalt

Eventuelt 1-2 friske hvidløgsfed

Friske krydderurter - her har jeg krydret hummussen med persille og løgtoppe fra almindelige løg og hvidløg og pyntet med snittede løgtoppe og godt med friskhakket mynte.

 

Sæt kikærterne i blød i rigeligt koldt vand i 10 timer - skift eventuelt vandet en gang undervejs. Hæld vandet fra og skyl kikærterne i koldt vand. Hæld de udblødte kikærter i en gryde og tilsæt rigelig koldt vand og en teskefuld havsalt og laurbærblade. Kog kikærterne møre, det tager cirka 1 time, hæld vandet fra og fjern laurbærbladene. Lad kikærterne køle af og blend dem med citron, olivenolie, tahin, yoghurt, hvidløg, hakkede krydderurter og havsalt.

 

Hen under aften tuder uglerne i skoven mod øst. Uglekassen til yngel er desværre tom. Ingen ugle har fundet den attraktiv til redeplads, selvom vi sidste år baksede kassen på plads i svimlende højde i en kæmpebøg, imens jeg lukkede øjnene og til sidst tryglede min bedre halvdel om at kravle ned og glemme alt om projektet. Men kassen kom op, den hænger med front ind mod haven, og jeg kan holde øje med forestillingen om uglevalfart fra køkkenvinduet. "Perfekt", tænker jeg. Hvert år vil fra nu af være gødet med håb om, at uglerne flytter ind og får unger med blød meleret og uglet fjerdragt og store mørke øjne.

 

 

Ferskenrosa fryd

Jeg holder af de fleste af naturens overraskelser. Når tingene sker uden vores indblanding eller initiativ, giver det fornemmelsen af noget større, der krystalliserer sig til det store i det små.

Fingerbøl Digitalis er en af planteoverraskelserne i år. Bladene tittede over jorden i det tidlige forår og var i mit hoved kategoriseret som kongelys, der måtte have spredt sig. Blomsterspiret viste sig dog anderledes, og med ét foldede en sand fryd af flæsede ferskenrosa fingerbølblomster sig ud. Som en enlig svale vajer skønheden i sommerbrisen og lyser op om aftenen, så jeg ikke kan andet end at ønske mig hundredevis af den vidunderlige vækst.

Digitus betyder på latin finger, og de fine blomster på blomsterstanden passer på en finger som et fingerbøl.

 

Fingerbøl Digitalis trives i veldrænet humusrig jord og ynder delvis skygge. Frø sås enten om foråret eller om efteråret. De skal blot spredes ud på jorden og stampes til - ikke dækkes, idet digitalisfrø kræver lys for at spire. Almindelig fingerbøl Digitalis purpurea er toårig, den danner blade første år og blomstrer andet år, og den spreder sig yderst villigt ved at kaste frø.

 

 

Simpelt

Jeg har på fornemmelsen, at jeg selv har haft en finger med i spillet omkring den ferskenrosa digitalis. Farven er så styret og delikat, at jeg tror, det er fingerbøl Digitalis purpurea "Apricot Beauty". På et tidspunkt har jeg haft et brev med frø og blot spredt dem ud, fordi tidspresset var for stort til at nå at forkultivere planterne. Siden er hændelsen gået i glemmebogen, men belønningen er der alligevel. Og jeg får lyst til at gentage den simple øvelse med blot at kaste flere fingerbølfrø og se, hvad der sker.

 

Tip

I gruppen af giftige planter hører digitalis til dem, man skal tage alvorligt. Fingerbøl Digitalis er dødelig at indtage, hvilket gælder hele planten. Og det understreger, at man altid skal have plantekendskab, så man undgår forkerte vækster, når man spiser fra sin have.

 

I 1785 bekendtgjorde den engelske fysiker William Withering, at Digitalis under kontrollerede forhold kan anvendes i medicin mod dårligt hjerte. Witherings opdagelse byggede på en analyse af mikstur fundet hos en urtekyndig kvinde i Shropshire.

 

 

  • fyens.dk