Sådag. Frø af en halv snes forskellige sommerblomster ligger nu i små potter, der står i drivhuset og venter på, at det bliver deres tur efter løgplanterne, der har havescenen nu

Søndag var sådag. Frø af en halv snes forskellige sommerblomster blev etableret i små potter og placeret passende steder i drivhuset, hvor varmen fra solen luner jorden. Kimen vækkes ved den rigtige temperatur, og det går stærkt med frøkenhat Zinnia elegans og stolt kavaler Cosmos bipinnatus. På blot et par dage titter småbitte vårgrønne buttede frøkenhat frem, og kun fem dage skal der til, før stolt kavaler dukker op af mulden med bøjet nakke.

Appelsinfromage

Til 4 personer 

Fromage er en fløjlsblød yndlings-forårsdessert. Her er det appelsinfromage tilsat lidt citron. Fremgangsmåden i opskriften gør det nemt at undgå gelatine-trevler, så det er en "husblas-sikker"-dessert. Brug også det gamle husråd om at vende rundt i appelsinfromagen et par gange, indtil den stivner. På den måde hindrer man bundfald.

 

4 blade husblas

Saft af 3 øko-appelsiner

Saft af 1 øko-citron

Revet skal af 2 vaskede øko-appelsiner

Revet skal af 1 vasket øko-citron

4 pasteuriserede æggeblommer (2 små bægre)

1 ½ pasteuriseret æggehvide (1 lille bæger)

3 dl piskefløde

200 g sukker

Korn af 1 vaniljestang 

Tilbehør: 2 dl piskefløde pisket til flødeskum

 

Læg husblassen i blød i koldt vand. Riv appelsinskal og citronskal fint og pres appelsiner og citron. Pisk fløden til en let skum. Pisk æggehviden stiv. Pisk æggeblommerne med sukker og vanilje til en luftig æggesnaps og tilsæt revet skal af appelsin og citron. Varm appelsin- og citronsaft op til kogepunktet i en lille gryde. Tag gryden af blusset. Knug vandet af husblassen og rør med en ske husblassen i den varme saft. Herefter tilsættes saften æggesnapsen samtidig med, at der piskes grundigt. Vend forsigtigt først flødeskum i æggesnapsen derefter stiftpisket æggehvide. Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet. Vend forsigtigt rundt i fromagen et par gange imens den køler og hæld derefter fromagen i den skål, du ønsker at servere i, lige inden fromagen for alvor begynder at stivne. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil på køl indtil fromagen er helt stivnet. Server med flødeskum og riv lidt appelsinskal og mørk chokolade over fromagen. Her har jeg også brugt blade af rød skovsyre som pynt.

 

Sidste år satte jeg en kasse forspirede frøkenhat til hærdning udenfor i april. Pludselig begyndte det at sne. Heldigvis overlevede hele molevitten, men jeg funderer over, om jeg har været lidt for hurtigt ude med solsikkerne. April er generelt en perfekt måned til forspiring i drivhuset. Solsikkerne kræver 12 grader for at spire. Om dagen får de al den varme de skal have, men om natten er det koldt. Solsikkerne skulle gerne være fremme i løbet af maksimalt 12 dage. Jeg håber. Foreløbig kan jeg glæde mig over, at jeg med sikkerhed kan se frem til en prydelig fyldt frøkenhat i blid rosa og ferskenfarve og stolt kavaler, som breder sig i sommerbedene med hvide blomster med rosa-malet kant.

 

 

Svævende blomster

Et stort ønske er noget smukt at kigge på i haven på alle årstider, og ved påsketid fylder narcisserne godt i mine bede.

Narcissens blomst er kronen på værket på en hul stilk. Påskeliljerne folder sig ud i marts til april, og hovedreglen er en blomst per stilk, men enkelte sorter har flere. Blomsten betegnes som trompeten. Påskeliljens typiske træk er en lang trompet, men påskeliljerne er alligevel en varieret flok i forskellige nuancer fra skrap gul til hvid, og de spænder over fem til 50 centimeter i højden.

Narcissus-slægten rummer omkring 60 arter hjemmehørende i Europa og Vestasien med voksesteder på enge, i skove eller på stenede bjergskråninger. I min have er påskeliljerne plantet i humusrig havejord i bedene og i tør stenet jord på en bakke, men de er noget af det nemmeste og klarer sig imponerende alle steder.

Mindre påskeliljer fra gruppen iberisk narcis narcissus cyclamineus ser naturlige ud, når de forvilder sig i haven. De er mellem 15 og 40 centimeter høje og fremstår på ingen måde undseelige. De er særdeles hårdføre og trofaste og kaldes derfor jernhybrider. Sorten "Toto" har jeg været på jagt efter uden held, til gengæld fandt jeg narcissus cyclamineus "Jenny" med samme kvaliteter. Blomsten er cirka syv centimeter i diameter, farven er afdæmpet lys gul og flødefarvet, og kronbladene omkring trompeten folder smuk tilbage, så det ligner, at blomsten svæver. "Jenny" er 30 centimeter høj.

Påskeliljer formerer sig ved sideløg, og klyngerne kan tåle at stå urørt i mindst 25 år uden, at man behøver at grave op og dele. Meget gamle partier med påskeliljer, hvor blomstringen alligevel begynder at vige, behandles på følgende måde: Grav løgene op, del dem og plant dem med 10 centimeters mellemrum. Året efter blomstrer påskeliljerne igen.

 

 

Tip

Hvis du ønsker at flytte dine påskeliljer, er et godt tidspunkt imens der endnu er blade på, idet det er nemmest at arrangere placeringen, når man har overblik over, hvor planterne står. Flyt påskeliljerne lige efter blomstring. Påskelilje tåler også flytning under blomstring. 

  • fyens.dk