Fire ting, du skal vide om de ædle bobler

Boblerne forsvinder i en god champagne, hvis glasset ikke er renset for sulfo-rester. Et højt slankt glas er helt klassisk, men ældre champagner kan med fordel serveres i et større vinglas for at sikre det fulde udbytte af duften. Arkivfoto

Fire ting, du skal vide om de ædle bobler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dybe kalkkældre

Champagne er omgærdet med mystik. Produktionsmetoden er raffineret og omstændelig i de dybe kalkkældre under den flade nordfranske slette, og så kræver vinen både opmærksomhed og måske også tilvænning på grund af den skrappe syre.

Med eller uden årgang

Champagne er enten med eller uden årgang. Den første er producentens udtryk for husets stil og konsistent fra år til år, mens årgangschampagne eller vintage champagne er lavet på druer fra et enkelt år. Vinen veksler alt efter vejr, modning og høst. Den ene er ikke finere end den anden, og man kan sagtens lægge en non-vintage i kælderen nogle år.

De rigtige glas

Det rigtige glas til champagne er først og fremmest et rent glas. Det må hverken lugte af skab, støv eller have den mindste rest af opvaskemiddel, som er gift for de bobler, som fornøjer øjet og bringer champagnens duftstoffer op til overfladen i glasset. Og et såkaldt flute - et højt, slankt glas - samler netop duften bedre end det klassiske coupe, et flad, lavt glas. De høje glas har desuden den fordel, at man kan følge boblerne på vej op gennem den gyldne væske. Ældre champagner og basis-champagne fra kvalitetsproducenter kan have godt af servering i et stort vinglas for at sikre det fulde udbytte af duften.

Temperaturen

Champagne skal drikkes kold, mellem 8 og 10 grader. Du kan godt gemme en halv flaske champagne på køl til dagen efter med en særlig prop med fjederlukning, hvis ikke hele flasken bliver drukket. En flaske skal åbnes med forsigtighed for at undgå spild (og øjenskader) ved at fjerne ståltråden og lirke proppen løs, inden man efter et stille puf kan skænke til sig selv, tjekke for prop og servere for gæsterne.

De tre druer bag vinen

Mange champagner er bygget på den hellige treenighed af chardonnay (giver syre og friskhed) pinot noir (giver fylde) og pinot meunier (giver frugt). En champagne af typen blanc de blancs er alene lavet på chardonnay, mens blanc de noirs er på den røde drue pinot noir (men uden farve fra drueskallerne).

Fire ting, du skal vide om de ædle bobler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce