Fire dage, 10 bjerge og et godt formål

Selv om der venter Cykelnervens ryttere 10 barske bjerge i Frankrig, er det ikke et cykelløb men et velgørenhedsarrangement, hvor deltager blot bliver udfordret maksimalt. For fire af de fynske deltagere, Maria Schmidt (t.v.), Jan Knudsen (midt t.v.), Anja Saabye (midt t.h.) og Dennis Ross (t.v.) fylder det sociale imidlertid mindst lige så meget som det at komme hurtigst fra bund til bjergtop i Pyrenæerne. Foto: Robert Wengler

Fire dage, 10 bjerge og et godt formål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når 260 cykelryttere midt i juni tager livtag med nogle af de mest ikoniske bjergtoppe i Pyrenæerne, er det ikke kun for at udfordre sig selv fysisk. De bestiger også 10 stejle tinder for et godt formål.

Når en sværm af racercykler midt i juni tilbagelægger omkring 355 kilometer i Pyrenæerne og klatrer op over stejle bjergtinder som Col d'Aspin, Col du Tourmalet og Col d'Aubisque, lider rytterne for en god sag.

Forinden har de udover egenbetalingen på 9.900 kroner i gennemsnit fundraiset 15.000 kroner gennem arrangementer og sponsorer, inden de ved at gennemføre fire stenhårde etaper sætter kronen på værket. Og kombinationen af hårde fysiske udfordringer og velgørenhed tiltrækker mange.

Siden Scleroseforeningen i 2014 lancerede Cykelnerven, er de 55 ryttere blevet til 260, og deres bevæggrunde for at deltage er vidt forskellige.

- Nogle har kun siddet på en racercykel et års tid, mens andre har kørt alverdens løb og søger nye udfordringer. Vi lægger altid vores rute op ad Tour de France-ruten og de bjerge, der kan blive afgørende en måned senere, og så kan man sidde og se de professionelle køre op ad de samme bjerge, siger Jakob Gura, der er eventkoordinator for Scleroseforeningen og medarrangør af Cykelnerven.

Foreningen spottede for år tilbage, at man i udlandet kunne rejse penge ved at lave unikke events, og at der i Danmark var grobund for noget lignende. Hos Cykelnerven er der hverken løbsnumre eller præmier til de hurtigste bjerggeder. I stedet gælder det om at rejse penge til forskning i sygdommen, og mange af rytterne fra 2014 er stadig med.

Magasinet Gear har mødt fire af de fynske ryttere, der - med eller uden sygdommen - klikker ind i pedalerne den 13. juni og fire dage frem.

Fakta om sklerose
I Danmark lever cirka 16.000 mennesker med diagnosen multipel sklerose. Af disse er ca. 2/3 kvinder. Danmark har en af de højeste forekomster af sklerose i verden.Sklerose nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer. Det kan for eksempel være følelsesforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkaldte kognitive symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Man kender endnu ikke den præcise årsag til sklerose, og det er umuligt at forudsige sygdomsforløbet nøjagtigt for den enkelte skleroseramte.

Kilde: Scleroseforeningen

Rutens bjerge
Cykelnervens rute er forskellig fra år til år, men den lægger sig altid op ad de bjerge, som man forventer kan have afgørende betydning i Tour de France en måneds tid senere. I år skal rytterne bestige følgende bjerge i Pyrenæerne:Etape 1:

Col du Portillon (8,3 km á 7,1%) Col de Menté (6,9 km á 8,1%)

Etape 2:

Col de Peyragudes (14,9 km á 6,7%) Col de Val Louron Azet (7,5 km á 8%) Col du Portet (16 km á 8,7%)

Etape 3:

Col d'Aspin (12 km á 6,5%) Col du Tourmalet (17,1 km á 7,3%)

Etape 4:

Col de Bordéres (8,6 km á 5,8%) Col du Soulor (7 km á 8%) Col d'Aubisque (16,6 km á 4,9%)

Fire dage, 10 bjerge og et godt formål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce