Femstjernede bobler til årets sidste aften

Ren chardonnay eller ren pinot noir - eller en blanding med pinot meunier. Champagne er en spændende verden med mange facetter og farver. Foto: Kenneth Klingenberg

Femstjernede bobler til årets sidste aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vinredaktørerne tester champagne i god tid, så du kan nå at købe bobler til årets sidste aften: Her er gode bud fra 141 kroner og tre femstjernede køb på ren chardonnay og ren pinot noir.

Årets test af champagne spænder fra de friske blanc de blanc på ren chardonnay til komplekse fadlagede med årgang.

Palmer & Co. Brut Réserve, Reims, Champagne, Frankrig, Juuls.dk: 269 (normal 299) kroner (12 procent)
Palmer & Co. Brut Réserve, Reims, Champagne, Frankrig, Juuls.dk: 269 (normal 299) kroner (12 procent)Cirka 50 procent chardonnay, en tredjedel pinot noir og en smule pinot meunier. Dosage: 8 g/l. Lys gylden med mange bobler i glasset. Bolsje og svagt metallisk præg sammen med citronsaft i duften. Udmærket mundvandsdrivende syrlighed og en østers-tillokkende bitterhed i afslutningen. Sødmen, som vinen også har, virker mere som en tilsat end som en sødme forårsaget af druerne. En standard-komposition som udmærker sig ved at være noget billigere (på tilbud) end lignende varer som Veuve Clicquot (den gule enke) og Moët & Chandons Brut Impérial. Tre stjerner. Ingen væsentlig forskel på glassene.

Cirka 50 procent chardonnay, en tredjedel pinot noir og en smule pinot meunier. Dosage: 8 g/l. Lys gylden med mange bobler i glasset. Bolsje og svagt metallisk præg sammen med citronsaft i duften. Udmærket mundvandsdrivende syrlighed og en østers-tillokkende bitterhed i afslutningen. Sødmen, som vinen også har, virker mere som en tilsat end som en sødme forårsaget af druerne. En standard-komposition som udmærker sig ved at være noget billigere (på tilbud) end lignende varer som Veuve Clicquot (den gule enke) og Moët & Chandons Brut Impérial. Tre stjerner. Ingen væsentlig forskel på glassene.

Palmer & Co Vintage 2009 Brut, 12 procent, 529 kr. Juuls.dk
Palmer & Co Vintage 2009 Brut, 12 procent, 529 kr. Juuls.dkSmå fine bobler, Frisk næse med æbler, lyst brød og en lille røget tone. Slank i første hug med syrebid og æbler fulgt op af bitter æbleskræl - en champagne til den seriøse, stramme side med lang eftersmag og mundvandsdrivende syre. Mellemfyldig med god struktur. 50/50 chardonnay og pinot noir. Tre stjerner.

Små fine bobler, Frisk næse med æbler, lyst brød og en lille røget tone. Slank i første hug med syrebid og æbler fulgt op af bitter æbleskræl - en champagne til den seriøse, stramme side med lang eftersmag og mundvandsdrivende syre. Mellemfyldig med god struktur. 50/50 chardonnay og pinot noir. Tre stjerner.

Champagne Dom Perignon Vintage 2008 Brut, 12,5 procent, 1249 kr. hos udvalgte forhandlere. Årgang 2009 er på tilbud til 999 kr. hos vildmedvin.dk
Champagne Dom Perignon Vintage 2008 Brut, 12,5 procent, 1249 kr. hos udvalgte forhandlere. Årgang 2009 er på tilbud til 999 kr. hos vildmedvin.dkSmå fine bobler, elegant røget udtryk i næsen med et nærmest burgundisk udtryk, som går igen i munden. Meget elegant og subtil, ret tilbagetrukket og blød med behersket syre. Voksen-champagne med noter af røg i finalen. Testens i særklasse dyreste flaske. Man kan få to Bollinger Grand Année for en Dom Perignon, næsten tre Gratien med årgang, så vi er ude i feinschmeckeriet. Spørgsmålet er, om man er vild med stilen - Dom P. minder med røg og smørret fadpræg om de hvide vine fra Bourgogne. I Bollingers årgangschampagne får man samme cremethed og i Gratiens mere ekspressive noter af æbler og chokolade. Men ingen af de to har samme sfæriske lethed som denne. Dom P. Har i den grad ballon. Med tanke på prisen burde vi nok lande på tre stjerner - man får, hvad man betaler for - men den er smægtende god, så vi kvitterer med én mere. Fire stjerner.

Små fine bobler, elegant røget udtryk i næsen med et nærmest burgundisk udtryk, som går igen i munden. Meget elegant og subtil, ret tilbagetrukket og blød med behersket syre. Voksen-champagne med noter af røg i finalen. Testens i særklasse dyreste flaske. Man kan få to Bollinger Grand Année for en Dom Perignon, næsten tre Gratien med årgang, så vi er ude i feinschmeckeriet. Spørgsmålet er, om man er vild med stilen - Dom P. minder med røg og smørret fadpræg om de hvide vine fra Bourgogne. I Bollingers årgangschampagne får man samme cremethed og i Gratiens mere ekspressive noter af æbler og chokolade. Men ingen af de to har samme sfæriske lethed som denne. Dom P. Har i den grad ballon. Med tanke på prisen burde vi nok lande på tre stjerner - man får, hvad man betaler for - men den er smægtende god, så vi kvitterer med én mere. Fire stjerner.

Champagne Pierre Bertrand Premier Cru, 12 procent, 250 kr. (normalpris 275 kr.) hos Vinova
Champagne Pierre Bertrand Premier Cru, 12 procent, 250 kr. (normalpris 275 kr.) hos Vinova:Mange, flotte bobler. Lidt lukket næse med brød og æble. Mellemfyldig i munden med lille sødme, stødt æble og frisk syre i kombination med grapebitterhed. Men absolut pæn champagne til prisen med en god balance mellem sødme og syrespark - allrounder på den gode måde. Fire stjerner.

Mange, flotte bobler. Lidt lukket næse med brød og æble. Mellemfyldig i munden med lille sødme, stødt æble og frisk syre i kombination med grapebitterhed. Men absolut pæn champagne til prisen med en god balance mellem sødme og syrespark - allrounder på den gode måde. Fire stjerner.

R. Pouillon & Fils Rosé Brut, Mareuil-sur-Aÿ, Champagne, Frankrig, Vinova.dk: 375 kroner (12 procent)
R. Pouillon & Fils Rosé Brut, Mareuil-sur-Aÿ, Champagne, Frankrig, Vinova.dk: 375 kroner (12 procent)100 procent pinot noir (druerne er udblødt sammen med mosten - i modsætning til en traditionel rosé-champagne som laves ved at blande rødvin i hvidvin). Dosage: 8 g/l. Dyrket efter økologiske og biodynamiske principper, men ikke certificeret. Mørk laksefarvet med fine, små bobler i glasset og en duft af bløde bær, jordbær og karamel-sprinklede hindbær og en antydning af fad. Pinot noir træder i karakter i smagen, hvor man kortvarigt kan komme i tvivl, om man er kommet til at blande en god bourgogne med nogle bobler. Her er klassisk pinot-frugt med sødmefulde jordbær og hindbær, granatæble og endda en snert af anis, understøttet af fin syrlighed, mens et behersket fadpræg afslutter oplevelsen. Hvis du dybest set ikke er til hvidvin, men godt kan lide tanken om champagne og bobler, er denne vin et oplagt bud. Fem stjerner.

100 procent pinot noir (druerne er udblødt sammen med mosten - i modsætning til en traditionel rosé-champagne som laves ved at blande rødvin i hvidvin). Dosage: 8 g/l. Dyrket efter økologiske og biodynamiske principper, men ikke certificeret. Mørk laksefarvet med fine, små bobler i glasset og en duft af bløde bær, jordbær og karamel-sprinklede hindbær og en antydning af fad. Pinot noir træder i karakter i smagen, hvor man kortvarigt kan komme i tvivl, om man er kommet til at blande en god bourgogne med nogle bobler. Her er klassisk pinot-frugt med sødmefulde jordbær og hindbær, granatæble og endda en snert af anis, understøttet af fin syrlighed, mens et behersket fadpræg afslutter oplevelsen. Hvis du dybest set ikke er til hvidvin, men godt kan lide tanken om champagne og bobler, er denne vin et oplagt bud. Fem stjerner.

Champagne Le Mesnil Blanc de blanc Brut Grand Cru, 12,5 procent, 324,95 kr./249,95 kr. v. 12 fl. hos Philipson Wine
Champagne Le Mesnil Blanc de blanc Brut Grand Cru, 12,5 procent, 324,95 kr./249,95 kr. v. 12 fl. hos Philipson WineFine bobler, æblesødme og gær i næsen. Sprød syre, klar vin med grønne æbler og æbleskræl i frugten. Blød og cremet i munden - ukompliceret og klassisk i sit udtryk. Meget fin champagne på ren chardonnay - ikke mindst til tilbudsprisen, hvis man går sammen med naboen og køber en kasse. Fem stjerner.

Fine bobler, æblesødme og gær i næsen. Sprød syre, klar vin med grønne æbler og æbleskræl i frugten. Blød og cremet i munden - ukompliceret og klassisk i sit udtryk. Meget fin champagne på ren chardonnay - ikke mindst til tilbudsprisen, hvis man går sammen med naboen og køber en kasse. Fem stjerner.

Bollinger La Grande Année 2007, 12 procent, 599,95 kr. v. 6 flasker hos Philipson Wine
Bollinger La Grande Année 2007, 12 procent, 599,95 kr. v. 6 flasker hos Philipson WineFine bobler. Røget tone med lidt gær og brød i duften sammen med moden figen. Lækket oxideret præg med nødder og lys chokolade i munden. Cremet og blød med en behersket syre, men tilstrækkelig til at få mundvandet til at løbe. 70 procent pinot noir/30 procent chardonnay fra grand cru-marker. Samme årgang som Vallois, men mildere og mere rund og kompleks - og dobbelt så dyr ? Det sidste koster en stjerne. Tre stjerner.

Fine bobler. Røget tone med lidt gær og brød i duften sammen med moden figen. Lækket oxideret præg med nødder og lys chokolade i munden. Cremet og blød med en behersket syre, men tilstrækkelig til at få mundvandet til at løbe. 70 procent pinot noir/30 procent chardonnay fra grand cru-marker. Samme årgang som Vallois, men mildere og mere rund og kompleks - og dobbelt så dyr ... Det sidste koster en stjerne. Tre stjerner.

Mailly Grand Cru Brut Réserve, Mailly, Champagne, Frankrig, Laudrup.dk: 399/351 kroner v. 6 fl. (12 procent)
Mailly Grand Cru Brut Réserve, Mailly, Champagne, Frankrig, Laudrup.dk: 399/351 kroner v. 6 fl. (12 procent)75 procent pinot noir, 25 procent chardonnay. Dosage: 7-8 g/l. Lys gylden med mange og store bobler i glasset. Frisk duft med citrus og grøn melon. Urtet med kraftige bobler i munden, fast syre og en bitterhed der vokser frem i afslutningen og lægger sig over tungen. Den kan formentlig skære lige igennem selv den ondeste limfjordsøsters (og det er ikke nogen dårlig egenskab), men denne vin fra kooperativet i Mailly vil garanteret smage bedre om et år. Eller to. Prisen taget i betragtning - og med tanke på de mange alternativer i samme prisklasse - bliver det derfor kun til tre små stjerner.

75 procent pinot noir, 25 procent chardonnay. Dosage: 7-8 g/l. Lys gylden med mange og store bobler i glasset. Frisk duft med citrus og grøn melon. Urtet med kraftige bobler i munden, fast syre og en bitterhed der vokser frem i afslutningen og lægger sig over tungen. Den kan formentlig skære lige igennem selv den ondeste limfjordsøsters (og det er ikke nogen dårlig egenskab), men denne vin fra kooperativet i Mailly vil garanteret smage bedre om et år. Eller to. Prisen taget i betragtning - og med tanke på de mange alternativer i samme prisklasse - bliver det derfor kun til tre små stjerner.

Francois Vallois Champagne Brut 2007 Blanc de blancs, 12 procent, 275 kr. hos Odense Vin Import - bestil på jan@odensevinimport.dk
Francois Vallois Champagne Brut 2007 Blanc de blancs, 12 procent, 275 kr. hos Odense Vin Import - bestil på jan@odensevinimport.dkNæse med æbleskræl, sprødt æble, lyst brød og lidt marcipan. Syren rykker godt i mundhulen, her er sødme fra lys chokolade, modent grønt æble og marcipangris i en pænt fyldig champagne med oprensende bitterhed fra æbleskræl i finalen. Mundrensende vin med en syre, som kalder på en slurk mere. Absolut pæn til prisen. Fire stjerner.

Næse med æbleskræl, sprødt æble, lyst brød og lidt marcipan. Syren rykker godt i mundhulen, her er sødme fra lys chokolade, modent grønt æble og marcipangris i en pænt fyldig champagne med oprensende bitterhed fra æbleskræl i finalen. Mundrensende vin med en syre, som kalder på en slurk mere. Absolut pæn til prisen. Fire stjerner.

L. Bénard-Pitois Brut, Mareuil-sur-Aÿ, Champagne, Frankrig, Bichelvine.dk: 225 kroner (12 procent)
L. Bénard-Pitois Brut, Mareuil-sur-Aÿ, Champagne, Frankrig, Bichelvine.dk: 225 kroner (12 procent)60 procent pinot noir, 40 procent chardonnay. Dosage: ? (brut garanterer under 12 g/l). Lys gylden med en del bobler i glasset. Parfumeret med en snert af halspastil, samt hø og modne æbler og måske lidt kælder og træ. Forholdsvis kontant angreb i munden og vinen har tyngde nok til at kunne gennemføre det med svagt frugtsødme, tydelig citrussyrlighed og i afslutningen grapebitterhed samt en pæn længde på eftersmagen. En lettere stovt vin som kan klare en del mad. Fire små stjerner.

60 procent pinot noir, 40 procent chardonnay. Dosage: ? (brut garanterer under 12 g/l). Lys gylden med en del bobler i glasset. Parfumeret med en snert af halspastil, samt hø og modne æbler og måske lidt kælder og træ. Forholdsvis kontant angreb i munden og vinen har tyngde nok til at kunne gennemføre det med svagt frugtsødme, tydelig citrussyrlighed og i afslutningen grapebitterhed samt en pæn længde på eftersmagen. En lettere stovt vin som kan klare en del mad. Fire små stjerner.

Augustin Cuvée CCXCI Elément Terre Brut, Avenay Val d'Or, Champagne, Frankrig, Peetzhansen-champagne.com: 233 kroner v. 6 fl. (12 procent)
Augustin Cuvée CCXCI Elément Terre Brut, Avenay Val d?Or, Champagne, Frankrig, Peetzhansen-champagne.com: 233 kroner v. 6 fl. (12 procent)100 procent pinot noir. Dosage: "Lidt" iflg. importøren (brut garanterer under 12 g/l). Biodynamisk. Vin fra 2014. Let mørkgylden med en del store bobler i glasset. Mørkt parfumeret med let stødte æbler, efterårsskovbund og et strejf af toast. Syren er for så vidt på plads og giver en vis friskhed i smagen, men der er fokus på mørkere, ristede toner, mørk æblemost, endda en snert af anis og en eftersmag der bevæger sig retning af svampe. Spændende vin som ville egne sig til fasansuppe og andet fjerkræ ledsaget af svampe. Fire store stjerner.

100 procent pinot noir. Dosage: "Lidt" iflg. importøren (brut garanterer under 12 g/l). Biodynamisk. Vin fra 2014. Let mørkgylden med en del store bobler i glasset. Mørkt parfumeret med let stødte æbler, efterårsskovbund og et strejf af toast. Syren er for så vidt på plads og giver en vis friskhed i smagen, men der er fokus på mørkere, ristede toner, mørk æblemost, endda en snert af anis og en eftersmag der bevæger sig retning af svampe. Spændende vin som ville egne sig til fasansuppe og andet fjerkræ ledsaget af svampe. Fire store stjerner.

Alfred Gratien Blanc de blancs 2012, 12,5 procent, 450 kroner v. 2 fl. hos bichelvine.dk
Alfred Gratien Blanc de blancs 2012, 12,5 procent, 450 kroner v. 2 fl. hos bichelvine.dkFlotte, små bobler i rigt mål. Lyst brød, gær, æbler og fudgesødme i næsen. Toastbrød, lys chokolade og æbler i smagen. Meget elegant champagne med cremet mundfornemmelse - sprød, men med en behagelig sødme, som pleaser og dermed mindre skræmmende for nybegyndere ud i champagne end syrebasser med en kurv fuld af golden delicious. Fem stjerner.

Flotte, små bobler i rigt mål. Lyst brød, gær, æbler og fudgesødme i næsen. Toastbrød, lys chokolade og æbler i smagen. Meget elegant champagne med cremet mundfornemmelse - sprød, men med en behagelig sødme, som pleaser og dermed mindre skræmmende for nybegyndere ud i champagne end syrebasser med en kurv fuld af golden delicious. Fem stjerner.

Remi Henry Grand Cru Brut, Bouzy, Champagne, Frankrig, Peetzhansen-champagne.com: 141 kroner v. 6 fl. (12 procent)
Remi Henry Grand Cru Brut, Bouzy, Champagne, Frankrig, Peetzhansen-champagne.com: 141 kroner v. 6 fl. (12 procent)70 procent pinot noir, 30 procent chardonnay. Dosage: 8 g/l. Ret lys med små bobler i glasset. Æble og lysebrune kvæder sammen med en snert af syrener i duften. Forholdsvis tydelig, men dog balanceret syre i munden og en æblepræget frugtig smag, som løber over tungen ret hurtigt - og er væk. En oplagt vin til sidst på aftenen, hvis du insisterer på at køre igennem med champagne, og smagsløgene efterhånden er blevet trætte. Prisen gør den også egnet som fyld i en cocktail. (Dem præsenterer vi næste søndag). Tre stjerner.

70 procent pinot noir, 30 procent chardonnay. Dosage: 8 g/l. Ret lys med små bobler i glasset. Æble og lysebrune kvæder sammen med en snert af syrener i duften. Forholdsvis tydelig, men dog balanceret syre i munden og en æblepræget frugtig smag, som løber over tungen ret hurtigt - og er væk. En oplagt vin til sidst på aftenen, hvis du insisterer på at køre igennem med champagne, og smagsløgene efterhånden er blevet trætte. Prisen gør den også egnet som fyld i en cocktail (dem præsenterer vi næste søndag). Tre stjerner.

Femstjernede bobler til årets sidste aften

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce