Hun kan godt lide, når ting giver mening. Men hvordan finder man mening i psykisk vold og 16 måneder på krisecenter? Den tv-kendte boligstylist Mette Helena Rasmussen indretter fællesrum for Danner og skaber hjem for kvinder, der har været igennem det samme som hende. Og så fortæller hun sin historie for at bryde fordomme og tabuer.

Dette kunne være en historie om ydmygelser og trusler, og om hvordan man langsomt piller et menneske helt og holdent fra hinanden. Men det er det ikke.

Dette er historien om Mette Helena Rasmussen, der er virksomhedsejer, tv-kendt boligstylist og tidligere beboer på krisecenteret Danner.

Der lærte hun at gøre sig selv usynlig i konflikter for at undgå, at de eskalerede, og voldspiralen kørte videre. Men hun er ikke længere usynlig. Til gengæld gør vi manden, der udsatte hende for psykisk vold, usynlig, for at han ikke skal skygge for Mette Helena Rasmussens ord og ønske om at nedbryde tabuer om kvinder på krisecentre. Og hendes arbejde for at gøre livet en lille smule nemmere for voldsramte kvinder ved at hjælpe dem med at skabe et hjem efter krisen. Som hun selv har gjort det.

Mette Helena Rasmussen

Født i 1981.Er boligstylist, kunstmaler og virksomhedsejer.

Mette Helena Rasmussen blev kendt som professionel tingfinder i "Loppe Deluxe", indretningsdommer i "Nybyggerne" og indretningsekspert i "Go' Morgen Danmark" alle på TV2. Hun har desuden lavet programmerne "Nyt hjem uden vold" på DR2.

Hun er uddannet Master in Fine Arts fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i 2011.

Ejer af Retro Villa, laver stylingsopgaver for blandt andre Gense og Georg Jensen Damask, og laver boligreportager for en række danske boligmagasiner.

Bor på Amager med sine to børn.

Bunker og erfaringer

Der er billeder mellem gulv og stuk i den højloftede 100 år gamle københavner-lejlighed. Hun har sammensat mosaikker af kunsttryk, malerier og genbrugsfund og farvekoordineret dem gennem lejlighedens rum. Blå og rolige i spisestuen. Farverige på en rød baggrund bag sofaen. På plankegulvet ligger biler og et enkelt bortkommet hjul og vidner om, at her også bor et par børn, som får lov til at lege og rode. De efterlader sig spor og bunker, ligesom Mette Helena Rasmussen selv gør. Hele tiden.

For det at have ret til at sætte aftryk er en essentiel del af at have et hjem. Det er en af de erfaringer, hun og børnene tog med sig fra 16 måneder i et ni kvadratmeter værelse på krisecenteret Danner i midten af København.

- Jeg nyder at rode, siger hun og griner lige stort med øjne og mund.

Det er tydeligt på både vægge og reoler, at boligstylisten Mette Helena Rasmussen er samler. Hun smider nødigt noget ud, for måske kan det bruges igen. Og måske kan hendes erfaringer, ligegyldigt hvor dyrekøbte de er, også bruges igen.

- Jeg kan godt lide at hente mening i ting og oplevelser. Så jeg er glad for, at jeg har fundet en måde af bruge de erfaringer, jeg har fået gennem alle de år i et dysfunktionelt forhold og på krisecenteret. Jeg har fået smeltet dem sammen med min passion for indretning og hjem, så det er meningsfuldt, siger hun.

På krisecenter

For Mette Helena Rasmussen er hendes hjem en hule. Det er et sted, hvor hun holder store fester eller kunstudstillinger. Det er åbent for gæster og lejere. Men det er ikke længere et sted, at en kæreste får lov til at bo. Og det er heller ikke længere et sted, hvor psykisk vold, trusler eller kontrol hører til.

- Når man har været så udsat i sit hjem tidligere, så betyder det noget andet for en, siger hun.

I to DR2-programmer "Nyt hjem uden vold" har hun brugt sine erfaringer og sin faglighed til at indrette hjem til voldsramte kvinder, der skulle starte forfra efter tiden på krisecenter. Og sideløbende har hun sat sig for at indrette et fællesrum til seks udflytterboliger på Jægerspris Slot. De skal tage noget af presset på krisecentrene, der hver dag må afvise kvinder, fordi der ikke er plads nok. Op mod 50 procent af de voldsramte kvinder, der henvender sig til krisecentrene bliver afvist.

Mette Helena Rasmussen og hendes to børn var i den halvdel, der fik en plads, da de havde brug for det. Vi skruer tiden tilbage for at forstå, hvordan hun flyttede fra sit hjem og ind på ni kvadratmeter med køjeseng, slå ud-sofa og fællesrum i 16 måneder.

- Jeg havde aldrig hørt om krisecentre og Danner, før jeg læste en artikel i mit fagblad "De farver", om den restaurering Danner gik igennem. Og jeg kan huske, at da jeg læste artiklen første gang, tænkte jeg, at havde det været mig, der stod for renoveringen, havde jeg ikke valgt de der tapeter, griner Mette Helena Rasmussen og fortsætter:

- Jeg blev meget optaget af at læse om de tanker, som arkitekterne havde gjort sig omkring at skabe et miks mellem institution og hjem. Og så havde jeg bladet liggende på mit sengebord. Jeg læste artiklen flere gange, inden jeg tænkte: Gad vide, hvornår jeg egentlig selv er et sted, hvor jeg har brug for at bede om hjælp? Kunne det være et sted, hvor jeg tager hen? Kunne jeg flytte ind der?

Det kunne hun, efter at psykologsamtaler, socialrådgivning ved Mødrehjælpen og et forløb ved behandlingstilbuddet Dialog mod Vold intet ændrede i hendes liv.

- Det er helt vildt at tage den beslutning at gå fra noget, som man gerne ville have haft. Og være i sorg over noget, man ikke fik, at føle sig smidt ud af sit eget hjem og føle sig totalt mishandlet af det menneske, man har været helt vildt forelsket i, siger hun om depressionen, der fyldte de første seks måneder af krisecenteropholdet.

Nye hjem uden vold

- Jeg var virkelig, virkelig deprimeret. Jeg kunne ikke arbejde eller foretage mig noget. Og så var der en af de andre kvinder, der skulle flytte ud, og det var hun deprimeret over. Nu var hun endelig gået fra sin mand og havde boet på Danner i det smukke hus med smukke vinduer, og så havde hun fået en lejlighed ovre i Blågården med savsmuldstapet i loftet og betonvægge og nogle naboer, der lugtede helt forkert. Hun var totalt ulykkelig, det var slet ikke det, hun ville. Og det er jo sådan, at får man tilbudt en akutbolig, skal man sige ja, fortæller Mette Helena Rasmussen, der rejste sig af depressionen og tog med kvinden ud for at se på boligen.

- Da jeg kom over og så den lejlighed, skete der bare et eller andet med min hjerne, og jeg så masser af muligheder i hendes helvede. Så startede vi med køkkenet, og det blev skide flot. Og så gik vi videre med entreen og tog badeværelset. I hele den proces havde hun sagt, jeg måtte gøre lige, hvad jeg ville. Men da vi nåede til soveværelset, havde hun fået ejerskab. Der havde hun ligget og malet alle de paneler, og det var blevet hendes hjem. Hun havde fået det indtaget og inderliggjort, mens hun satte sine aftryk, siger hun.

Og da den første lejlighed var færdig, fortsatte hun i de næste lejeboliger, som kvinder, hun havde delt krise med, fik.

- Jeg fik det simpelthen så godt af det. Det var bare ren synergi. For det er hårdt at flytte med ingenting. Nu skete der noget, og det blev mere overskueligt og nemmere at øjne, at det kunne blive til et hjem på et tidspunkt, siger hun.

Det er de processer, hun gentog med Hanne og Bella i tv-programmerne. Og det var den proces hun startede selv, da hun flyttede ind i et dødsbo af en højloftet lejlighed efter mere end et år på Danner. Det var lykke at ligge på en boksmadras og have 150 kvadratmeter, der skulle gennemrenoveres, og en hel masse møbler, hun aldrig havde troet, at hun skulle se igen.

- Jeg havde tænkt, gad vide, om de nogensinde kan blive mine igen, eller om det er blevet sådan en sommerfugl, som nogen har rørt ved for meget, og så kan den ikke flyve. Men jeg var bare så pisseglad, smiler hun.

Rum for rum arbejdede hun sig frem til et hjem, hvor hun bestemmer. Hvor frihed er, at billederne hænger skævt, og hvor der er små bunker af rod og liv rundt omkring. Og bunkerne er vigtige.

- Da jeg boede på Danner, savnede jeg retten til at efterlade spor efter mig selv. Jeg syntes, det var svært det der med, at man ikke måtte efterlade bunker, at man skulle anonymisere sig selv. At fællesrummene skulle efterlades, som var det et campingkøkken, man gjorde rent. Derfor har jeg også fokuseret på, at der skal være plads til aftryk og børnetegninger i fællesrummet på Jægerspris. Man skal føle, at der er plads til, at man er der, siger hun.

Brændt barn

Mette Helena Rasmussen har flyttet sig. Ud af det voldelige hjem og det voldelige forhold. Men selv midt i det virvar af glæde, farver, æstetik og kreativitet, som hendes hjem er, sidder hun med mærker på sjælen. Et brændt barn kalder hun sig selv. Kærligheden har hun ikke store forventninger til. Og selv om forelskelser har ramt hende med lykke, er der ikke længere plads til en mand i hendes hjem eller drømmen om far, mor og børn.

- Jeg forstod ikke, hvad der havde ramt mig. Jeg ville egentlig bare have en normal familie. Men den drøm kan fylde så meget og være en drivkraft til at overleve og udholde de mest vanvittige ting. Jeg ville strække mig rigtig langt for at få det, og måske, hvis jeg strakte mig lidt længere, ville det lykkedes. Jeg håbede i hvert fald rigtig meget, fortæller hun.

- Men jeg er kommet langt i min proces. Jeg skammer mig ikke længere. Det gjorde jeg meget i starten, både mens jeg levede i det, og mens jeg var på Danner. Jeg havde mine egne fordomme om, hvem der flyttede på krisecenter, og jeg var en succesfuld, veluddannet kvinde med egen virksomhed fra en familie af ressourcestærke, veluddannede forældre. Jeg skammede mig over, at jeg var så dum. Men jeg har fået en hel anden forståelse for, hvordan det her kan ramme, når ens drømme fylder alt, alt for meget. Jeg skammer mig ikke længere, og derfor tør jeg sige det højt, siger hun.

Og så er vi tilbage til det, Mette Helena Rasmussen sagde i begyndelsen af artiklen: Hun kan godt lide at finde mening i ting. Og det, der gør hendes fortid meningsfuld er, hvis andre kan bruge den. Det kan de, når hun fortæller om den.

- Jo mere ærlig jeg er, jo mere god feedback får jeg. For eksempel når jeg fortæller om mine oplevelser på instagram. For nylig skrev en kvinde til mig, at hun lige var flyttet ind på Danner, og hun havde ligget og tudet på sin seng en uge. Men hun syntes, det var fantastisk at få at vide, at jeg, som var den sidste i verden, hun havde forestillet sig bo der, også havde gjort det. På en eller anden måde kunne hun bruge det til noget. Det gør mig glad, når mine erfaringer kan bruges konstruktivt til at hjælpe andre kvinder. Eller når nogen kan blive klogere på, hvad det at leve i et dysfunktionelt forhold handler om, siger Mette Helena Rasmussen.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Læs boligmagasin: Om et hjem uden vold, nye trends og masser af inspiration

Læs boligmagasin: Om et hjem uden vold, nye trends og masser af inspiration

Tre kogebogsforfatteres køkkengrej til den øde ø

Tre kogebogsforfatteres køkkengrej til den øde ø

Opgradér Ikea-køkkenet: - Godt design behøver ikke være sindssygt dyrt

Opgradér Ikea-køkkenet: - Godt design behøver ikke være sindssygt dyrt