Én Gry & Sif, der er kendt for sine smukke, nepalesisk filtdesign er klar med en kollektion i et helt nyt materiale - nemlig stentøj. Men der er ikke langt fra filt til ler, hvis man spørger Gry Staunstrup, der er designeren bag Én Gry &

Kærligheden til håndlavet design og håndværk er nerven i Én Gry & Sif. Siden 2000 har Gry Staunstrup, der står bag det danske mærke, skabt kunst og design i filt formet og forarbejdet i hånden. Men i år kan Én Gry & Sif præsentere en ny kollektion i et nyt materiale. Designeren har nemlig givet sig i kast med stentøj.

Selvom man skulle tro, at der er en verden til forskel på filt og ler - så er det ikke så langt fra hinanden endda. Begge dele er nemlig naturlige materialer, der kan formes i det uendelige.

Blå bog

Én Gry og Sif startede i 2000 af Gry Staunstrup og hendes søster Sif. I dag er det kun Gry Staunstrup, der kører virksomheden videre.Hun er 40 år og gift med manden Christian.

De bor i Ringsted på landet med deres fire børn Marvin på 10, Fenter på 7, Fay på 5 og Morgan på 9 måneder.

 

- Jeg synes, det er fascinerende, at man af næsten uforarbejdede materialer kan skabe alverdens former og farver. Jeg kan lide de det rå og autentiske look. De materialer, jeg arbejder med, er smukke i sig selv, mener Gry Staunstrup.

De inspirerende kvinder

Rejsen startede i bogstavelig forstand for snart 17 år siden, da Gry Staunstrup og hendes søster Sif rejste rundt i Asien. På en tur til Nepal forelskede hun sig i landet - naturen og folket.

- Den Nepalesiske natur er virkelig smuk, men det var faktisk ikke den, der fascinerede mig mest. Det var derimod landes befolkning. Selv om landet er et af de fattigste i verden, og deres levestandard er langt fra, hvad vi er vant til i Danmark, blev man overalt mødt af venlighed, smil og en smittende livsglæde. Efter at have vandret i et par uger, ville vi lave frivilligt arbejde på landets skoler. Det var her, vi første gang lagde mærke til, hvordan nepalesiske kvinder kunne forvandle rå fåreuld til diverse fantastiske produkter, fortæller Gry Staunstrup.

De to søstre blev meget inspireret af kvinderne og fik lyst til at lave deres egne designs. I første omgang fik de dem filtet af nepalesiske kvinder, og de var begejstret over resultatet.

- Vi tænkte, hvis andre end os kunne være lige så begejstret, så kunne vi sikkert lave det til en forretning, forklarer Gry Staunstrup.

Det blev starten på Én Gry & Sif. Virksomheden har været i konstant forandring og udvikling siden - præcis som Gry Staunstrup selv. I dag driver hun virksomheden uden sin søster, der er flyttet til udlandet. Men det er også på andre områder, at Én Gry & Sif er vokset.

- Jeg var 23 år, da vi startede, og der var jeg meget inspireret af at lave var modeprodukter, som tasker og tøjklæder. Siden da er der kommet en masse andre produkter til. Man kan sige, at udviklingen i Én Gry & Sif har fulgt min egen udvikling. Da jeg fik børn, blev jeg inspireret til at lave børneprodukter, da jeg kom i den alder, hvor man vil pynte pænt op til jul, blev det startskuddet til at lave juleprodukter. Da jeg flyttede i hus og skulle indrette det, blev jeg mere fokuseret på interiørprodukter, fortæller Gry Staunstrup.

Design skabt i fællesskab

Én Gry & Sifs produkter bliver stadig produceret af nepalesiske kvinder i Nepal, hvor virksomheden har skabt mange trygge arbejdspladser. I 2009 blev Én Gry & Sif certificeret af The World Fair Trade Organization som den første danske virksomhed i branchen for deres arbejde med at skabe bæredygtige produkter i et af verdens fattigste lande.

- Jeg kan godt lide tanken om, at alt er håndlavet. Det er tanken om bæredygtighed, og at der ikke er et kæmpe industriapparat, der skal sættes i gang for at skabe de produkter, som jeg designer, forklarer Gry Staunstrup.

Derfor arbejder hun og de nepalesiske kvinder tæt sammen i produktionen af Én Gry & Sifs produkter. Hun kommer med ideerne, men det er kvinderne, der udformer dem. Men når Gry Staunstrup er i Nepal deltager hun også i selv i produktionen.

- I samarbejde får vi rettet produkterne til, så de får det udtryk, som jeg ønsker. Vi har haft et langt samarbejde, så ofte ved de præcis, hvad jeg ønsker ud fra en meget kortfattet beskrivelse, fortæller Gry Staunstrup.

Naturens materialer

De nepalesiske kvinder er ikke kun kendt for at være dygtige til deres filtarbejde. Der er også en lang og gammel tradition for stentøj. Især i den gamle by Bhaktapur, hvor mange af disse produkter bliver lavet. Og så er der noget genkendeligt i leret, som Gry Staunstrup synes godt om.

- Det, jeg synes, er rigtig fint ved leret, er, at det har den sammen rå, enkelhed over sig, som den rå uld. Mulighederne er mange, da det kan formes i alle de retninger, man ønsker. Ulden slipper jeg bestemt ikke, men jeg synes, at de to materialer har meget tilfældes - og så går de godt sammen, synes Gry Staunstrup.

Hendes nye kollektion består af skåle i to størrelser, en urtepotteskjuler, en høj vase og en lille, buttet vase. Stentøjet findes i to farver - sort med et gyldent skær og hvid og grå. Inspirationen får hun fra sine omgivelser.

-Jeg bliver meget inspireret af landet selv. Alt fra dufte af skønne krydderier, musikken - den rolige nepalesiske meditationsmusik, de flotte farverige kvinder - deres latter og den generelle nepalesiske glæde og omsorgsfuldhed. Alt sammen selvfølgelig blandet med de nordiske værdier - som giver produkterne noget enkelthed, fortæller Gry Staunstrup.

Men når en af hendes ideer skal føres ud i livet, ændrer den ofte form undervejs.

- Materialer som uld og ler kan drejes i mange retninger, når man først begynder at forme dem, forklarer hun og tilføjer:

- Farverne kan udvikle sig i en anden retning, end jeg lige først havde regnet med. Processen er interessant. Man kan starte et sted, og ende et helt andet sted, slutter Gry Staunstrup.

  • fyens.dk