? Hej Kjeld Bjerre - jeg er efterhånden mere end almindelig træt af, at villakvarterets katte har forkærlighed for min have. De urinerer på min persille og purløg, så det er uspiseligt, lægger deres lort på min græsplæne og i mine blomsterbede. Og ikke mindst så springer de op på min bil på en sådan måde, at de ridser lakken på kølerhjelmen. Hvad må jeg foretage mig for at holde de forbandede katte ude af min parcel?

Venlig hilsen 

A.J. Absalonsen    

! Hej Absalonsen - jeg kan til en indledning slå fast, at du må ikke skyde dem!

I "gamle dage" var det jo almindeligt anerkendt, at der var nogenlunde fri jagtret på katte, som ikke kunne finde ud af at holde sig hjemme - på den rigtige side af kvarterets hække. Om det ligefrem var lovligt således at skyde naboens kat, hvis den overskred de tinglyste grænser, skal jeg ikke kunne sige, men det er det så i hvert tilfælde ikke mere: Om du har nok så meget jagttegn, må du ikke skyde en kat, bare fordi den er på afveje - den skal være til væsentlig gene forstået som farlig for sine omgivelser.

Det ændrer dog ikke ved, at man som ejer har pligt til at holde sin kat hjemme - det har man, og det ved de fleste katteejere uden tvivl: Din kat må ikke skide i naboens jordbærbed. Problemet er så bare, at det ved katten ikke. Og nu vil det ligge mig fjernt at opkaste mig til ekspert i kattes psykologi, men jeg kan da sige så meget, at vores egen røde kat - som i grunden er vældig sød - er noget så fløjtende og bedøvende ligeglad med, hvad jeg siger.

Nu har jeg heldigvis ikke indtryk af, at det lille pus generer naboerne, men hvis den gjorde, og jeg derfor følte trang til at forklare den et par sandheder om Mark- og Vejfredslov af 2014, så ville jeg ikke tro, at det ville gøre større indtryk på kræet. Den ville sandsynligvis sige mjav - og så i øvrigt fortsætte med at gøre, som det passer den.

Vi har altså et dilemma - et vaskeægte dilemma: Der er ifølge Danmarks Statistik 1.300.000 katte i Danmark, og det fremgår klart af loven, at uanset hvor meget ejerne holder af de nuttede pelsdyr, har de pligt til at holde dem hjemme på matriklen. Men det fremgår ikke, hvordan de 1,3 mio. katteejere skal bære sig ad med at opfylde loven, som strider ret indlysende imod naturens orden, hvorfor den overtrædes flere millioner gange hver dag - såvidt mig bekendt uden sanktioner.

Skal vi indføre regler om, hvad det koster at lade katten rende frit rundt? Skal vi have et kattepoliti - og et korps af advokater, som skal anklage og forsvare? Skal ejeren have bøder, hvis en formastelig kat insisterer på at bryde loven - skal han eventuelt i fængsel - måske sammen med katten? Skal alle katte forsynes med gps og have taget pote-aftryk, så kattepolitiet kan sikre sig spor og beviser til brug i Katte-retten - Østre og Vestre?

Nej, det skal vi selvfølgelig ikke. Det hedder sig ganske vist, at med lov skal land bygges, og vi har jo en udmærket lov om, at kvarterets katte hverken har ret til at skide på din plæne eller tisse på dine radiser - men der findes efter min mening kun én måde at håndhæve loven på, nemlig at den, det går ud over, mander sig op og sætter sig i respekt over for katten: Send en kartoffel i nakken på dyret - gi' den en tur af haveslangen - køb en kæmpe vandpistol og have den altid klar.

Jamen, det er jo på kanten af dyreplageri, vil nogle sige. Nej. Personligt vil jeg mene, at det vil være det, som i lovens forstand forstås som "en hensigtsmæssig måde at jage utysket hjem på". Og det er da meget mere dyrevenligt end at binde en kat eller lukke den inde. Min pointe er, at ejeren ikke kan gøre ret meget for at holde katten hjemme uden at være ond ved katten - hvorimod "den forurettede" ret nemt kan jage katten ud af sin have UDEN at overskride anstændighedens grænser. 

Hvis jeg var kat, ville jeg da hellere have en kartoffel i nakken end være bundet eller spærret inde hele dagen. Så mit svar må være, at hvis du ikke vil have kvarterets katte rendende i din have og gøre, hvad katte nu gør - og det er uomtvisteligt din ret - så må du jage dem væk. Lad os kalde det "afmålt selvtægt" - eftersom ejeren ikke rigtigt kan gøre noget, tager du selv ansvaret for at jage kattene væk på en ansvarlig måde. 

Det rejser selvfølgelig straks spørgsmålet om, hvor grænsen for anstændighed går - hvad kan man tillade sig at gøre for at få naboens kat til at fise hjem? Lad os få svesken på disken - skriv til avisen ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

 

  • fyens.dk