Danskerne elsker kaffe

Arkivfoto: Colourbox

Danskerne elsker kaffe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kaffetræer vokser i cirka 70 lande i et bælte på begge sider af ækvator, hvor klimaet er subtropisk eller tropisk. Brasilien står for mere end en fjerdedel af verdens produktion af kaffebønner, og kaffe er den næstmest handlede vare, kun overgået af olie.

4,3 milliarder kopper om året

Kaffe (arabica) blev angiveligt opdaget i Ethiopien for cirka 1700 år siden, men det var først i 1400-tallet, at man begyndte at fremstille kaffe, som drikken kendes i dag, på den arabiske halvø. Herfra spredte kaffedyrkningen sig med hollandske handelsrejsende til Java i Indonesien.

I Danmark menes den første kaffe at være blevet brygget omkring 1665, men det var først i 1800-tallet, kaffe blev en almindelig drik. I dag hører Danmark til en af verdens mest kaffeforbrugende nationer set i forhold til befolkningstallet.

Ifølge Nielsen Company drak danskerne i 2017 kaffe svarende til 4,3 milliarder kopper. Det svarer til, at hver dansker - fra spæd til olding - drikker lidt over to kopper om dagen.

Det skønnes, at verdens daglige forbrug af kaffe er på mere end tre milliarder kopper.

Ingen holdbarhedskrav

Kaffens smag er, ud over selvfølgelig arten og dyrkningsstedet, et resultat af, hvordan kaffebønnerne er blevet behandlet efter høst. Særligt ristningen er afgørende for, hvordan din kaffe kommer til at smage. Det gælder både i forhold til, hvor længe bønnerne er blevet ristet (jo længere = jo mørkere bønner og, alt andet lige, også kraftigere smag i kaffen), og i forhold til, hvor lang tid der er gået, siden bønnerne blev ristet.

Jo kortere tid der er gået siden ristningen, desto bedre smager din kaffe.

Desværre kan man kun sjældent se på posen med kaffe i supermarkedet, hvornår bønnerne blev ristet.

I Danmark er holdbarheden på en pose ristede kaffebønner (og for den sags skyld også malet kaffe) alene producentens ansvar. Der er ikke nogen lovbestemt holdbarhedsperiode, oplyser Fødevarestyrelsen, så du kan for eksempel ikke regne et år tilbage fra mindst holdbar til-datoen for at finde ud af, hvornår kaffen er ristet.

De vigtigste arter

Arabica: Absolut dominerende blandt de dyrkede arter - 70-75 procent af al verdens dyrkede kaffe er arabica. Der findes i øvrigt 124 kaffearter, men de vilde arter har hidtil ikke haft stor interesse blandt kaffeproducenter, blandt andet på grund af deres smagsmæssige egenskaber. Arabica vokser bedst på højsletter eller i vulkansk jord i højder mellem 700 og 2000 meter over havets overflade.

Robusta: Brugt alene giver robusta en mere bitter kaffe, end når den - som ofte - blandes med arabica. Det skyldes et højere indhold af koffein. Robusta har blandt andet hjemme i Vietnam, som er verdens næststørste producent af kaffe, kun overgået af Brasilien. En del af robusta-produktionen bruges til at fremstille instant-kaffe.

Danskerne elsker kaffe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce