Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Hverken Hanne Plechinger eller Stig Nør er udprægede havemennesker, men Stig Nør kan godt lide at slå græs og beskære træer, og græs er der nok af på den store grund ned mod vandet. Foto: Vibeke Volder

Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 10 år har Stig Nør og Hanne Plechinger bygget om og bygget til på deres liebhaverejendom, der ligger pittoresk smukt på Helnæs med udsigt over vandet. Senest er vinkælderen og en stor kunstsamling kommet til, og Stig Nør nyder processen omkring projekterne. I noget tid har han dog fået sin lyst styret i Odense, hvor han har indrettet ny butik til sin designvirksomhed Wallume.

Bølgerne slår råt mod dæmningen til Helnæs med skum på toppen og en afdæmpet hidsighed, som skulle de af med en sidste rest energi, inden de bløde bakker tager over, og mobilsignalet sygner hen. Så hersker idyllen. Drømmen om det gode liv på landet eksemplificerer sig hurtigt i form af et gennemrenoveret husmandssted fra 1802. Hvidkalket, med stråtag og en betagende udsigt over Helnæsbugten mod det vestlige Fyn.

- Det var kun beliggenheden, vi faldt for, for jeg sagde til mægleren, at jeg gerne ville byde på huset, mens vi gik rundt udenfor. Selvfølgelig ville jeg også gerne se huset indefra, men alt det kan man lave om. Det udenfor er givet, siger Stig Nør over en kop kaffe ved det lange plankebord i stueetagens enorme opholdsrum.

Han lader blikket vandre ud over haven og vandet. Det er 10 år siden, han slentrede rundt derude og faldt pladask for stedet.

- Plads, plads, plads, siger han nærmest drømmende og fortæller med et smil, hvordan han har svært ved at opholde sig i en lejlighed mere end en halv time ad gangen. Så skal han ud. Til luft og plads.

Blå bog
Stig Nør, 50, kommer fra Assens og er uddannet svagstrømsingeniør fra Odense Teknikum i 1993. Han ejer og driver virksomheden DGTek A/S, Dansk Gasanalyse Teknik, i Fredericia.Han er gift med Hanne Plechinger, 59, der arbejder på Odense Bys Museer.

Tilsammen har parret fem voksne børn og tre børnebørn - medmindre det fjerde er kommet til verden, mens disse linjer har været undervejs.

I 2007 købte parret et gammelt husmandssted på Helnæs, som de siden har totaltrenoveret. Senere købte de også stenladen overfor til, som de ligeledes endevendte. I dag fungerer den som showroom for virksomheden Wallume, der laver reoler efter Stig Nørs eget design.

I denne uge åbnede virksomheden også butik i Nørregade i Odense.
Stig Nør og Hanne Plechinger indretter sig med mange forskellige typer kunst. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør og Hanne Plechinger indretter sig med mange forskellige typer kunst. Foto: Vibeke Volder

Væltede vægge og flyttede ind

Det har han og hustruen, Hanne Plechinger, i den grad på Helnæs, hvor de med 275 kvadratmeter liebhaveri på en 3000 kvadratmeter stor grund har masser af rum at boltre sig på. For slet ikke at tale om de 200 kvadratmeter showroom i den ombyggede stenlade skråt overfor og de 3,5 hektar jord med egen skov, som parret har købt til siden.

Stig Nør peger over mod terrassedøren mod husets nyeste terrasse. Den er for varm om sommeren, men forlænger udesæsonen både forår og efterår. Da de overtog huset, lå hoveddøren lige ved siden af, og når man kom ind, delte tre vægge rummet op i entré, køkken og stue. I dag er der kun marmorvindueskarmene tilbage fra det hus, Hanne Plechinger og Stig Nør overtog.

- Vi startede med at vælte de tre vægge og gøre rent, så vi kunne bo i det, husker Stig Nør, der de første år lavede en stor del af renoveringsarbejdet selv.

- Vi kunne godt have valgt at bygge et helt nyt hus på én gang, men der er mange fede ting, som man først opdager, når man bor og lever i huset og finder ud af, hvordan man kan have glæde af det. Så får man ens eget DNA ind over det, og det gør man kun ved at leve i det, siger han.

Den tidligere stald er indrettet til lækkert kontor med en smule julepynt. Foto: Vibeke Volder
Den tidligere stald er indrettet til lækkert kontor med en smule julepynt. Foto: Vibeke Volder

Går ikke på kompromis

At det til tider har været "frygteligt træls" at bo i huset under renoveringen, er en anden sag, og Stig Nør smiler da også ved tanken om nogle af de omveje, de har måttet tage undervejs. For eksempel måtte de en periode ud og rundt om huset for at komme fra soveværelse til badeværelse. Og senere, da de lagde gulv i hele stueetagen efter at have flyttet soveværelset en etage op, gav det udfordringer at have fjernet trappen til førstesalen - og dermed soveværelset.

- Så måtte vi ud om aftenen og kravle op ad en stige, siger han.

Nu, 10 år senere, står huset så gennemført, at det er svært at forestille sig nye projekter.

Der er bygget til i form af en større og højere førstesal med gæsteværelse samt soveværelse i åben forbindelse med det enorme badeværelse i spa-klassen, en ekstra stue i underetagen, der vender mod haven og vandet, vinkælder og en kølig stue for enden af det, der engang var stald. Altsammen indrettet kompromisløst med materialer af højeste kvalitet og lige efter parrets ønsker.

- Ellers bliver man aldrig rigtig glad for det, som Stig Nør udtrykker det.

Da Stig Nør fik mulighed for at købe nogle lærkeplanker, slog han til og lavede blandt andet det lange plankebord til haven. Foto: Vibeke Volder
Da Stig Nør fik mulighed for at købe nogle lærkeplanker, slog han til og lavede blandt andet det lange plankebord til haven. Foto: Vibeke Volder

Designede selv reol

De pittoreske omgivelser er imidlertid ikke synonym med fløjsblød indretning, som øjet strejfer let og kontinuerligt henover. Huset er indrettet med masser af personlighed, kant, humor og en vis portion stædighed.

Det sidste førte til, at Stig Nør i dag er indehaver af designfirmaet Wallume, der laver fleksible reolløsninger, hvor man hægter hylder og kasser på et vægpanel med lameller alt efter lyst og behov. Et firma, han driver i sin fritid ved siden jobbet som virksomhedsejer i Fredericia.

- Det var her, det begyndte, siger Stig Nør og peger på sin egen reol, der er bygget helt til kip i hjemmekontoret, der er indrettet i en tidligere stald.

I stedet for kroge til kreaturerne er det hans eget design, der hænger på væggen, for dengang han ledte efter en reol til formålet, kunne han ikke finde det, han søgte. I stedet lavede han den selv.

I denne uge har Wallume åbnet egen butik i Nørregade i Odense i stedet for at lade reolerne kæmpe om opmærksomheden i de store bolighuse. Stig Nør har ansat to, der ved noget om reolerne, til at passe butikken, mod at de til gengæld kan arbejde i lokalerne.

Mod til at tænke anderledes demonstrerer parret også i køkkenet, hvor orange er den gennemgående farve. Det sorte køkken fra Køkkensnedkeren er suppleret af orange Vola-armaturer, der er specielt sprøjtemalet i samme nuance som kaffemaskinen, der er bestilt hjem fra Tyskland, hvor de fører 70-farven. Quookeren er også orange, og det samme er Wallume-reolerne.

- Der er ikke ret mange, der tør bruge orange, men det er en fed farve. Gul kan man godt blive træt af, siger Stig Nør.

Stig Nør designede selv en reol, da han ikke kunne finde det, han søgte, til kontoret. Selv bruger han den fleksible reolløsning over det meste af huset. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør designede selv en reol, da han ikke kunne finde det, han søgte, til kontoret. Selv bruger han den fleksible reolløsning over det meste af huset. Foto: Vibeke Volder

Badekar med udsigt

Det er ham, der får idéerne til de store linjer i huset, og han tager udgangspunkt i huset og dets muligheder, når han går i gang med nye projekter. Husets balsal af et badeværelse på førstesalen er et eksempel på, hvordan husets ydre former også dikterede de indre.

Her er bruseniche i stemningsfulde, rå mursten, indbyggede skabe, gulvvarme under den gråbrune epoxylak, et stort trug til håndklæder og andre fornødenheder, toilet og vaskemodul i højeste kvalitet og som detaljen over dem alle et fritstående badekar, der bliver fyldt op nedefra og er dekoreret med et stykke drivtømmer fra stranden. Den kan man holde øje med fra sin position i karret.

På væggen hænger en Ipad som musikanlæg, og den tænder Stig Nør for som noget af det første om morgenen.

Vinduerne er store og med sprosser. Her fra den tilbyggede stue for enden af den tidligere staldbygning. Et rum, Hanne Plechinger og Stig Nør tidligere brugte til at opbevare brænde i. Foto: Vibeke Volder
Vinduerne er store og med sprosser. Her fra den tilbyggede stue for enden af den tidligere staldbygning. Et rum, Hanne Plechinger og Stig Nør tidligere brugte til at opbevare brænde i. Foto: Vibeke Volder

Købte kunst i Taiwan

Mens Stig Nør har haft frie hænder til at bygge huset om, så tager Hanne Plechinger over, når det kommer til de ting, der kan rummes inden for to hænder formet som en fodbold.

Det er også hende, der har blik for placeringen af de mange kunstværker, parret især inden for de seneste år har købt.

- Gangnam Style, døbte et af børnebørnene straks bronzefiguren af en ung fyr med tilbagestrøget hår, solbriller, lavthængende jeans og hænderne i lommen, og ligheden er slående.

Det er et af Stig Nørs favoritværker, og han er generelt glad for figurer og den rumlighed, de har.

- Jeg så den i et wallpaper-magasin, og da min kone spurgte, hvad jeg ønskede mig, viste jeg hende bladet. Figuren stod hos en kvinde i Taiwan, som vi fik kontakt til.

Stig Nør lukker øjnene et øjeblik og krydser pege- og langefinger på begge hænder.

Det var sådan, han havde det, da de sendte pengene af sted uden garanti for, at den lille fyr ville flytte ind. Men 14 dage senere ankom han i en trækasse, og Stig Nør er vild med ham. Ligesom han er vild med Bjørn Nørgaard-figuren, den lille Lars Calmar-dame, der er så fed og grim, at hun er vidunderlig skøn.

- Jeg bryder mig ikke om at gå på kunstmuseer, for der kan man ikke købe værkerne, siger Stig Nør, der slår til, når han instinktivt falder for et værk. Så skal der nok blive plads til det, selv om vægpladsen er ved at være fyldt op med værker, der er vidt forskellige.

Stig Nør har selv bygget en del af udekøkkenet, og han griller anden juleaften. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør har selv bygget en del af udekøkkenet, og han griller anden juleaften. Foto: Vibeke Volder

Nybygget vinkælder

Et af de seneste køb er et stort Martin Bigum-maleri, som Stig Nør har jagtet nogle år. Bigums værker ender som regel på museer og kommer sjældent til salg. Efter at have skrevet direkte til den autodidakte multikunstner skrev Stig Nør sig op på diverse auktionshuses søgemaskiner, og da der tidligere i år kom et værk til salg hos Bruun Rasmussen, tog Stig Nør og Hanne Plechinger til København, hvor de indlogerede sig på hotel.

- Det var dagen før min 50-års fødselsdag, og da jeg tændte for fjernsynet, kørte der på DR2 en udsendelse om Martin Bigum. Samtidig havde han skrevet til mig, at der nu var nogle værker på auktion. Det vidste jeg godt, og det var en gave til mig selv, siger Stig Nør.

Han sidder ofte i en af de to Eames-stole ved siden af værket, hvadenten han læser avis eller parret nyder et glas rødvin om aftenen; en anden passion for Stig Nør.

- Jeg drikker det i hvert fald jævnligt, griner han som svar på, om han går op i vin.

Yderligere ord er også overflødige.

I et rum, der er 14 grader året rundt, har han udnyttet en fordybning i fundamentet til en nybygget vinkælder, hvor særlige flasker ligger på hylder af eget design og venter på den rigtige lejlighed til at blive trukket op. Over det hele ligger en låge i 3,5 centimeter tykt glas. Al mekanikken er skjult, og lågen åbner kun via en særlig app på Stig Nørs telefon.

Nogle få trin nede står han i vinflasker til hoften.

- Alle kan købe en vin til 1000 kroner. Det sjove er at finde en god vin til en fornuftig pris, siger han og kigger rundt.

Julevinen ligger et sted dernede, men det bliver mavefornemmelsen, der afgør, hvilke flasker, der bliver trukket op, når Stig Nør er i gang med at grille andestegen i omgivelser, der med et drys julesne bliver helt eventyragtige.

- Selv efter 10 år er lyset aldrig det samme, når man kører over dæmningen til Helnæs, og det er aldrig det samme, man ser. Hvis ikke månen lyser kraftigt op, er der sort, sort, sort hernede på en vinteraften. Det er ret råt, men fedt, siger han.

Stig Nør køber den kunst, der siger ham noget, og det er vidt forskellige værker, der hænger i boligen. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør køber den kunst, der siger ham noget, og det er vidt forskellige værker, der hænger i boligen. Foto: Vibeke Volder
Der bliver snart plantet 9000 nye træer på området bag Wallumes showroom. Foto: Vibeke Volder
Der bliver snart plantet 9000 nye træer på området bag Wallumes showroom. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør designede selv en reol, da han ikke kunne finde det, han søgte, til kontoret. Selv bruger han den fleksible reolløsning over det meste af huset. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør designede selv en reol, da han ikke kunne finde det, han søgte, til kontoret. Selv bruger han den fleksible reolløsning over det meste af huset. Foto: Vibeke Volder
Passionen for vin fornægter sig ikke. Wallume-serien indeholder også hylder specielt til flasker. Foto: Vibeke Volder
Passionen for vin fornægter sig ikke. Wallume-serien indeholder også hylder specielt til flasker. Foto: Vibeke Volder

    Passionen for vin fornægter sig ikke. Wallume-serien indeholder også hylder specielt til flasker. Foto: Vibeke Volder
Passionen for vin fornægter sig ikke. Wallume-serien indeholder også hylder specielt til flasker. Foto: Vibeke Volder

    Vinkælderen er lukket med en tyk glasplade, der kun kan åbnes via en app på Stig Nørs telefon. Foto: Vibeke Volder
Vinkælderen er lukket med en tyk glasplade, der kun kan åbnes via en app på Stig Nørs telefon. Foto: Vibeke Volder

    På væggen bag Stig Nørs hjemmearbejdsplads hænger et maleri, der til forveksling ligner et foto. Den slags fascinerer ham. Foto: Vibeke Volder
På væggen bag Stig Nørs hjemmearbejdsplads hænger et maleri, der til forveksling ligner et foto. Den slags fascinerer ham. Foto: Vibeke Volder

    Træstubben fandt Stig Nør lidt længere nede ad vejen, og efter en masse sandpapir og en omgang olie fungerer den som bord. Foto: Vibeke Volder
Træstubben fandt Stig Nør lidt længere nede ad vejen, og efter en masse sandpapir og en omgang olie fungerer den som bord. Foto: Vibeke Volder

    Træstubben fandt Stig Nør lidt længere nede ad vejen, og efter en masse sandpapir og en omgang olie fungerer den som bord. Foto: Vibeke Volder
Træstubben fandt Stig Nør lidt længere nede ad vejen, og efter en masse sandpapir og en omgang olie fungerer den som bord. Foto: Vibeke Volder

    Det er Hanne Plechinger, der står for al juleoppyntningen og den del af indretningen, der handler om placeringen af møbler og kunstværker. Foto: Vibeke Volder
Det er Hanne Plechinger, der står for al juleoppyntningen og den del af indretningen, der handler om placeringen af møbler og kunstværker. Foto: Vibeke Volder

    Når der ikke længere er plads inde i huset, tager Stig Nør væggene i Wallume-showroomet i brug. De senere år har han købt en del kunst. Foto: Vibeke Volder
Når der ikke længere er plads inde i huset, tager Stig Nør væggene i Wallume-showroomet i brug. De senere år har han købt en del kunst. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør driver sit eget designfirma i sin fritid, og i denne uge har han åbnet butik i Nørregade i Odense. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør driver sit eget designfirma i sin fritid, og i denne uge har han åbnet butik i Nørregade i Odense. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør har papir på det originale værk, som af et barnebarn umiddelbart blev døbt Gangnam Style. Det er købt af en kvinde i Taiwan. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør har papir på det originale værk, som af et barnebarn umiddelbart blev døbt Gangnam Style. Det er købt af en kvinde i Taiwan. Foto: Vibeke Volder

    Flaskerne i vinkælderen ligger på hylder af eget design. Foto: Vibeke Volder
Flaskerne i vinkælderen ligger på hylder af eget design. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør er vild med figurer, der giver en anden rumlig dimension end malerier. Her er det en Bjørn Nørgaard-skulptur. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør er vild med figurer, der giver en anden rumlig dimension end malerier. Her er det en Bjørn Nørgaard-skulptur. Foto: Vibeke Volder

    Billedet øverst har Stig Nør fået af en god ven, der mener, at det forestiller de to efter en sjov aften. Hvem der er hvem, er de dog ikke blevet enige om. Foto: Vibeke Volder
Billedet øverst har Stig Nør fået af en god ven, der mener, at det forestiller de to efter en sjov aften. Hvem der er hvem, er de dog ikke blevet enige om. Foto: Vibeke Volder

    Det store åbne rum i stueplan rummer både en mindre stue længst væk, en tv-stue modsat, god plads om det lange plankebord med spisebordsstole fra MDF Italia og så køkkenet i sort, der ligger midt i rummet. Foto: Vibeke Volder
Det store åbne rum i stueplan rummer både en mindre stue længst væk, en tv-stue modsat, god plads om det lange plankebord med spisebordsstole fra MDF Italia og så køkkenet i sort, der ligger midt i rummet. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør har indrettet sig med Wallume-reoler over det meste af huset. Læg også mærke til den sjove Lars Calmar-figur i vinduet. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør har indrettet sig med Wallume-reoler over det meste af huset. Læg også mærke til den sjove Lars Calmar-figur i vinduet. Foto: Vibeke Volder

    Badeværelset på husets førstesal kan blæse de fleste omkuld af begejstring. Og ellers kan udsigten formenlig. Foto: Vibeke Volder
Badeværelset på husets førstesal kan blæse de fleste omkuld af begejstring. Og ellers kan udsigten formenlig. Foto: Vibeke Volder

    Det fritstående badekar har den særlige detalje, at vandet kommer op samme vej, som det render ud. Foto: Vibeke Volder
Det fritstående badekar har den særlige detalje, at vandet kommer op samme vej, som det render ud. Foto: Vibeke Volder

    Badeværelse og soveværelse er kun adskilt af et enkelt trin. Foto: Vibeke Volder
Badeværelse og soveværelse er kun adskilt af et enkelt trin. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør faldt for bronzefiguren, der ligner Gangnam Style, i et magasin, hvorefter parret tog kontakt til kvinden, der havde ham stånede. Hun ville godt sælge, viste det sig. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør faldt for bronzefiguren, der ligner Gangnam Style, i et magasin, hvorefter parret tog kontakt til kvinden, der havde ham stånede. Hun ville godt sælge, viste det sig. Foto: Vibeke Volder

    En klar vinterdag falder lyset smukt ind ad vinduerne, men området kan også være enormt mørkt en sen aften uden gadelamper. Foto: Vibeke Volder
En klar vinterdag falder lyset smukt ind ad vinduerne, men området kan også være enormt mørkt en sen aften uden gadelamper. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør og Hanne Plechinger startede 10 års renovering med at vælte tre vægge, så de i stedet for entré, stue og køkken fik et stort rum. Derefter flyttede de ind, og så har de løbende fundet ud af, hvordan de får mest glæde af huset. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør og Hanne Plechinger startede 10 års renovering med at vælte tre vægge, så de i stedet for entré, stue og køkken fik et stort rum. Derefter flyttede de ind, og så har de løbende fundet ud af, hvordan de får mest glæde af huset. Foto: Vibeke Volder

    Wallumereolerne bliver brugt i køkkenet, hvor orange er gennemgående farve. Foto: Vibeke Volder
Wallumereolerne bliver brugt i køkkenet, hvor orange er gennemgående farve. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør er vild med figurer og skulpturer, fordi de har en andne rumlighed end to-dimensionelle malerier. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør er vild med figurer og skulpturer, fordi de har en andne rumlighed end to-dimensionelle malerier. Foto: Vibeke Volder

    Det tog lang tid, før Stig Nør fik fat i et maleri af Martin Bigum, for de fleste af multikunstnerens værker ender på museer. Værket her endte med at blive en fødselsdagsgave til Stig Nør selv. Foto: Vibeke Volder
Det tog lang tid, før Stig Nør fik fat i et maleri af Martin Bigum, for de fleste af multikunstnerens værker ender på museer. Værket her endte med at blive en fødselsdagsgave til Stig Nør selv. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør behøver ikke sætte ord på sin passion for vin. Vinkælderen siger det hele. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør behøver ikke sætte ord på sin passion for vin. Vinkælderen siger det hele. Foto: Vibeke Volder

    Stig Nør elsker at have rum og plads omkrign sig, og det har han på ejendommen på Helnæs, der ligger helt ned til vandet. Samtidig har han egen skov, der hørte til stenladen på den anden side af vejen, hvor der nu er showroom for designvirksomheden Wallume. Foto: Vibeke Volder
Stig Nør elsker at have rum og plads omkrign sig, og det har han på ejendommen på Helnæs, der ligger helt ned til vandet. Samtidig har han egen skov, der hørte til stenladen på den anden side af vejen, hvor der nu er showroom for designvirksomheden Wallume. Foto: Vibeke Volder

    Der er god plads til 10 ved det lange plankebord, og Hanne Plechinger og Stig Nør nyder, at de kan have alle fem voksne børn, svigerbørn og deres - til den tid - fire børnebørn på besøg juleaften uden at skulle rykke rundt på møblerne. Foto: Vibeke Volder
Der er god plads til 10 ved det lange plankebord, og Hanne Plechinger og Stig Nør nyder, at de kan have alle fem voksne børn, svigerbørn og deres - til den tid - fire børnebørn på besøg juleaften uden at skulle rykke rundt på møblerne. Foto: Vibeke Volder

    Det tog lang tid, før Stig Nør fik fat i et maleri af Martin Bigum, for de fleste af multikunstnerens værker ender på museer. Værket her endte med at blive en fødselsdagsgave til Stig Nør selv. Foto: Vibeke Volder
Det tog lang tid, før Stig Nør fik fat i et maleri af Martin Bigum, for de fleste af multikunstnerens værker ender på museer. Værket her endte med at blive en fødselsdagsgave til Stig Nør selv. Foto: Vibeke Volder

Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce