Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Hverken Hanne Plechinger eller Stig Nør er udprægede havemennesker, men Stig Nør kan godt lide at slå græs og beskære træer, og græs er der nok af på den store grund ned mod vandet. Foto: Vibeke Volder

Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 10 år har Stig Nør og Hanne Plechinger bygget om og bygget til på deres liebhaverejendom, der ligger pittoresk smukt på Helnæs med udsigt over vandet. Senest er vinkælderen og en stor kunstsamling kommet til, og Stig Nør nyder processen omkring projekterne. I noget tid har han dog fået sin lyst styret i Odense, hvor han har indrettet ny butik til sin designvirksomhed Wallume.

Bølgerne slår råt mod dæmningen til Helnæs med skum på toppen og en afdæmpet hidsighed, som skulle de af med en sidste rest energi, inden de bløde bakker tager over, og mobilsignalet sygner hen. Så hersker idyllen. Drømmen om det gode liv på landet eksemplificerer sig hurtigt i form af et gennemrenoveret husmandssted fra 1802. Hvidkalket, med stråtag og en betagende udsigt over Helnæsbugten mod det vestlige Fyn.

- Det var kun beliggenheden, vi faldt for, for jeg sagde til mægleren, at jeg gerne ville byde på huset, mens vi gik rundt udenfor. Selvfølgelig ville jeg også gerne se huset indefra, men alt det kan man lave om. Det udenfor er givet, siger Stig Nør over en kop kaffe ved det lange plankebord i stueetagens enorme opholdsrum.

Han lader blikket vandre ud over haven og vandet. Det er 10 år siden, han slentrede rundt derude og faldt pladask for stedet.

- Plads, plads, plads, siger han nærmest drømmende og fortæller med et smil, hvordan han har svært ved at opholde sig i en lejlighed mere end en halv time ad gangen. Så skal han ud. Til luft og plads.

Blå bog
Stig Nør, 50, kommer fra Assens og er uddannet svagstrømsingeniør fra Odense Teknikum i 1993. Han ejer og driver virksomheden DGTek A/S, Dansk Gasanalyse Teknik, i Fredericia.Han er gift med Hanne Plechinger, 59, der arbejder på Odense Bys Museer.

Tilsammen har parret fem voksne børn og tre børnebørn - medmindre det fjerde er kommet til verden, mens disse linjer har været undervejs.

I 2007 købte parret et gammelt husmandssted på Helnæs, som de siden har totaltrenoveret. Senere købte de også stenladen overfor til, som de ligeledes endevendte. I dag fungerer den som showroom for virksomheden Wallume, der laver reoler efter Stig Nørs eget design.

I denne uge åbnede virksomheden også butik i Nørregade i Odense.

Væltede vægge og flyttede ind

Det har han og hustruen, Hanne Plechinger, i den grad på Helnæs, hvor de med 275 kvadratmeter liebhaveri på en 3000 kvadratmeter stor grund har masser af rum at boltre sig på. For slet ikke at tale om de 200 kvadratmeter showroom i den ombyggede stenlade skråt overfor og de 3,5 hektar jord med egen skov, som parret har købt til siden.

Stig Nør peger over mod terrassedøren mod husets nyeste terrasse. Den er for varm om sommeren, men forlænger udesæsonen både forår og efterår. Da de overtog huset, lå hoveddøren lige ved siden af, og når man kom ind, delte tre vægge rummet op i entré, køkken og stue. I dag er der kun marmorvindueskarmene tilbage fra det hus, Hanne Plechinger og Stig Nør overtog.

- Vi startede med at vælte de tre vægge og gøre rent, så vi kunne bo i det, husker Stig Nør, der de første år lavede en stor del af renoveringsarbejdet selv.

- Vi kunne godt have valgt at bygge et helt nyt hus på én gang, men der er mange fede ting, som man først opdager, når man bor og lever i huset og finder ud af, hvordan man kan have glæde af det. Så får man ens eget DNA ind over det, og det gør man kun ved at leve i det, siger han.

Går ikke på kompromis

At det til tider har været "frygteligt træls" at bo i huset under renoveringen, er en anden sag, og Stig Nør smiler da også ved tanken om nogle af de omveje, de har måttet tage undervejs. For eksempel måtte de en periode ud og rundt om huset for at komme fra soveværelse til badeværelse. Og senere, da de lagde gulv i hele stueetagen efter at have flyttet soveværelset en etage op, gav det udfordringer at have fjernet trappen til førstesalen - og dermed soveværelset.

- Så måtte vi ud om aftenen og kravle op ad en stige, siger han.

Nu, 10 år senere, står huset så gennemført, at det er svært at forestille sig nye projekter.

Der er bygget til i form af en større og højere førstesal med gæsteværelse samt soveværelse i åben forbindelse med det enorme badeværelse i spa-klassen, en ekstra stue i underetagen, der vender mod haven og vandet, vinkælder og en kølig stue for enden af det, der engang var stald. Altsammen indrettet kompromisløst med materialer af højeste kvalitet og lige efter parrets ønsker.

- Ellers bliver man aldrig rigtig glad for det, som Stig Nør udtrykker det.

Designede selv reol

De pittoreske omgivelser er imidlertid ikke synonym med fløjsblød indretning, som øjet strejfer let og kontinuerligt henover. Huset er indrettet med masser af personlighed, kant, humor og en vis portion stædighed.

Det sidste førte til, at Stig Nør i dag er indehaver af designfirmaet Wallume, der laver fleksible reolløsninger, hvor man hægter hylder og kasser på et vægpanel med lameller alt efter lyst og behov. Et firma, han driver i sin fritid ved siden jobbet som virksomhedsejer i Fredericia.

- Det var her, det begyndte, siger Stig Nør og peger på sin egen reol, der er bygget helt til kip i hjemmekontoret, der er indrettet i en tidligere stald.

I stedet for kroge til kreaturerne er det hans eget design, der hænger på væggen, for dengang han ledte efter en reol til formålet, kunne han ikke finde det, han søgte. I stedet lavede han den selv.

I denne uge har Wallume åbnet egen butik i Nørregade i Odense i stedet for at lade reolerne kæmpe om opmærksomheden i de store bolighuse. Stig Nør har ansat to, der ved noget om reolerne, til at passe butikken, mod at de til gengæld kan arbejde i lokalerne.

Mod til at tænke anderledes demonstrerer parret også i køkkenet, hvor orange er den gennemgående farve. Det sorte køkken fra Køkkensnedkeren er suppleret af orange Vola-armaturer, der er specielt sprøjtemalet i samme nuance som kaffemaskinen, der er bestilt hjem fra Tyskland, hvor de fører 70-farven. Quookeren er også orange, og det samme er Wallume-reolerne.

- Der er ikke ret mange, der tør bruge orange, men det er en fed farve. Gul kan man godt blive træt af, siger Stig Nør.

Badekar med udsigt

Det er ham, der får idéerne til de store linjer i huset, og han tager udgangspunkt i huset og dets muligheder, når han går i gang med nye projekter. Husets balsal af et badeværelse på førstesalen er et eksempel på, hvordan husets ydre former også dikterede de indre.

Her er bruseniche i stemningsfulde, rå mursten, indbyggede skabe, gulvvarme under den gråbrune epoxylak, et stort trug til håndklæder og andre fornødenheder, toilet og vaskemodul i højeste kvalitet og som detaljen over dem alle et fritstående badekar, der bliver fyldt op nedefra og er dekoreret med et stykke drivtømmer fra stranden. Den kan man holde øje med fra sin position i karret.

På væggen hænger en Ipad som musikanlæg, og den tænder Stig Nør for som noget af det første om morgenen.

Købte kunst i Taiwan

Mens Stig Nør har haft frie hænder til at bygge huset om, så tager Hanne Plechinger over, når det kommer til de ting, der kan rummes inden for to hænder formet som en fodbold.

Det er også hende, der har blik for placeringen af de mange kunstværker, parret især inden for de seneste år har købt.

- Gangnam Style, døbte et af børnebørnene straks bronzefiguren af en ung fyr med tilbagestrøget hår, solbriller, lavthængende jeans og hænderne i lommen, og ligheden er slående.

Det er et af Stig Nørs favoritværker, og han er generelt glad for figurer og den rumlighed, de har.

- Jeg så den i et wallpaper-magasin, og da min kone spurgte, hvad jeg ønskede mig, viste jeg hende bladet. Figuren stod hos en kvinde i Taiwan, som vi fik kontakt til.

Stig Nør lukker øjnene et øjeblik og krydser pege- og langefinger på begge hænder.

Det var sådan, han havde det, da de sendte pengene af sted uden garanti for, at den lille fyr ville flytte ind. Men 14 dage senere ankom han i en trækasse, og Stig Nør er vild med ham. Ligesom han er vild med Bjørn Nørgaard-figuren, den lille Lars Calmar-dame, der er så fed og grim, at hun er vidunderlig skøn.

- Jeg bryder mig ikke om at gå på kunstmuseer, for der kan man ikke købe værkerne, siger Stig Nør, der slår til, når han instinktivt falder for et værk. Så skal der nok blive plads til det, selv om vægpladsen er ved at være fyldt op med værker, der er vidt forskellige.

Nybygget vinkælder

Et af de seneste køb er et stort Martin Bigum-maleri, som Stig Nør har jagtet nogle år. Bigums værker ender som regel på museer og kommer sjældent til salg. Efter at have skrevet direkte til den autodidakte multikunstner skrev Stig Nør sig op på diverse auktionshuses søgemaskiner, og da der tidligere i år kom et værk til salg hos Bruun Rasmussen, tog Stig Nør og Hanne Plechinger til København, hvor de indlogerede sig på hotel.

- Det var dagen før min 50-års fødselsdag, og da jeg tændte for fjernsynet, kørte der på DR2 en udsendelse om Martin Bigum. Samtidig havde han skrevet til mig, at der nu var nogle værker på auktion. Det vidste jeg godt, og det var en gave til mig selv, siger Stig Nør.

Han sidder ofte i en af de to Eames-stole ved siden af værket, hvadenten han læser avis eller parret nyder et glas rødvin om aftenen; en anden passion for Stig Nør.

- Jeg drikker det i hvert fald jævnligt, griner han som svar på, om han går op i vin.

Yderligere ord er også overflødige.

I et rum, der er 14 grader året rundt, har han udnyttet en fordybning i fundamentet til en nybygget vinkælder, hvor særlige flasker ligger på hylder af eget design og venter på den rigtige lejlighed til at blive trukket op. Over det hele ligger en låge i 3,5 centimeter tykt glas. Al mekanikken er skjult, og lågen åbner kun via en særlig app på Stig Nørs telefon.

Nogle få trin nede står han i vinflasker til hoften.

- Alle kan købe en vin til 1000 kroner. Det sjove er at finde en god vin til en fornuftig pris, siger han og kigger rundt.

Julevinen ligger et sted dernede, men det bliver mavefornemmelsen, der afgør, hvilke flasker, der bliver trukket op, når Stig Nør er i gang med at grille andestegen i omgivelser, der med et drys julesne bliver helt eventyragtige.

- Selv efter 10 år er lyset aldrig det samme, når man kører over dæmningen til Helnæs, og det er aldrig det samme, man ser. Hvis ikke månen lyser kraftigt op, er der sort, sort, sort hernede på en vinteraften. Det er ret råt, men fedt, siger han.

Bolig: Stråtækt idyl med kant og humor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce