Køb et vækkeur og smid telefonen ud af soveværelset - skærme ødelægger sex og søvn.

Sådan lyder et af læge og forfatter Imran Rashids 10 bud til et sundere digitalt liv. Hans bog "Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden" udkommer den 26. april med et opsigtsvækkende budskab om, at sociale medier som Facebook, Twitter og Snapchat er nogle af verdens mest effektive narkokarteller, der er i færd med at forvandle os til viljeløse digitale junkier på jagt efter næste kemiske belønning i hjernen, der kan udløse en kortvarig lykkefølelse.

Han mener, at millioner af mennesker verden over - hvis ikke milliarder - er så afhængige af digital tilstedeværelse, at det giver dem problemer i forhold til opmærksomhed, koncentration og nærvær. Han mener, at det digitale informationsoverload er en trussel for folkesundheden med følgesygdomme som stress, søvnbesvær og koncentrationsbesvær som nogle af bivirkningerne.

Får du abstinenser, når du er i sommerhus uden mobildækning, eller stresser det dig mere, når din telefon er ved at løbe tør for strøm, ned når du er sulten, har du måske et problem, du skal læse mere om.

Imran Rashid: "Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden". Bogen udkommer på Lindhardt og Ringhof, er på 176 sider og koster 249,95 kroner. (tgr)

  • Grauholm_Trine_(2015)_022

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers magasinredaktion, hvor vi laver magasinerne Livsstil, Rejser, Gear og Base Bolig. Jeg skriver primært portrætter af kendte kvinder, sundhedsstof, bolig- og rejsestof samt bidrager til mandemagasinet Gear. Tidligere har jeg været syv år på sportsredaktionen, hvor jeg blandt andet har dækket flere håndboldslutrunder og OL i Beijing i 2008. Min fritid bruger jeg sammen med min familie og gerne på at dyrke sport.