Duftsnebolde. Busken var en af de første, der kom i jorden ved skovløberhuset for over 20 år siden

Langs skoven løber et gammelt stengærde. Det strækker sig over flere kilometer, og visse steder er stenene overgroet med tæt grønt mos. Stengærdet emmer af dengang, man brugte, hvad man havde for hånden, hvis noget skulle hegnes ind, afgrænses eller skærmes.

Men den dybere praktiske mening, som kunne retfærdiggøre kæmpearbejdet med et gærde bølgende i landskabet fra ende til anden undrer mig, når jeg stopper op ved min skovkant med stensætning. Oprindeligheden i stengærdet er imidlertid smuk, og når bøgeskoven folder sig ud som i disse dage, bliver de stablede sten, der er arrangeret i en uendelig række, tilsat et overhæng af flimrende grene med vibrerende lysegrønne blade.

Marengsreder med rabarber

Otte styk  

En opskrift med gedekød ville være nærliggende denne gang, men i haveklummen er det tilladt at begynde med desserten, og rabarber brænder i haven lige nu. De smukke pinkfarvede rabarberstilke bliver til en himmerigsmundfuld med vanilje, flødeskum og marengs.

 

Marengs

3 pasteuriserede æggehvider

100 g sukker

1 tsk. eddike

 

Pisk æggehviderne helt stive. Pisk halvdelen af sukkeret i og tilsæt eddike. Vend resten af sukkeret i. Sæt marengstoppe som bredes ud til en lille bund med fordybning i midten på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag ved 100 grader varmluft i 1 ½ til 2 timer til marengsene er rimelig tørre.

 

Rabarberkompot

400 g rabarberstilke uden blade

175 g sukker

Korn af 1 vaniljestang

 

Skyl rabarberstilkene i koldt vand og skær dem i små stykker. Hæld rabarberstykkerne i en gryde og tilsæt sukker og vanilje. Lad rabarberstykkerne simre ved svag varme til de er møre.

 

Flødeskum

3 dl. piskefløde

 

Pisk fløden til en let flødeskum og server marengsrederne med flødeskum og rabarberkompot.

 

 

 

 

Forår på marken

Marken er også et majmåneds maleri med masser af gule mælkebøtteprikker og geder med krumme horn og små energiske kid, der springer som en fjeder. Kiddene har en underholdende evne til at danse og tage en sidelæns drejning, så de vender i luften, men samtidig med, at friskt nyt møder skoven og marken, må andet vige. Vi har slagtet tre voksne geder, der ikke fremover skal indgå i avlen, ellers har vi for mange.

Det er fornuftigt, men sort og svært at være herre over liv og død, når det gælder store dyr, man knytter sig til. Hver gang, vi står overfor den uomgængelige slagtning, overvejer jeg helt ind til marven, om det var en idé at lægge om til at blive vegetar. Men jeg kommer mig alligevel bagefter og glæder mig over det gode kød, som gedekød vitterlig er. Sundt og utrolig lækkert med en smag i krydsfeltet mellem kalv og vildt. Og trøstetanken er, at der er et ufravigeligt fokus på dyrevelfærd og ligeledes, at der er ro på, når dyrene skal herfra. Cirklen er på den måde sluttet.

 

 

Vinterfast og nøjsom

De fleste står af overfor bondegårdsdyr. Selvom jeg på det varmeste anbefaler en lille flok klukkende høns, der spiser ukrudt og leverer æg og god gødning til små og store haver, er det nemmere at finde fælles fodslag, når det gælder blomster.

 

En del af vores bedste blomstrende buske stammer fra Østasien, og flere er hårdføre og klarer sig godt om vinteren. Forår eller sommer udsender nogle af buskene en duvende blomsterduft; det gælder blandt andet syren, sommerfuglebusk og viburnum.

 

I maj blomstrer min hvide busk Viburnum carlesii. Jeg kommer til at tænke på læssevis af flødeskumstoppe, når den folder sine knopper ud, men tanken kunne også veksles til rullende snebolde, og busken hedder snebold eller duftsnebolle, og den blomstrer overvældende ved gårdspladsen - smukt og med en sød blomsterduft.

 

Blomsterne på duftsnebolle er charmerende, fordi de er et kønt miks af hvidt med en anelse pink, som toner de tætknyttede knopper. Duftsnebolle er en af de første vækster, jeg plantede, da vi flyttede til skovløberhuset for mere end 20 år siden. Med det sagt; jeg vidste ikke, hvad jeg gjorde, men var heldig. Duftsnebollen fik en plads i vekslende skygge fra den vilde blomme og en kvæde; da den er noget skyggetålende, har placeringen ikke voldt problemer.

 

Jorden på plantestedet er ikke særlig frugtbar, det klarer duftsnebolle Viburnum carlesii, fordi den er nøjsom. Man kan gøde duftsnebolle og på den måde forkæle den lidt, blot er konklusionen, at denne plante hører til de nemmeste buske. Man får overvældende blomstring med et minimum af indsats, det er den perfekte busk til begynderhaven. Duftsnebolle bliver op til to meter høj.

 

 

Tip

Dufte tager den direkte vej til hjernen som et ufiltreret følelsesmæssigt sanseindtryk, der på et splitsekund kædes sammen med erindring. Blomsterduft er en lise for sjælen nu, hvor vi hungrer efter sommerens lyse dage og nætter.

 

 

  • fyens.dk