Et stykke ude på landet omgivet af grønne marker gemmer der sig en stor og eventyrlig have. Den tilhører Berit Fog og Jens Staal, og foruden deres mange blomster og bede, har de også fået plads til nogle helt særlige væsner. Nemlig alfer og feer.

Blandt træer, tætte buske og rododendronbede gemmer sig små døre og hjem. Her bor den eventyrlige haves mange små væsner - alfer, feer, gnomer og trolde.

Alle dem der passer på havens blomster og smådyr, som biller, bier, edderkopper og fugle. Men det er Berit Fog og Jens Staal, der gør det største arbejde. Det er nemlig dem, der ejer hele den 4000 kvadratmeter store have i Allerup.

Historien om havens væsner

 Ifølge Gyldendals Leksikon er alfer overnaturlige væsner, der efter nordisk folketro færdes i luften nær jorden eller vandet. Den folkelige form af alf er elv og heraf ellefolk. I litteraturen er alfer små, venlige, smukke, luftige væsener med vinger. Lysalfer bor i himlen, svartalfer i jorden. I nordisk mytologi færdes de ofte sammen med aserne.

Men alferne trækker også tråde til elverfolket eller ellefolk. I folketroen var elverfolk overnaturlige væsener, der kendes fra folkelige overleveringer overalt i Europa. De bor i skove og moser, men kan ligesom bjergfolk også bo i høje og under huse. De lever et almindeligt liv dog præget af mere sjov som dans, sang og musik.

Det er dem, der har anlagt hvert et bed, vandhul og gangsti. Og haven har lidt af det hele. Starter man fra en ende af, kommer man først forbi et stort bed med adskillige blomsterarter og bunddækken. Her har en fasan slået sig ned og ligger og ruger på 16 æg. Det grønne og snorlige græs spreder sig i bløde rundinger og fører hen til et gigantisk moreltræ.

Det er så højt, at bærerne sjældent når ned til havens menneskelige beboere. I stedet bliver de hapset af småfugle og andre væsner. Her støder man nemlig også på en af havens første alfehjem. En lille dør og stige markerer, at her bor nogen på størrelse med en tommelfinger. Det er ikke fordi Berit Fog og Jens Staal er overtroiske, men de synes at de små væsner er en vigtig del af historien.

-Det er en del af den gamle folketro, og så er det hyggeligt for både børn og voksne. Det minder os om, at vi skal passe på naturen, der er levende ligesom os, forklarer Berit Fog.

Fortsætter man fra moreltræet, kommer man direkte videre til en plante kaldet mammutblad. Den har endnu ikke spredt sine blade ud, men om få måneder har den vokset sig til en plante med kæmpe blade, der er større end et menneskebarn. Herfra kan havens rindende vandløb høres. De bløde lyde skaber ro i sindet og leder én ind i gennem nåletræsskovens skygge.

Her har Berit Fog og Jens Staal skabt et hyggeligt haverum med brænde i stakke, der læer for vinden. Her ligger også havens insekthotel. Det er nærmest en hel lille ferieby med huller til mange forskellige slags flyvende og kravlende beboer.

- Lige nu er der i hvert fald både edderkopper og bænkebidder, fortæller Berit Fog med et smil.

I udkanten af nåleskoven bor der endnu en håndfuld havealfer. Seks små hjem hænger på stribe som etagebeboelse for de små væsner. Fra deres små træhuse har de udsigt til fehaven, som Berit Fog har anlagt. Her kan man gå på opdagelse i en hel by af alfehjem og fehuse. Uanset hvor længe man kigger, bliver der ved med at dukke nye og finurlige ting op. Som et sæt havemøbler i miniatureudgave og mikroskopiske urtepotter.

Med Englands haver i tankerne

Ligesom ægteparret aldrig bliver færdig med at finde på nye påfund i haven, bliver Berit Fog heller aldrig helt færdig med at skabe små hjem til alferne. Hun støder ofte på nye ting, der lige passer ind et sted. Og sådan er det også i resten af haven. Ægteparret vender ofte næsen mod Storbritannien, når de skal finde ny inspiration.

- England er berømte for deres haver. De er både historiske og ofte meget smukke, selvom deres cottage gardens ser meget tilfældige ud, forklarer Berit Fog.

Flere engelske ord sniger sig ind, når hun taler om ægteparrets fælles glæde ved havearbejde. Og netop det ord synes hun også bedre om på engelsk.

- På engelsk siger man "gardening" om at gå i haven. Vi siger "havearbejde", og det er i virkeligheden lidt misvisende, for for os føles det på ingen måde som arbejde, for os er det ren terapi, forklarer Berit Fog, og Jens Staal nikker samtykkende.

Parret bruger mange timer i deres have hver dag, for det kræver en have af den størrelse. De har nemlig også en stor køkkenhave, der forsyner dem med næsten alle de grøntsager og urter, de har brug for. Her har de også bærbuske og noget så eksotisk som goji-bær, der er blevet en populær spise, fordi den er så fuld af vitaminer.

Ved siden af haven går høns og pikker i jorden.

- De spiser alt haveaffaldet og i bytte for det, producerer de gødning til haven. Det er jo et smart kredsløb, lyder det fra Jens Staal, mens han tjekker hønsehuset for æg, men de er allerede blevet hentet af Berit tidligere på dagen.

I børnenes afdeling

Selvom de altid kan finde på noget nyt at lave i haven, så har de også tid til andre hobbyer og til deres fem børnebørn, der har fået deres helt egen haveafdeling. For i en lille krog har Berit Fog og Jens Staal indrettet det, de kalder børnehaven. Området er lavet specielt til deres børnebørn med bålplads, legehuse og sandkasse. Her er god plads til tumlen og leg.

Når man når til børnehaven, har man næsten været hele haven rundt. Man ender i ægteparrets drivhus, der er indrettet med en havemøbler og luksuriøs liggestol, man kan slænge sig og nyde sæsonens vejr uanset sol eller regn. For inde i drivhuset er der læ og varme. Og så er der panoramaudsigt til hele den skønne have, og den lille havedam med åkander på toppen og guldfisk, der svømmer dovent rundt.

Selvom både Berit Fog og Jens Staal har travlt med mange andre gøremål ud over haven, så er det den der fylder mest. Det kribler i fingrene for at komme i gang hele vinteren, og der er i gang hele sommeren, for det er ikke en hobby, man kommer sovende til. Heldigvis er de enige om, at det er afstressende at gå i haven.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Opskrifter: Grill dine grøntsager

Opskrifter: Grill dine grøntsager

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven

Tre nyttedyr: Pindsvin, fugle og bier hjælper med at holde haven

Gode råd: Sådan undgår du sprøjtemidler i din have

Gode råd: Sådan undgår du sprøjtemidler i din have