På spidsen af den nye bydel Aarhus Ø kan man gå ture mellem 318 små byhaver og opleve, hvordan grøntsager, højbede og bistader forvandler stemningen i byen. Øhaven er private haver, men området er åben for besøgende hele den blomstrende somme

Giver man sig selv lidt tid, begynder man at høre bierne summe. Solsorte og skovspurve bevæger sig rundt, og sommerfugle flakser forbi. Luften lever på en helt anden måde ude på Aarhus Ø. Det er de 318 små byhavers skyld. Her gror gulerødder og kartofler, rosmarin og salat op af højbede på paller og ændrer byens stemning, mener Anders Laursen, bybonde og projektleder i Øhaven.

Sådan besøger du Øhaven

Øhaven består af 318 små byhaver. Der er fællesområder med borde og bænke samt hønsehold i haven. Man må ikke plukke eller pille i haverne eller fodre hønsene, men man må gerne kigge, dufte, opleve og spørge.

 

Man kommer nemmest til Øhaven med cykel eller gående på promenaden. For enden af Bernhardt Jensens Boulevard drejer man til højre og går nord om Lighthouse langs Aarhus Havbane til Øhaven.

 

Går og cykler man, får man også mulighed for at nyde havudsigten og den nærmest skulpturelle arkitektur på Aarhus Ø.

 

Er man i bil, er der betalingsparkering lige op ad Øhaven.

 

Der er offentligt toilet ved Jette Tikjøbs Plads.

 

- Man skal lige ned i tempo og lukke sanserne op, og så begynder man at lægge mærke til, at biodiversiteten er helt anderledes, siger han.

 

Siden 2015 har Øhaven ligget på spidsen af Aarhus Ø, en ny bydel med høje huse, hvide, minimalistiske facader og en umanerligt flot udsigt ud over havet og havnen. Parkeringspladser og højbede har delt et stykke ubebygget asfalt imellem sig. Og på området er der blevet plads til dyrkning af grøntsager og blomster for 318 byboere, der hver har fire paller med højbede - svarende til cirka fire kvadratmeter have - at dyrke.  

 

Ligesom de aarhusianske kolonihaver er højbedene med den smukke udsigt yderst populære. Faktisk står der 500 på venteliste, selv om det er sjældent, der er udskiftning i haverne, forklarer Anders Laursen. Og idéen bag haverne: at man bringer nyttehaverne ind i byen, er så populær, at den spreder sig til andre dele af Aarhus, fortæller projektlederen.

 

- Der er en tendens til, at man gerne vil have noget mere grønt i byen. Og der mener man ikke kun græs og ens træer på snor. Man vil gerne have variation og noget, man har glæde af. Noget, der har et formål, så der er en grund til at forlade sofaen og lejligheden og komme ud. Det gør også noget ved bevidstheden om mad, og om hvad det tager at dyrke det, man spiser, siger Anders Laursen.

 

De fire kvadratmeter små haver tilhører hver en "bybonde", men som besøgende er der fri adgang til området, man kan gå og snuse, få inspiration og opleve den anderledes stemning af byen, som det urbane havearbejde har ført med sig. De fleste besøgende går tur langs promenaden og ender på spidsen af øen, hvor haverne ligger, forklarer Anders Laursen. Og kommer man i myldretiden efter arbejde og inden aftensmad, møder man mange af bybønderne, der enten luger eller høster udbytte.

 

- Man kan opleve Øhaven som en anderledes park, og de fleste tager gladelig mod besøgende og fortæller om deres haver. Og så har vi sat borde og bænke op, som man kan bruge og spise sin frokost ved, siger Anders Laursen.

 

Øhaven var i udgangspunktet midlertidig, men havernes succes har gjort, at man arbejder på at gøre projektet til en permanent del af Aarhus Ø, oplyser Anders Laursen.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.