Arkitekten tegnede deres drømmehus

Klaus Petersen har fulgt byggeprocessen nøje, da hans og Bente Sørensens nye hus blev bygget. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Arkitekten tegnede deres drømmehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klaus Petersen og Bente Sørensen byggede efter 34 år i samme villa nyt hus i en forstad til Odense. Det arkitekttegnede hus skal skabe en smuk og praktisk ramme om deres alderdom.

Husets lange, høje, røde murstensfacade er et statement af rang. Man er ikke i tvivl om, at her bor mennesker, der ikke er bange for at skille sig ud. Og som har besluttet sig for, at ydersiden af deres hjem skal se ligeså godt ud, som indretningen indenfor.

- Vi ville gerne have noget spændende at komme hjem til. Så det var vigtigt for os, at huset tog sig indbydende ud mod vejen, fortæller Klaus Petersen, der bor i den arkitekttegnede murstensvilla med sine kone Bente Sørensen.

Han er ingeniør, hun er læge. Og så er de glad for smukke ting. Mens de forholdsvis nyplantede træer i forhaven kæmper for deres liv i tørken, overvejer de hvilken skulptur, der kan fuldende pladsen foran deres nybyggede bolig.

Efter 34 år i en villa i midten af Odense besluttede ægteparret på 65 og 62 år, at de ville bygge en ny ramme om resten af deres liv. De ville ud af byen, hvor der er mere natur og luft over til naboen, og samtidig ikke bo for tæt på motorvejen. Efter et par års søgen fandt de to sammenhængende byggegrunde i et forstadskvarter, som kunne danne grundlag for et drømmehus, hvor de kan blive gamle sammen.

- Vi var nået til et punkt, hvor hvis vi skulle prøve noget andet, skulle det være nu. Om 10 år ville vi være for gamle til det, siger Kaus Petersen.

Og Bente Sørensen tilføjer smilende:

- Og Klaus havde brug for et projekt.

Sådan gjorde de
Bente Sørensen og Klaus Petersen hyrede en arkitekt til at tegne deres nye hus. Ud fra et opdrag om funktionalitet og ønsker til boligen.Arkitekt Jan Smidt Andreasen skitserede, lavede 3d-model og stod for alt fra udbudsmateriale til byggetilladelser. Det er et valg, om man selv vil stå for myndighedshåndteringen, eller betale arkitekten for det.

Forinden havde de brugt et par år på at finde den rigtige grund, da de havde brug for to sammenhængende byggegrunde, der lå rigtigt i forhold til verdenshjørnerne.

Parret sendte byggeriet i udbud og endte med at bruge en lokal håndværker som entreprenør. Klaus Petersen overvågede byggeprocessen og var tilstede ved hvert eneste byggemøde.

Udbuddet tog 1½ måned. Byggeriet gik i gang i februar 2016 og stod færdig i oktober 2016.
Klaus Petersen og arkitekten bag huset Jan Smidt Andreasen (th) besigtiger resultatet af deres samarbejde. Klaus Petersen er især glad for, at huset med den lange rødstenede facade skiller sig ud fra mængden i Odense-forstaden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Klaus Petersen og arkitekten bag huset Jan Smidt Andreasen (th) besigtiger resultatet af deres samarbejde. Klaus Petersen er især glad for, at huset med den lange rødstenede facade skiller sig ud fra mængden i Odense-forstaden. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Arkitekttegnet hus

Projektet var at skabe en indbydende ramme om det hjem, som de skal bo i resten af deres liv. Derfor er det gjort rollatorvenligt indeni, og vedligeholdelsesfrit udenpå, kvarteret er valgt efter lokale indkøbsmuligheder og offentlig transport, men inden det når så vidt, vil de bare gerne nyde de næste mange år med familie og venner på besøg. Derfor var kernen i husprojektet et stort køkken-alrum og opholdsstue ud i et. Og så trak de på deres erfaringer med deres første hus, som de for resten også selv byggede i 1983.

- Vi havde lært nogle ting fra det første hus. Vi ville for eksempel ikke have et stort badeværelse med badekar, for det havde vi før, og vi har brugt det en gang på 34 år til at vaske persienner i. Bente ville gerne have et walk-in i forbindelse med soveværelset. Vi ville have et gæsteværelse med toilet, og hver vores rum til kontor. Og så ville vi ikke gå på kompromis med materialevalg, forklarer Klaus Petersen.

Det opdrag gav de Jan Smidt Andreasen, der er selvstændig arkitekt i A1 Tegnestue, og han skitserede et aflangt murstenshus med ensidig taghældning, hvor der var lagt vægt på enkelthed, funktionalitet og lysindfald. Især tagets hældning har gjort noget for huset - det har både skabt den overvældende facade og følelsen af rummene indenfor.

- Der er højt til loftet i fællesrummene, og det understreger god plads, mens de små rum bliver mere intime af at ligge i den lave ende af huset, forklarer arkitekten.

For at skabe en kontrast til den hvide vægge er et par af de indvendige mure opført i dekorative genbrugsmursten.

De nyplantede træer kæmper med tørken uden for Klaus Petersens og Bente Sørensens nybyggede hus. De er godt tilfredse med, at huset er anderledes, end de andre på vejen i forstaden til Odense. Det er også et samtale-stykke, for folk kommer forbi og spørger til huset, facaden og til arkitekten bag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De nyplantede træer kæmper med tørken uden for Klaus Petersens og Bente Sørensens nybyggede hus. De er godt tilfredse med, at huset er anderledes, end de andre på vejen i forstaden til Odense. Det er også et samtale-stykke, for folk kommer forbi og spørger til huset, facaden og til arkitekten bag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Plads til liv

Det høje loft er både Bente Sørensen og Klaus Petersen glade for. Også for den anderledes facade, der faktisk får folk til at stoppe og spørge til huset. De arkitekttegnede møbler og lamper, som udgør stuens indretning viser også, at de er glade for smukke ting, der er lavet af kvalitet.

- Vi sætter virkelig pris på det. Helheden af huset er blevet rigtig god. Det er så tæt på et drømmehus, som det kan blive, siger Klaus Petersen.

- Og det er bestemt ikke et mormor-hus, tilføjer han.

Med det store højloftede køkken-alrum er der nemlig ikke meget hæklet dug og broderede sofapuder over 60-plussernes nye hjem. Der er high-tech overvågning, en emhætte gemt i væggen, og solceller på taget, der producerer mere strøm, end huset kan nå at bruge.

- Og man kan sidde 10 og spise her ved bordet uden problemer, siger Bente Sørensen om hendes yndlingsplet i den arkitekttegnede villa.

De nyplantede træer kæmper med tørken uden for Klaus Petersens og Bente Sørensens nybyggede hus. De er godt tilfredse med, at huset er anderledes, end de andre på vejen i forstaden til Odense. Det er også et samtale-stykke, for folk kommer forbi og spørger til huset, facaden og til arkitekten bag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De nyplantede træer kæmper med tørken uden for Klaus Petersens og Bente Sørensens nybyggede hus. De er godt tilfredse med, at huset er anderledes, end de andre på vejen i forstaden til Odense. Det er også et samtale-stykke, for folk kommer forbi og spørger til huset, facaden og til arkitekten bag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Selv om den høje facade vender ud mod vejen, er der ikke stort indkig i husets køkken. Foto Birgitte Carol Heiberg
Selv om den høje facade vender ud mod vejen, er der ikke stort indkig i husets køkken. Foto Birgitte Carol Heiberg
Rummene begynder at tage form, inden væggene bliver muret op. Foto: Klaus Petersen
Rummene begynder at tage form, inden væggene bliver muret op. Foto: Klaus Petersen
De røde mursten var et must for Klaus Petersen og Bente Sørensen, da de byggede nyt. - Vi ved godt, at det ikke er det mest moderne valg, men vi er nok mest til det klassiske, siger Bente Sørensen. Foto: Klaus Petersen
De røde mursten var et must for Klaus Petersen og Bente Sørensen, da de byggede nyt. - Vi ved godt, at det ikke er det mest moderne valg, men vi er nok mest til det klassiske, siger Bente Sørensen. Foto: Klaus Petersen
Set lidt ovenfra kan man ane, hvordan plantegningen over huset er. I midten skulle køkken og alrum ligge, mens der er værelser og kontorer til højre i billedet. Foto: Klaus Petersen
Set lidt ovenfra kan man ane, hvordan plantegningen over huset er. I midten skulle køkken og alrum ligge, mens der er værelser og kontorer til højre i billedet. Foto: Klaus Petersen
Den røde, lange facade er noget af et statement. Den får også folk til at stoppe op og komme ind og spørge til huset. Foto: Klaus Petersen
Den røde, lange facade er noget af et statement. Den får også folk til at stoppe op og komme ind og spørge til huset. Foto: Klaus Petersen

Arkitekten tegnede deres drømmehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce