Advokaten: Kan børn blive døbt uden eksmands samtykke?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Advokaten: Kan børn blive døbt uden eksmands samtykke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Kære Monica Kromann

Jeg er skilt fra min eksmand, som jeg har to børn sammen med. Vi har fælles forældremyndighed over børnene, men børnene bor primært hos mig.

Vores børn er ikke døbt, men det kunne jeg godt tænke mig, at de blev.

Min eksmand synes ikke, at børnene skal døbes, før de er store nok til selv at være med til at tage beslutningen.

Mit spørgsmål til dig er, om jeg kan få vores børn døbt uden min eksmands samtykke?

Med venlig hilsen

Gitte

Monica Kromann. Foto: Axel Schütt
Monica Kromann. Foto: Axel Schütt

! Kære Gitte - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse. Eftersom din eksmand og du har fælles forældremyndighed, skal I tage jer af jeres børn sammen. Det indebærer, at I skal være enige omkring væsentlige beslutninger vedrørende børnene. Væsentlige beslutninger, som I skal være enige om, er værgemål, væsentlig medicinsk behandling, skolevalg, risikobetonet fritidsaktivitet, flytning udenlands, navnevalg, religiøse forhold og pas.

Eftersom en barnedåb er en religiøs handling, skal din eksmand og du være enige herom, da I har fælles forældremyndighed. Du kan altså ikke alene beslutte, at dine børn skal døbes.

Hvis en forælder derimod har forældremyndighed over sit barn alene, kan forældremyndighedsindehaveren selv beslutte, om barnet skal døbes eller ej uden den anden forælders samtykke. Forældremyndighedsindehaveren kan også selv træffe beslutninger om andre væsentlige forhold uden at inddrage den anden forælder.

Du skriver, at børnene primært bor hos dig. Dette læser jeg, som om du er bopælsforælder, og der er der nogle beslutninger, som du kan træffe uden din eksmands samtykke. Det er beslutninger omkring den direkte daglige omsorg, valg af daginstitution samt fritidsaktiviteter.

Der er ligeledes nogle beslutninger, som din eksmand kan træffe alene som samværsforælder. Det er beslutninger, der relaterer sig til samværet - altså beslutninger omkring den direkte omsorg, når børnene er hos ham. Din eksmand kan ligeledes selv træffe beslutninger om fritidsaktiviteter, når børnene er hos ham.

Hvis begge parter er enige om at ændre forældremyndigheden - enten fra fælles forældremyndighed til eneforældremyndighed eller fra eneforældremyndighed til fælles forældremyndighed - kan parterne selv indgå aftale herom. Aftalen skal dog anmeldes til statsforvaltningen på en særlig blanket.

Hvis det ikke er muligt for parterne selv at blive enige om, hvem der skal have forældremyndigheden, kan parterne henvende sig til statsforvaltningen eller til en advokat med speciale i familieret med henblik på råd og vejledning til det videre forløb.

Jeg håber ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann

Advokaten: Kan børn blive døbt uden eksmands samtykke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce