Vil styrke iværksætteriet: Netværk mødes for at udvikle Langeland

Kristine Karlshøj flyttede til Langeland for første gang som 15-årig. For fire år siden vendte hun tilbage til øen for tredje gang. Arkivfoto: Robert Wengler

Vil styrke iværksætteriet: Netværk mødes for at udvikle Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De 16 medlemmer af Business Network Langeland mødes en gang om måneden. Formålet er at udvikle sig selv som virksomheder og på den måde udvikle Langeland. Initiativtageren til netværket er Kristine Karlshøj.

Hvis der fandtes et kort over alle virksomheder på Langeland, ville man opdage, at øen rummer myriader af små, selvstændige erhvervsdrivende. Nogle er gode til at gøre opmærksom på sig selv, mens andre lever et stille liv og driver virksomheder hjemme fra annekset i haven.

En af Langelands selvstændige, der vist mest hører til i første kategori, er Kristine Karlshøj, der er lederrådgiver, procesdesigner og facilitator. Hun er samtidig initiativtageren bag Business Network Langeland, der så dagens lys i maj 2016. Netværket består pt. af 16 mindre virksomheder, der mødes én gang om måneden, laver netværksøvelser og udveksler erfaringer.

- Netværket er til for, at vi kan udvikle os selv som virksomheder og derved udvikle Langeland Kommune. Vi mødes for at blive klogere, dygtigere og bedre virksomheder, fortæller Kristine Karlshøj.

For medlemmerne af Business Network Langeland er det vigtigt, at de kender hinanden godt, for det gør det nemmere at være sårbare over for hinanden og tale om de ting, der kan være svære ved at være selvtændig. Altså ting, man typisk ville vende med en nær kollega.

- Der findes mange erhvervsnetværk, der kan forskellige ting, men for os er det vigtigt, at vi er meget tætte, siger Kristine Karlshøj.

Business Network Langeland
Business Network Langeland opstod på initiativ fra Kristine Karlshøj i 2016.Hun var netop flyttet til Langeland og var blevet selvstændig lederrådgiver, procesdesigner og facilitator. Hun syntes, der manglede et netværk for øens selvstændige.

Business Network Langeland består af en broget skare af små virksomheder. Der er både en bager, en it-specialist, en smykkedesigner, en restauratør og en flok konsulenter.

Netværket har pt. 16 medlemmer, som mødes én gang om måneden.

Derudover holder netværket en række åbne arrangementer, hvor alle kan deltage. Næste gang er 13. maj, hvor man kan blive klogere på, hvordan man kan bruge billeddelingstjenesten Instagram professionelt.

Business Network Langeland er desuden repræsenteret i Langelands Erhvervsråd.
Kristine Karlshøj er selvstændig lederrådgiver, procesdesigner og facilitator. Arkivfoto: Robert Wengler.
Kristine Karlshøj er selvstændig lederrådgiver, procesdesigner og facilitator. Arkivfoto: Robert Wengler.

Aktive medlemmer

Da hun fik ideen til netværket, var hun netop flyttet til Langeland - for tredje gang i sit liv. Hun kom fra et godt job i Kolding Kommune, men havde brug for forandring.

- Da jeg flyttede herover for fire år siden, havde jeg besluttet mig for, at jeg skulle have min egen virksomhed. Jeg syntes samtidig, at jeg var gammel nok til at blive konsulent, for når man er over 40 må man gerne, griner Kristine Karlshøj.

Hun begyndte hurtigt at lede efter andre som hende selv. Andre små, selvstændige erhvervsdrivende, der havde lyst til at indgå i et netværk.

- Jeg havde skrevet til avisen, at jeg ville holde et opstartsmøde, men jeg havde ingen idé, om der ville komme nogen. Næsten 30 virksomheder mødte op, og ud af dem formede sig en gruppe, der gerne ville være med og sammen definere netværket. Det skulle jeg jo ikke gøre, jeg var bare med til at få folk til at mødes, fordi jeg havde en idé om, at der var andre end mig, siger Kristine Karlshøj.

I dag er netværket en forening, og det er et krav, at alle medlemmer er selvstændige og ønsker at tage aktivt del i netværket. Hvilken branche, de tilhører, er underordnet. Der er både en bager, en restauratør, en smykkedesigner, en it-ekspert og et par konsulenter.

- Vi har besluttet, at vi ikke har brancheeksklusivitet. Det handler mere om, at man gerne vil være en del af et netværk, og at man står med nogle af de samme udfordringer. I starten sagde kommunen, at de gerne ville være med for at støtte, men det sagde vi faktisk nej til. Det handler ikke om at blive støttet, det handler om at være aktivt med, forklarer initiativtageren.

Nowhuset
Nowhuset ligger i Tullebølle og er ejet af kunstnerparret Preben Nielsen og Mette Wöldike.Husets navn er en sammentrækning af forbogstaverne i parrets efternavne.

De bruger selv nogle af lokalerne til at producere og udstille deres glaskunst.

De øvrige lokaler fungerer som kontorfællesskab og kursuscenter.

Nowhuset var oprindeligt en børnehave, men den lukkede i 2010, fordi børnetallet i området var for lavt til at drive en daginstitution.

Langelands Kommune satte efterfølgende ejendommen til salg.

Fremhæver det positive

Kristine Karlshøj har kunder over hele landet, så ideelt set burde hun være blevet i Kolding, da hun sprang ud som selvstændig. Hun har dog besluttet sig for, at geografien ikke skal spille en rolle; at Langeland ikke er så langt væk, som nogle har travlt med at påstå.

- Men der er selvfølgelig nogle udfordringer. Jeg kan for eksempel ikke være i København før klokken 8.15, for det første tog fra Svendborg kører klokken 6. Jeg fokuserer på det, der kan lade sig gøre og virker rigtig godt, frem for det, der ikke kan lade sig gøre. Og det, tror jeg, er en af de væsentligste faktorer i forhold til at få et udkantssted som Langeland til at fungere, siger Kristine Karlshøj, der nyder friheden hjemme på Langeland, når hun ikke er ude og løse opgaver for kunder. Hun kan enten arbejde hjemme fra sin landejendom eller sit kontor i Nowhuset i Tullebølle.

Hun oplever, at flere og flere siger deres faste job op og bliver selvstændige eller freelancere. Og i mange hverv spiller geografien ikke en rolle.

- Hvis man bor et sted, hvor der er en o.k. internetforbindelse, vil man sagtens kunne drive en netbaseret butik. Der er det ligegyldigt, hvor man bor i landet.

- Langeland er samtidig et sted, hvor det er muligt at gøre det. Leveomkostningerne er som regel ikke så høje, og derfor kan man ernære sig ved at have job på en anden måde (i stedet for et traditionelt, fast job, red.). Det er hele den gruppe af mennesker, vi interesserede i at fange i netværket, siger initiativtageren.

Velvilje fra kommunen

Kristine Karlshøj roser Langeland Kommune for at imødekomme øens iværksættere.

- Jeg har oplevet, at der er meget kort vej til beslutninger rent politisk. Det er ikke svært at ringe til borgmesteren eller til kommunen og få beslutninger igennem. Det er bestemt værd at fremhæve, siger hun.

Netværket har blandt andet fået en plads i erhvervsrådet, hvor der ellers kun er politikere og større virksomheder repræsenteret.

- Jeg ved, at man kommunalt har fokus på, hvad man kan gøre for iværksættere. Det er svært at skaffe en stor virksomhed til øen, det er nemmere at få afsat nogle huse til små hjemmearbejdspladser, siger Kristine Karlshøj.

I mange af landets større byer er der iværksætterhuse med kontorfællesskaber for selvstændige. På Langeland er det nærmeste, man kommer på sådan et Nowhuset, hvor Kristine Karlshøj har plads sammen med tre andre virksomheder.

Skal Langeland have et egentligt iværksætterhus som Fremtidsfabrikken og Work2gether i Svendborg, skal det ske på kommunens initiativ, mener Kristine Karlshøj.

- Der var lidt snak om at lave et fælles hus i Rudkøbing, men jeg tror, det løb ud i sandet igen. Det er et stort arbejde at starte et iværksætterhus, og der er ingen af os i netværket, der har tid eller lyst til det, for vi driver vores egne virksomheder, siger hun.

Vil styrke iværksætteriet: Netværk mødes for at udvikle Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce