Vicedirektøren med regnemaskinen

Vicekommunaldirektør Jani Hansen forbereder kurver og grafer til politikerne. Foto: Martin Ramsgaard.

Vicedirektøren med regnemaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det årlige budgetseminar er startskuddet til den afgørende fase hen imod et budgetforlig for kommunen. Det er vicekommunaldirektør Jani Hansen, der klæder politikerne på til beslutningerne.

Langeland: Hun har styr på grafer, tabeller, indkomstgrundlag, indtægter og udgifter. Vicekommunaldirektør Jani Hansen er ved at lægge sidste hånd på det materiale, der skal præsenteres for politikerne dagen efter.

Det grundlag, som de skal tage beslutningerne ud fra, hvor der skal bruges flere penge og hvor der skal skæres i de kommende budgetår. Men der er ifølge Jani Hansen slet ikke lagt op til nogen drastisk ændring af økonomien på Langeland. Det går faktisk bedre, end det har gjort.

- På et tidspunkt lå vi sammen med Lolland og rodede helt nede i bunden, men sådan er det altså ikke længere. Vores service er slet ikke så ringe, siger hun.

Vicekommunaldirektøren er heller ikke meget for at bruge ordet besparelser, når de langelandske politikere i efteråret skal ud at finde 16 millioner, der skal skæres på budgettet. Pengene skal nemlig bruges på andre ting, så hun kan bedre lide ordet omprioritering.

Når det er sagt, så skyldes de syv millioner ud af de 16, at der er kommet flere meget plejekrævende ældre, som bliver udskrevet og skal efterbehandles hjemme. Som vi tidligere har skrevet om i Fyns Amts Avis, så mener Langeland Kommune også, at de ældre bliver udskrevet for tidligt. Det er ikke et valg, politikerne i kommunalbestyrelsen selv har truffet.

- Vi synes, det er en en stor byrde, vi har fået, men kunsten er så at finde pengene et sted, hvor det ikke gør ondt, siger Jani Hansen.

Stadig fattig kommune

Selv om det overordnet går bedre med de langelandske finanser, så er øen stadig med i klubben af fattige udkantskommuner. Kommunen har et årligt budget på en lille milliard - i alt 947 millioner - og heraf kommer 412 millioner fra statens udligningsordninger.

Langeland Kommune har også i år søgt om 38 millioner fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner, og fattighjælpen, som den også kaldes, er allerede skrevet ind i næste års budget, selvom den ikke formelt er bevilget endnu.

Det er et vilkår, der ifølge Jani Hansen ikke kan ændres lige med et snuptag. Det skyldes nemlig befolkningssammensætningen på Langeland, hvor en tredjedel af de cirka 12.500 indbyggere er over 65 år, og 2000 af de resterende er på en eller anden form for overførselsindkomst.

Det lille lys i, at kurven over indbyggertallet så ud til at knække og være på vej op i 2016, er blevet slukket i første halvår 2018, hvor der er 32 færre indbyggere på øen. Det skyldes dog, at der har været usædvanligt mange dødsfald i foråret.

- Vi kan jo ikke gøre noget ved demografien, siger Jani Hansen.

Derfor er 16 millioner mere, end det lige lyder af. Og i det budget, hvor der ikke er nogen luksus at skære i, er det alligevel en svær øvelse at finde et sted at skære, også selvom pengene findes et andet sted.

- Kunsten er at finde et sted, hvor det ikke gør ondt, men der er ikke noget flødeskum at skære i, lyder det fra Jani Hansen.

Det kommer måske. Det økonomiske opsving efter finanskrisen er ikke rigtigt slået igennem på Langeland endnu.

- Sådan noget plejer altid at slå igennem lidt senere hernede, så forhåbentlig kommer det, konstaterer hun.

Vicedirektøren med regnemaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce