Art2Change flytter af vejrmæssige årsager arrangement til lørdag aften

Tranekær: Vejret er en vigtig medspiller, når Art2Change inviterer til arrangementet "Fredsskibene", som er et Pop-up-arrangement iKulturregion Fyns Mod.Strøms-festival.

Derfor har bestyrelsen bekymret fulgt vejrudsigten for den oprindelig planlagte torsdag og besluttet, at "Fredsskibene" i stedet skal søsættes lørdag. Samme sted - Skansen nord for Oehlenschlägers Bøg ved Stengade Strand, mødetid ved den kendte bøg kl. 17.30.

Med "Fredsskibene" er det Art2Changes agt at gøre opmærksom på, hvordan dialog og samarbejde virker bedre end krigshandlinger.

Baggrunden er historiske facts, som museumsinspektør Cecilie Bønnelycke vil fortælle om under arrangementet, mens deltagerne bygger små skibe af drivtømmer og andre naturmaterialer. Skibene sendes ud med lys, når mørket falder på.

I 1808 - under Englandskrigene - fandt de spanske lejesoldater, som var i Danmark som vore allierede imod England, ud af, at den franske kejser Napoleon Bonaparte ville indsætte sin bror Joseph som konge af Spanien.

Det huede ikke spanierne. Og pludselig var de ikke længere danskernes allierede, fordi aliancen foruden Danmark bestod af Frankrig og Rusland.

Men fremfor at bekæmpe hinanden, fandt Generalen, Frederik Ahlefeldt-Laurvig fra Tranekær, på en snedig udvej: Han fik de engelske krigsskibe til at sejle de forsamlede 8.000 spaniere fra Langeland til Tyskland, hvorfra de kunne marchere hjem og forsvare deres land.

  • Af: