Vedtaget: Byfornyelse koster bevaringsværdigt egetræ livet

Egetræet bag den gule halvmur er erklæret bevaringsværdigt. Men det redder hverken det eller fire andre mindre træer, når vejforløbet i Ahlefeldtsgade i Rudkøbing skal laves om som led i en omfattende byfornyelse. De bliver fældet. Arkivfiti: Nynne Bojsen Faatoft

Vedtaget: Byfornyelse koster bevaringsværdigt egetræ livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i kommunens tekniske udvalg har vedtaget et forslag, der vil ændre vejføringen og koste et bevaringsværdigt egetræ livet. Forfærdeligt, mener Michael Martin Jensen, formand for bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Rudkøbing: Et 80 år gammelt egetræ, der står på Faktas parkeringsplads ud mod Ahlefeldtsgade i Rudkøbing, trak det korteste strå, da kommunens tekniske udvalg mandag skulle tage stilling til et forslag om at ændre vejforløbet.

To forslag var i spil. Det ene, forslag 1, vil give et mere snoet vejforløb og til gengæld lade træet stå, mens det andet forslag giver en mere lige vejføring på bekostning af træet, og sådan er dét, mener Knud Gether (V), formand for udvalget.

- Det må lade livet. Der er ikke andet for. Det giver den bedste vejføring, hvor man kan køre ret igennem i stedet for at skulle sno sig. Og der bliver plantet et andet smukt træ i stedet, siger han.

Ingen skal krydse vejen

Udvalgets næstformand, Kim Welcher (DF), har forud for mødet i mandags udtalt, at han helst vil bevare egetræet.

Men han kan leve med begge forslag, forklarer Kim Welcher, der er enig i, at det vedtagne forslag giver mest optimal tryghed for især ældre og børn, når de skal gå fra Faktas parkeringsplads og videre ud i byen.

- Med det her forslag bliver vejen lagt ude i den ene side, og man samler parkeringspladserne ét sted (ved Fakta, red.). Dermed er der ingen, der skal krydse vejen som i dag, siger han.

Må bøje sig

Mindre begejstret er Michael Martin Jensen, der er formand for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

- Da vi sad i arbejdsgrupper for trekvart år siden, var der nogle af os, der kan se helheder, som spurgte ind til det træ nok 10 gange, fordi vi godt ved, at det er sjovere at kunne smutte lige over i stedet for at dreje rattet tre gange. Og der var ikke antydningen af, at det skulle fjernes. Det er forfærdeligt. Vi får jo aldrig plantet sådan et træ igen, siger han.

Men trods vrede og indsigelser mod at fælde egetræet kommer Michael Martin Jensen formentlig ikke til at kæmpe videre for træets beståen, vurderer han.

- I Aarhus fjernede Letbanen en smuk blodbøg, og der var nogle, der snakkede om at lænke sig til det. Jeg er nok for gammel til aktivisme, men jeg har sgu stadig lysten, siger han.

Vedtaget: Byfornyelse koster bevaringsværdigt egetræ livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce