Vagtlægechef: - Kan man, skal man selv transportere sig - uanset økonomi

Vagtlægechef Ole Holm Thomsen. Arkivfoto: Tim K. Jensen.

Vagtlægechef: - Kan man, skal man selv transportere sig - uanset økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Efter klokken 20.30 er vagtlægen i Rudkøbing typisk bemandet i 20-30 minutter pr. aften - og kun hvis der på forhånd er bestilt tid. Ellers skal man til Svendborg eller Odense, oplyser vagtlægechef i Region Syddanmark Ole Holm-Thomsen.

  • Han erkender, at forholdene er dårligere i tyndt befolkede områder som Langeland, men mener, at andre løsninger ville være spild af ressourcer.

Når man hører ordet vagtlæge, forestiller man sig måske, at en læge "sidder vagt", hvis folk pludselig kommer til skade eller bliver syge på en måde, der ikke kræver et 112-opkald, men heller ikke kan vente til dagen efter.

Men i realiteten fungerer vagtlægen i Region Syddanmark som en "flyvende" ordning, hvor lægerne bevæger sig rundt alt efter, hvor der på forhånd er booket tid.

På Fyn og øerne er der vagtlæge-konsultationer i Odense, Middelfart, Faaborg, Nyborg, Ringe, Assens, Svendborg og Rudkøbing. Men kun vagtlægen i Odense er permanent bemandet om aftenen. Alle andre steder har skiftende "åbningstider". Det fortæller Ole Holm-Thomsen, som er vagtlægechef i Region Syddanmark.

- Vagtlægen i Rudkøbing er typisk, men bestemt ikke alle dage, bemandet i cirka 20-30 minutter hver aften efter klokken 20.30 og i weekenderne efter klokken 13.00. Her ser vagtlægen for det meste 2-4 patienter, før vedkommende tager videre til en af de andre konsultationsadresser i regionen, siger Ole Holm-Thomsen.

Så hvis man som langelænder får brug for at se vagtlægen efter klokken 20.30, vil man som hovedregel blive sendt til Svendborg eller Odense. Og turen skal man selv stå for:

- Kan man, skal man selv transportere sig til vagtlægen - uanset økonomi, siger Ole Holm-Thomsen.

Og så kan man sige: Er forholdene så ikke dårligere for folk, der bor på Langeland? Og jo, det er de, men sådan er det bare.
Ole Holm-Thomsen, vagtlægechef i Region Syddanmark

Voldsomt spild af ressourcer

Undtagelsen er mennesker, der ligger i sygeseng, typisk på plejehjem. Men det kan også være ældre i eget hjem, der er sengeliggende og ikke kan transportere sig selv.

I de tilfælde kan der blive tale om, at en læge kommer på sygebesøg i stedet, oplyser Ole Holm-Thomsen.

Men hvad hvis man er et ældre menneske uden bil og netværk, der bor i Bagenkop eller Lohals og skal transportere sig selv til Svendborg eller Odense sent om aftenen?

- Så må man tage en taxa. Og så kan man sige: Er forholdene så ikke dårligere for folk, der bor på Langeland? Og jo, det er de, men sådan er det bare. Det ville være et voldsomt spild af ressourcer, hvis vi havde en læge til at sidde fast i Rudkøbing hver aften. Det er der simpelthen for få mennesker til, siger Ole Holm-Thomsen.

Vagtlægechef: - Kan man, skal man selv transportere sig - uanset økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce