Rekordmange under 18 fik talt med LOs jobpatrulje

Langeland: LOs jobpatruljes frivillige har sommeren over talt med rekordmange ungarbejdere i forbindelse med årets oplysningskampagne på Fyn, øerne og i Fredericia. Jobpatruljen var rundt i alle kroge af området, herunder Langeland, og fik talt med 451 ungarbejdere under 18 år, 11 flere end i fjor.

- Hvert år kommer der mange nye ungarbejdere ud på arbejdsmarked, hvor de får deres første job. Men desværre kender meget få af dem deres rettigheder. Derfor ser vi, at nogen af dem bliver snydt eller unfair behandlet af deres chef. Det synes vi ikke er i orden, og det er Jobpatruljen afgjort med til at ændre på, fortæller Peter Lykkegaard, Jobpatruljekoordinator på Fyn, øerne og Fredericia, i en pressemeddelelse.

- Der var desværre rigtigt mange steder, hvor ikke alle regler og love blev overholdt. Næsten hver 3. ungarbejder (30.8 %) fik for lidt eller ingen pause. Heller ikke, selvom de - når de er under 18 år - har krav på mindst 30 minutters selvbetalt pause, hvis de arbejder mere end 4,5 time, tilføjer koordinatoren.

- Fire ud af fem (82,5 %) ungarbejdere, vi besøgte, havde heller ikke styr på, at de har krav på 12,5 % oveni lønnen i feriepenge. Desuden skal 20% af dem selv finde en afløser, når de er syge. Det er chefens opgave.

Næsten hver 3. ungarbejder har ikke snakket om deres rettigheder på jobbet med andre end med Jobpatruljen. For rigtigt mange unge taler hverken med familie, venner eller kollegaer om emnet. Det opfordrer Peter Lykkegaard dem til at gøre. /EXP