Ulrik Bremholm omlægger lidt af produktionen på Rubenlund Agro til økologi. I første omgang kødkvæg, et par hundrede grise og hø.

SØNDERSKOV: En af Langelands største konventionelle svine-producenter, Ulrik Bremholm, Rubenlund Agro på Nordlangeland, har fået sig et autorisationsbevis til økologisk jordbrugsproduktion.

Og det ikke bare til pynt på væggen. Nej, Ulrik Bremholm vil til at producere både økologiske svin, økologisk oksekød og økologisk hø.

- Jeg har overhovedet ingen ambitioner om at omlægge det hele til økologi på én gang. Jeg ta'r det i små skridt. I første omgang bliver det nok kun nogle hundrede økologiske svin. Men jeg er da klar til at producere lige så mange, som der er efterspørgsel til, siger Ulrik Bremholm, der på sine gårde producerer omkring 50.000 slagtesvin om året. Helt konventionelt og med eksport til England for øje.

Ulrik Bremholm

Ulrik Bremholm vendte i 2000 tilbage til fødeøen Langeland, efter en landbrugsuddannelse og et direktørjob i DLG. Her overtog han gården Rubenlund i Helletofte efter sin far Henning Bremholm.I dag driver Rubenlund Agro A/S 1.600 hektar jord, og svineproduktionen omfatter 1.300 søer, der årligt producerer omkring 50.000 slagtesvin. Det foregår på otte forskellige adresser på Langeland og Tåsinge. Desuden driver Ulrik Bremholm en maskinstation. Virksomhederne har i alt 24 ansatte.

Ulrik Bremholm ejer desuden den ene af de store vindmøller ved Lejbølle.

Det nye firma til økologisk produktion hedder Langeland Natur ApS.

Ulrik Bremholm fik i november 2015 for alvor øjnene op for mulighederne.

Jeg har overhovedet ingen ambitioner om at omlægge det hele til økologi på én gang. Jeg ta'r det i små skridt. I første omgang bliver det nok kun nogle hundrede økologiske svin.

Ulrik Bremholm

- Jeg fik lavet en større analyse af økonomien i hele virksomheden, både for min banks skyld og for min egen. Og så fik jeg lavet et tjek af de økologiske muligheder. I mange år har jeg produceret hø med salg for øje; det blev ikke sprøjtet, det blev ikke gødet. Men flere af de mulige aftagere vil kun købe, hvis jeg havde det røde Ø-mærke. Og det har jeg så nu, forklarer Ulrik Bremholm.

I første omgang er det 70 hektar med græs, der er omlagt til økologi.

- Og så kan jeg jo lige så godt gå videre med økologisk kødkvæg og økologiske grise på friland, i tilknytning til græs-arealerne, fortsætter Ulrik Bremholm. Skridtene vil være små, i hvert fald i første omgang.

- Jeg forsøger mig frem trinvis og ser hvordan det går. Og jeg skal jo også lære at lave økologisk produktion. I første omgang bliver det niche-orienteret, men jeg vil da ikke afvise at producere tusindvis af økologiske grise, hvis det skal være. Vi skal lære at håndtere det her. Det må gerne være bæredygtigt, og det skal være bæredygtigt økonomisk, fortsætter Ulrik Bremholm.

Samtidig vil han gerne være leveringsdygtig i lokalt producerede varer, både til langelænderne og til for eksempel restauranter.

- Som det er i dag, er det svært at finde den slags varer på Langeland, tilføjer Ulrik Bremholm.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
- Vi er privilegerede, fordi vi har så stor mangfoldighed

- Vi er privilegerede, fordi vi har så stor mangfoldighed

- Hvis vi alle gør lidt, flytter vi et helt samfund

- Hvis vi alle gør lidt, flytter vi et helt samfund

1
Grøn medvind på trods af mange ubesvarede spørgsmål

Grøn medvind på trods af mange ubesvarede spørgsmål