Udsigt til katastrofal høst på Langeland: Frøavlere er optimister

Jan Toftemann Knudsen må tage færre stude ind i produktionen på grund af fodermangel. Foto: Martin Ramsgaard.

Udsigt til katastrofal høst på Langeland: Frøavlere er optimister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland er hårdere ramt af tørken end andre dele af landet. Mens for eksempel Fyn fik op mod 50 milllimeter regn tilbage i maj, er der stort set ikke faldet en dråbe på Langeland. Det betyder at høstudbyttet bliver katastrofalt lavt for de fleste afgrøder

- Jamen, det er allerede rigtigt kritisk, siger Lennart Grønnegaard Banke, der er planteavlskonsulent ved Centrovice. Han svarer på spørgsmålet om, hvor længe landbruget kan klare sig uden regn, inden det bliver rigtigt kritisk?

- Det er kun fordi jorden på Langeland er så god, som den er, at vi ikke er markant hårdere ramt end Fyn, siger Lennart Grønnegaard Banke.

En af de landbrug, tørken har drastiske konsekvenser fo,r er Nørhavegård, der har 120 stude og producerer økologisk kød. Lige nu har gården det foder, der skal bruges, men den dårlige høst betyder, at der skal skæres ned på besætningen på kort sigt.

- Udbyttet af kornet, er cirka det halve, og hvis der ikke snart kommer vand, vil græsset kun give en tredjedel af det normale, siger Jan Toftemann Knudsen, der er landmand og partner på Nørhavegård.

Nørhavegård har sikret sig forsyninger af foder fra andre økologiske producenter. Men det er til en høj pris og konsekvensen bliver, at der kommer færre kalve ind, som skal fodres op.

- Vi er meget afhængige af at slagte på det helt rigtige tidspunkt i vores produktion. Derfor kan vi ikke bare slagte, når foderet lige slipper op. Til gengæld må vi så tage færre ind, siger Jan Toftemann Knudsen.

Situationen er, at det ikke kan nå at blive meget bedre, selvom det skulle begynde at regne.

- Lige nu er løbet kørt med kornet. Græsset kan nå at blive en smule bedre, hvis vi få vand, men majsen kan til gengæld nå at rette sig op, men det kræver selvfølgelig, at vi får noget vand, siger Jan Toftemann Knudsen.

Lige nu arbejdes der på, at EU kan dispensation til at landmændene, så de får lov til at bruge afgrøderne på brakmarkerne og det græs, der ellers skal pløjes ned, som foder. Det er nemlig ikke kun i Danmark, at landmændene er hårdt presset af det tørre vejr.

Det siger vejrudsigerne
Der er ikke meget håb at hente for landmændene i vejrudsigterne. DMI lover ikke en dråbe på Langeland frem til den 30. juli.Den norske vejrtjeneste YR, der blandt professionelle anses for at være den mest præcise i verden, lover dog et par dråber på lørdag den 21. juli. Her spår nordmændene, at der vil falde 0,9 millimeter på Langeland.

Det er dog så lidt, at selv om nordmændene får ret, vil det ikke ændre situationen for landmændene. (maram)

Høsten i gang

I Simmerbølle er Knud Rabølle Knudsen i fuld gang med høsten. Han er også formand for de fynske og langelandske frøavlere. Høsten af spinatfrø, som der er mange af på Langeland, er gået helt galt.

- Mange steder er markerne brændt helt af og der er stort set ingenting. På de jorde, der er lidt bedre til at holde på vandet, har udbyttet i bedste fald være halvdelen af det normale, fortæller Knud Rabølle Knudsen.

Også de forskellige kornsorter, kommer til at give et udbytte langt under det normale.

Vinterbyg og vinterhvede tegner tegner til at give et udbytte på omkring 70 procent af det normale, medens vårbyg og vårhvede kun vil give cirka halvdelen.

- Hvis man ser økonomisk på det, så kommer der normalt 10.000 kroner ind per hektar. Hvis der så kun kommer det halve, dækker det kun lige omkostningerne for de fleste, fortæller Knud Rabølle Knudsen.

Også positive ting

Der er dog også ting, som ikke er gået så dårligt, som det har set ud til. Høstudbyttet af frøavlen af græs - altså frø til græsplæner - er på højde med en gennemsnitshøst, og også hvidlkløver er gået overraskende godt ifølge formanden for de langelandske frøavlere.

- Vi havde faktisk frygtet, det var gået helt galt, men det er faktisk gået meget godt, siger Knud Rabølle Knudsen.

Han peger samtidig på, at høsten indtil nu er gået helt gnidningsfrit på grund af det tørre vejr. Samtidig har der ikke været udgifter til at skulle tørre korn.

- Hvis vi skal se på det som planteavlere, så må det gerne være tørvejr de næste 14 dage, så hvis vi kan få høsten i hus uden problemer, siger Knud Rabølle Knudsen vel vidende, at landmænd med dyr gerne vil have regn, så de kan få høstet græs til deres dyr.

Udsigt til katastrofal høst på Langeland: Frøavlere er optimister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce